NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
21. februārī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Noziedzība
9
9

Latviju neiekļauj “pelēkajā sarakstā”

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Finanšu darījumu darba grupa (FATF) ir nolēmusi Latviju neiekļaut tā saucamajā “pelēkajā sarakstā” un nepakļaut pastiprinātai uzraudzībai, jo ir izveidota stipra un noturīga finanšu sistēma aizsardzībai pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, terorisma finansēšanu un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanu.

Latvija ir pirmā “Moneyval” dalībvalsts, kura sekmīgi izpildījusi visas FATF 40 rekomendācijas, norāda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, piebilstot, ka “finanšu sektora uzraudzības “kapitālais remonts” ir izdevies un pirms gada izvirzītais mērķis – sakārtot finanšu noziegumu novēršanas sistēmu un atjaunot mūsu valsts reputāciju – ir sasniegts. Tas nenozīmē, ka varam apstāties, ir jāturpina īstenot iesākto, lai iedzīvinātu pieņemtos lēmumus”.

Savukārt Finanšu un izlūkošanas dienesta vadītāja, “Moneyval” un FATF delegācijas vadītāja Ilze Znotiņa atzīst: “Esam izveidojuši stabilu un drošu finanšu noziegumu novēršanas sistēmu, kas neļauj terorisma un proliferācijas finansētājiem to izmantot, esam panākuši augstu juridisko personu atklātuma līmeni un būtiski stiprinājuši Latvijas tiesībaizsardzības iestāžu spējas un zināšanas. Savukārt likumdevējs ir sapratis un novērtējis apdraudējumu, ko radījuši un var radīt ekonomiskie noziegumi, ja valstij nav gribas un pienācīga normatīvā regulējuma tos apkarot.”

“Vērienīgais darbs finanšu sektora regulējuma, kā arī uzraudzības un kontroles sakārtošanā ir atmaksājies,” tā finanšu ministrs Jānis Reirs. “Lēmums netikt pakļautiem pastiprinātai uzraudzībai būs motivācija turpināt darbu, kas vērsts uz tautsaimniecības attīstību un atbalstu uzņēmējdarbībai. Kredītiestādēm ir nodrošināti visi priekšnosacījumi, lai turpmāk strādātu, skaidri apzinoties Latvijai specifiskos riskus, un sekmētu mūsu valsts izaugsmi.”

Arī ASV vēstniecība atzīst nozīmīgos soļus, ko Latvijas valdība spērusi, lai cīnītos pret naudas atmazgāšanu un atbildētu uz “Moneyval” ieteikumiem. “Pozitīvi vērtējam FATF lēmumu, kas ir atzinis Latvijas rīcību un progresu. Vēl ir daudz darba, un Amerikas Savienotās Valstis joprojām ir apņēmības pilnas atbalstīt Latvijas nemitīgos centienus stiprināt savu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas režīmu un apkarot korupciju,” norādīts preses relīzē plašsaziņas līdzekļiem.

Turpmāku Latvijas progresa uzraudzību saskaņā ar pašreizējām procedūrām veiks Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komiteja (“Moneyval”).

LV portāls jau rakstīja, ka 2019. gada 30. augustā Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejai (“Moneyval”) tika iesniegts ziņojums par Latvijas tehniskās atbilstības prasību izpildes progresu (starptautisko standartu ieviešana de iure). Šīgada 22. janvārī publiskotajā “Moneyval” ziņojumā tika norādīts, ka Latvija ir panākusi progresu, stiprinot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas sistēmu, bet mūsu valstij tiek saglabāts uzraudzības statuss.

Savukārt 2019. gada 11. novembrī Finanšu darījumu darba grupai (FATF) tika iesniegts efektivitātes progresa ziņojums (starptautisko standartu ieviešana de facto).

“Moneyval” 2018. gada jūlija novērtēšanas ziņojumā par Latvijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas sistēmas efektivitāti, analizējot 11 efektivitātes rādītājus, tikai vienā no tiem Latvijai tika piešķirts augsts vērtējums (“Starptautiskā sadarbība”). Pārējos desmit rādītājos tika konstatētas neatbilstības, divos (“Juridiskās personas un veidojumi” un “Mērķētās finanšu sankcijas proliferācijas finansēšanas apkarošanai”) vērtējums bija zems – tika atklāta neefektīva rīcība patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā. Ņemot vērā konstatētos trūkumus, “Moneyval” Latvijai noteica uzraudzības statusu.

FATF ir neatkarīga starpvaldību organizācija, kas izstrādā un sekmē politiskās nostādnes pasaules finanšu sistēmas aizsardzībai pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, terorisma finansēšanu un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanu. FATF rekomendācijas uzskata par pasaules standartu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas (AML) un terorisma finansēšanas jomā. FATF patlaban ir 39 biedri un viena novērotājvalsts. FATF lēmējinstitūcijas dalībnieki plenārsesijā tiekas trīs reizes gadā.

LV portāls jau rakstīja, ka pašlaik FATF “pelēkajā sarakstā” ir iekļautas 12 pasaules valstis, arī viena Eiropas valsts – Islande.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI