NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
22. janvārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Noziedzība
5
5

Gatavo informāciju “Moneyval” novērtējumam

FOTO: Freepik

Latvija būs pirmā valsts, kas tiks novērtēta Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas (“Moneyval”) 6. novērtēšanas kārtā. Jaunāko novērtējumu Latvija saņems 2025. gada nogalē.

Lai sagatavotos “Moneyval” izvērtēšanai, ar Ministru prezidenta rīkojumu izveidota īpaša darba grupa. Par tās vadītāju iecelts Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšnieks Toms Platacis. Viņam ir vairāki vietnieki no FID, Iekšlietu ministrijas, Finanšu ministrijas, Ārlietu ministrijas un Tieslietu ministrijas. Darba grupā piedalās 60 pārstāvji no iesaistītajām iestādēm un organizācijām – no privātā sektora līdz pat tiesai, norādīts jaunākajā FID informatīvajā izdevumā.

Kopš darba grupas izveides ir notikušas divas sanāksmes, informē FID Stratēģiskās attīstības un komunikācijas nodaļas projektu vadītāja Arta Krēsliņa. Pirmā no tām norisinājās pagājušā gada septembrī, kad visi darba grupas pārstāvji tika informēti par “Moneyval” novērtējuma būtību, sagaidāmā novērtējuma gaitu un plānotajiem darbiem.

Otrā darba grupas sanāksme notika 2023. gada decembrī – pēc “Moneyval” plenārsēdes, kurā tika apstiprināts, ka Latvija būs pirmā valsts, ko vērtēs 6. novērtēšanas kārtā. Šajā sanāksmē darba grupas locekļi tika informēti par plenārsēdē pieņemtajiem lēmumiem un turpmākajiem soļiem sagatavošanās procesā.

Jāpiebilst, ka darba grupas tikšanās tiek sasauktas pēc nepieciešamības.

Kas jāietver ziņojumā

“Moneyval” novērtējums ir komplekss process, līdz ar to arī informācija, kas Latvijai būs jāsniedz, ir apjomīga un ļoti dažāda, skaidro A. Krēsliņa. Tomēr būtiskākais ir tas, ka ziņojumam ir divas sadaļas. Pirmajā sadaļā tiek ziņots par tehnisko atbilstību, proti, Latvijas tiesību aktu atbilstību Finanšu darījumu darba grupas (FATF) 40 rekomendācijām.

Otrajā sadaļā aplūkota Latvijas NILLTPFN sistēmas darbība – tātad tajā tiks vērtēta tiesību aktu piemērošanas efektivitāte.

Jaunākais novērtējums – 2025. gada nogalē

Šobrīd FID vēl nav saņēmis visa novērtējuma laika grafiku. Provizoriski zināms, ka informācija par tehnisko atbilstību būs jāsniedz pavasarī, savukārt informācija par efektivitāti – vasarā.

Līdztekus šī gada nogalē notiks arī “Moneyval” ekspertu vizīte Latvijā, kas provizoriski ieplānota 2024. gada 4.–15. novembrī, norādīts jaunākajā FID informatīvajā izdevumā.

Plānots, ka Latvijas ziņojumu izskatīs un pieņems “Moneyval” plenārsēdē 2025. gada jūnijā. Bet publiski tas būs pieejams gada nogalē. Līdz tam oficiāli Latvijai būs spēkā iepriekšējais 2018. gada vērtējums, kas gan sen ir novecojis un neatbilst realitātei, informatīvajā ziņojumā akcentē FID Stratēģiskās attīstības un komunikācijas nodaļas vadītāja Dina Spūle.

“Moneyval” 2018. gada jūlija novērtēšanas ziņojumā par Latvijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas sistēmas efektivitāti no 11 efektivitātes rādītājiem tikai vienā tika piešķirts augsts vērtējums (“Starptautiskā sadarbība”). Pārējos desmit rādītājos tika konstatētas neatbilstības. Ņemot vērā šos trūkumus, “Moneyval” Latvijai noteica uzraudzības statusu.

Plašāk par tēmu >>

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI