NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
07. septembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Noziedzība
8
8

Aktualizē noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas tipoloģijas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Finanšu izlūkošanas dienests (FID) ir aktualizējis metodoloģisko materiālu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas (NILL) tipoloģijām un pazīmēm, publicējot otro — papildināto — redakciju.

Otrajā — papildinātajā — redakcijā precizētas sadaļas “Ievads” un “Dokumenta lietošana” (attiecināmas uz dokumentā ietverto pazīmju izmantošanu), papildinātas atsevišķas tipoloģijas un pazīmes, kā arī veiktas citas redakcionālas izmaiņas.

Kā skaidro FID, metodoloģiskā materiāla “Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas tipoloģijas un pazīmes” mērķis ir galvenokārt veicināt tiesību aizsardzības iestāžu, prokuratūras un tiesas vienotu izpratni par aizdomīgiem darījumiem un noziedzīgu aktivitāšu pazīmēm.

Tipoloģiju izzināšana ir efektīvs līdzeklis, lai cīnītos ar finanšu noziegumiem. Tā ļauj izprast metodes, kuras izmanto noziedznieki, lai slēptu, maskētu vai pārvietotu un pārveidotu noziedzīgā ceļā iegūtos līdzekļus. Tipoloģiju un tām raksturīgo pazīmju kopuma identificēšana darījumos sniedz pamatotu pieņēmumu aizdomām par NILL.

Ņemot vērā, ka noziedznieki atrod arvien jaunas metodes, kā īstenot noziedzīgas darbības, t. sk. noziedzīgi iegūtu līdzekļu patiesā rakstura, izcelsmes, atrašanās vietas, izvietojuma, kustības, piederības slēpšanu vai maskēšanu, ir nepieciešams arī regulāri pilnveidot NILL tipoloģiju un pazīmju metodisko materiālu.

Saskaņā ar Nacionālā riska novērtējumā secināto, otrajā — papildinātajā —redakcijā vairāk akcentēta NILL tipoloģija un pazīmju pilnveidošana, kas saistāmas ar Latvijā izdarītajiem predikatīvajiem noziedzīgajiem nodarījumiem. Tajā precizētas tipoloģijas un tām raksturīgās pazīmes, kas attiecināmas uz:

  • tirdzniecībā bāzētu NILL (no angļu trade based money laundering);
  • NILL, kas saistīts ar korupciju un izvairīšanos no nodokļu nomaksas;
  • personu neizskaidrojamu labklājību;
  • fizisko personu kontu izmantošanu NILL.

Metodoloģiskajā materiālā apkopotas FID un tiesībaizsardzības iestāžu identificētās aktuālās NILL tipoloģijas un pazīmes, kas raksturīgas Latvijā (vai izmantojot Latvijas finanšu sistēmu) īstenotām NILL shēmām un apstiprinātas ar analogu ārvalstu finanšu izlūkošanas dienestu un citu kompetento iestāžu, kā arī starptautisko NILL un terorisma finansēšanas novēršanas institūciju praktiski identificēto informāciju un secinājumiem.

NILL tipoloģiju un pazīmju metodoloģiskā materiāla otrā — papildinātā redakcija izstrādāta sadarbībā ar tiesību aizsardzības iestādēm, prokuratūru, starptautiskajiem ekspertiem. NILL tipoloģiju un pazīmju otrās papildinātās redakcijas izstrādē ņemti vērā arī Nacionālā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas riska novērtējuma ziņojumā par 2017.—2019. gadu ietvertie secinājumi par Latvijas NILL riska dubulto profilu (NILL risks, kuru aktuālajā pārskata periodā fiksējis reģionālais finanšu centrs, kā arī NILL risks, kuru rada Latvijā izdarītie pārrobežu predikatīvie noziedzīgie nodarījumi).

LV portāls jau rakstīja, ka materiālā “Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas tipoloģijas un pazīmes” noteiktas 19 noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas tipoloģijas, piemēram, juridisku personu (interneta veikalu u. c.) kontu izmantošana, lai fiktīvu preču pirkšanas/pārdošanas darījumu aizsegā tiktu saņemti noziedzīgi iegūti līdzekļi; līdzekļu pārvietošana no sākotnējās izcelsmes vietas, lai tos attālinātu no līdzekļu ieguves avota, kad tiek veikta fiktīva aizdevumu izsniegšana un/vai atmaksa, utt.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI