SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
13. februārī, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Noziedzība
11
11

FATF – organizācija, kas pieņems Latvijai izšķirīgo ziņojumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

22. janvārī publiskotais “Moneyval” ziņojums apliecināja, ka Latvija ir panākusi progresu, stiprinot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas sistēmu. Taču izšķirīgais būs efektivitātes ziņojums, kas februāra otrajā pusē tiks izskatīts pasaules centrālās naudas atmazgāšanas apkarošanas organizācijas FATF plenārsesijā. LV portāls skaidro, kas ir “Moneyval” un FATF, kuras vērtējums Latvijai ir tik svarīgs.

īsumā
  • FATF ir izveidota 1989. gada jūlijā G-7 valstu sanāksmē Parīzē, lai izskatītu un izstrādātu pasākumus cīņai pret naudas atmazgāšanu.
  • FATF mērķi ir noteikt standartus un veicināt efektīvu juridisko, regulatīvo un operatīvo pasākumu īstenošanu, lai ierobežotu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.
  • FATF patlaban ir 39 biedri, viena novērotājvalsts – Indonēzija – un daudzas novērotājorganizācijas.
  • “Moneyval”, kas ir izveidota 1997. gadā, sākumā bija FATF novērotāja, bet no 2006. gada jūnija kļuva par asociēto biedru.
  • FATF plenārsesijas laikā februāra otrajā pusē varētu pieņemt lēmumu par Latvijas iekļaušanu vai neiekļaušanu “pelēkajā sarakstā”.

Kas ir FATF?

Organizācija ir izveidota 1989. gada jūlijā G-7 valstu sanāksmē Parīzē, lai izskatītu un izstrādātu pasākumus cīņai pret naudas atmazgāšanu, norādīts organizācijas mājaslapā. 2001. gada oktobrī FATF paplašināja savas pilnvaras. Papildus centieniem apkarot nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu organizācija vēršas arī pret teroristu finansēšanu. Kopš 2012. gada aprīļa tā apkaro arī masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanu.

FATF mērķi ir noteikt standartus un veicināt efektīvu juridisko, regulatīvo un operatīvo pasākumu īstenošanu, lai ierobežotu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, teroristu finansēšanu un citus ar to saistītus draudus starptautiskās finanšu sistēmas integritātei. FATF izstrādātie ieteikumi tiek atzīti par pamatu koordinētai reaģēšanai uz draudiem, lai saglabātu finanšu sistēmas integritāti, un palīdz nodrošināt vienlīdzīgus konkurences apstākļus.

FATF patlaban ir 39 biedri, viena novērotājvalsts – Indonēzija – un daudzas novērotājorganizācijas, piemēram, Starptautiskais Valūtas fonds, Pasaules banka un Interpols.

FATF uzrauga valstu panākumus FATF ieteikumu īstenošanā, pārskata nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un teroristu finansēšanas paņēmienus un pretpasākumus, kā arī veicina FATF ieteikumu pieņemšanu un īstenošanu visā pasaulē.

FATF lēmējinstitūcijas dalībnieki plenārsesijā tiekas trīs reizes gadā.

“Moneyval” ir FATF asociētais biedrs

Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komiteja jeb “Moneyval”, kas ir izveidota 1997. gadā, sākumā bija FATF novērotāja, bet no 2006. gada jūnija kļuva par asociēto biedru, norādīts komitejas mājaslapā. Patlaban organizāciju veido 47 dalībvalstis, un tā ir Eiropas Padomes ministru komitejas padotībā.

“Moneyval” valstu un teritoriju pārstāvji ir augstākās amatpersonas un eksperti, kas atbild par finanšu iestāžu regulējumu un uzraudzību, tiesībaizsardzības un finanšu izlūkošanas vienību vecākie ierēdņi vai tieslietu ministriju un/vai tiesu iestāžu un prokuratūras iestāžu vecākie juridiskie eksperti.

“Moneyval” uzdevums ir novērtēt, kā tiek ievēroti galvenie starptautiskie standarti nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas apkarošanā un nodrošināta to īstenošanas efektivitāte, kā arī sniegt ieteikumus par nepieciešamajiem uzlabojumiem.

Lai sasniegtu šos mērķus, “Moneyval” ir piešķirtas vairākas svarīgas kompetences. Tās ir:

  • novērtēt savu locekļu atbilstību visiem attiecīgajiem starptautiskajiem standartiem juridiskajā, finanšu un tiesībaizsardzības jomā, veicot savstarpēju novērtējumu profesionālapskates procesu, arī praksē īstenoto pasākumu efektivitātes novērtējumu;
  • formulēt ieteikumus par veidiem, kā uzlabot iekšzemes režīmu efektivitāti, lai apkarotu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un teroristu finansēšanu, un par valstu spējām sadarboties starptautiskā līmenī šajās jomās;
  • veikt tematisko tipoloģiju izpēti par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un teroristu finansēšanas metodēm, tendencēm un paņēmieniem un izdot ziņojumus par to;
  • veikt citus pētījumus par jautājumiem, kas saistīti ar nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un terorisma finansēšanu, arī horizontālus pārskatus par novērtēto valstu panākumiem starptautisko standartu ievērošanā katrā novērtēšanas kārtā;
  • veikt darbības, lai vairotu izpratni par svarīgām globālām politiskajām un operatīvajām iniciatīvām un apkarotu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un terorisma finansēšanu;
  • pēc apspriešanās ar Eiropas Noziedzības problēmu komiteju (CDPC) ierosināt Ministru komitejai pieņemt ieteikumus, kas uzlabotu starptautisko cīņu pret nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un terorisma finansēšanu;
  • aktīvi piedalīties pasaules mēroga cīņā pret nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un terorisma finansēšanu, cieši sadarbojoties ar citiem nozīmīgiem starptautiskiem partneriem, arī ar FATF, SVF, Pasaules banku, Apvienoto Nāciju Organizāciju, Eiropas Savienību u. c.

Latvijai saglabāts uzraudzības statuss

LV portāls jau rakstīja, ka FATF plenārsesijas laikā varētu pieņemt lēmumu par Latvijas iekļaušanu vai neiekļaušanu “pelēkajā sarakstā”.

Par spīti panāktajam progresam, “Moneyval” ziņojumā Latvijai saglabāts uzraudzības statuss. Janvārī publiskotajā ziņojumā tika analizēts, kā Latvijai izdevies novērst “Moneyval” 2018. gada jūlija novērtēšanas ziņojumā par Latvijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas sistēmas efektivitāti konstatētās tehniskās neatbilstības. Pirms nepilniem diviem gadiem, analizējot 11 efektivitātes rādītājus, tikai vienā no tiem Latvijai tika piešķirts augsts vērtējums (“Starptautiskā sadarbība”). Pārējos desmit rādītājos tika konstatētas neatbilstības, divos (“Juridiskās personas un veidojumi” un “Mērķētās finanšu sankcijas proliferācijas finansēšanas apkarošanai”) vērtējums bija zems – tika atklāta neefektīva rīcība patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI