NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
31. augustā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Noziedzība
4
4

Identificē noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas tipoloģijas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Finanšu izlūkošanas dienests (FID) izstrādājis metodoloģisko materiālu “Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas tipoloģijas un pazīmes”, kurā apkopotas aktuālās noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas (NILL) tipoloģijas un pazīmes, kas raksturīgas Latvijā (vai izmantojot Latvijas finanšu sistēmu) īstenotajām NILL shēmām.

Materiālā apkopotas FID un tiesībaizsardzības iestāžu identificētās NILL tipoloģijas un pazīmes, kas pamatotas ar analogu ārvalstu finanšu izlūkošanas dienestu un citu atbildīgo iestāžu, kā arī starptautisko institūciju praksē identificēto informāciju un secinājumiem, norādīts dokumenta ievadā.

Metodiskais materiāls izstrādāts ar mērķi veicināt vienotu izpratni par aizdomīgiem darījumiem un noziedzīgu aktivitāšu pazīmēm, pastiprinātu uzsvaru liekot uz NILL tipoloģijām, kas raksturīgas Latvijas risku profilam atbilstošajiem noziedzīgiem nodarījumiem, proti, tipoloģijām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas vai krāpšanu nodokļu jomā, tipoloģijām par koruptīviem darījumiem, kā arī patstāvīgajām jeb autonomajām NILL un “laundromātu” (naudas atmazgāšanas) tipoloģijām.

Materiālā noteiktas 19 noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas tipoloģijas, piemēram, juridisku personu (interneta veikalu u. c.) konti tiek izmantoti, lai fiktīvu preču pirkšanas/pārdošanas darījumu aizsegā saņemtu noziedzīgi iegūtus līdzekļus; veicot fiktīvu aizdevumu izsniegšanu un/vai atmaksu, līdzekļi tiek pārvietoti no sākotnējās izcelsmes vietas ar mērķi tos attālināt no līdzekļu ieguves avota utt.

Vienā tipoloģijā norādīta situācija, kurā fiziska persona izveido kapitālsabiedrību un neilgi pēc tam par cenu, kas acīmredzami neatbilst kapitālsabiedrības biznesa vērtībai, pārdod kapitāldaļas trešajai personai (čaulas veidojumam), tādējādi gūstot šķietami legālu ienākumu no fiktīva darījuma.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu slēpšanai var tikt izmantoti ārvalstu fizisko personu konti un/vai seifi Latvijā, lai legalizētu līdzekļus, kas iegūti pēc ārvalstīs izdarīta predikatīva noziedzīga nodarījuma.

Materiālā “Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas tipoloģijas un pazīmes” liela uzmanība veltīta noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas tipoloģiju pazīmēm. Ir definētas pazīmes, kas attiecas uz klientu vai tā sadarbības partneriem, saistītajām personām vai citām darījumos iesaistītajām personām. Noteiktas pazīmes, kas attiecas uz darījumiem (maksājumiem u. c. pakalpojumiem), personas kontu, dokumentāciju, kas pamato darījumus, u. c. informāciju, kā arī “laundromātu” darbību. Atsevišķi definētas pazīmes, kas attiecas uz politiski nozīmīgām personām, valsts amatpersonām un ar tām saistītām personām.

FID savā mājaslapā norāda, ka tipoloģiju izzināšana ir efektīvs instruments cīņā ar finanšu noziegumiem. Ar tipoloģiju palīdzību ir iespējams izprast, kā tiek veikta noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija, lai slēptu, maskētu vai pārvietotu prettiesiskā ceļā iegūtus līdzekļus un vērtības. Tāpat tipoloģiju identificēšana var atvieglot atbildīgo iestāžu iespējas identificēt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un ar to saistītos noziedzīgos nodarījumus. Taču materiālā ietverto tipoloģiju un/vai pazīmju uzskaitījums nav uzskatāms par izsmeļošu, kā arī katra pazīme pati par sevi neliecina par noziedzīgām darbībām – tipoloģijas un pazīmes nedrīkst skatīt atrauti no kopējā dokumenta satura.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI