SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
07. maijā, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
12
12

Kas ir ACAMS, un ko dara tās Baltijas nodaļa

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Sertificētu naudas atmazgāšanas apkarošanas speciālistu asociācija (ACAMS) ir starptautiska profesionāla organizācija, kuras mērķis ir uzlabot zināšanas par finansiālo noziegumu konstatēšanu un novēršanu. Kopš 2017. gada rudens asociācijā darbojas arī Baltijas nodaļa.

īsumā
  • Sertificētu naudas atmazgāšanas apkarošanas speciālistu asociācija (ACAMS) ir starptautiska organizācija, kuras nodaļas darbojas visā pasaulē.
  • Asociācijas mērķis ir pilnveidot AML, CFT un finanšu noziegumu atklāšanas un novēršanas profesionāļu zināšanas, prasmes un kompetenci.
  • ACAMS nodaļu attīstības programmas mērķis ir koncentrēt asociācijas starptautiskos resursus, lai uzlabotu AML izglītību un apmācības vietējā līmenī.
  • Kopš 2017. gada 8. novembra ACAMS darbojas arī Baltijas nodaļa, kurā šobrīd apvienojušies 88 biedri.

ACAMS (Association of certified anti-money laundering specialists) ir lielākā starptautiskā organizācija, kuras mērķis ir pilnveidot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas (AML) un terorisma finansēšanas novēršanas (CFT) un finanšu noziegumu atklāšanas un novēršanas profesionāļu zināšanas, prasmes un kompetenci, norādīts asociācijas mājaslapā.

Kopš 2001. gada ACAMS saskaņā ar starptautiskajiem standartiem pārbauda zināšanas tām personām, kurām uzticēta naudas atmazgāšanas atklāšana un novēršana un kuras iegūst kvalifikāciju – sertificētais noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas speciālists (CAMS – certified anti-money laundering specialist). Kopš ACAMS darbības sākuma CAMS ir kļuvis par zelta standartu AML sertifikātos, un to atzīst privātas iestādes, valdības un tiesībaizsardzības iestādes, skaidrots asociācijas mājaslapā.

ACAMS sniedz regulāras CAMS apmācības un veic biedru testēšanu un sertifikāciju. Mācības notiek interaktīvā vidē, ir iespēja saņemt mācību materiālus un nokārtot eksāmenu. CAMS sertifikācijas eksāmenu var nokārtot tiešsaistē šeit.

Nodaļas visā pasaulē

ACAMS nodaļas darbojas visā pasaulē, piemēram, ASV vien to ir vairāk nekā 30, Kanādā – trīs, Āfrikā – piecas, Eiropā – 17, Āzijā – septiņas. Asociācija uzsver, ka biedru vidū ir pārstāvji no visdažādākajām finanšu un pārvaldes institūcijām, tiesībaizsardzības aģentūrām un rūpniecības nozarēm.

ACAMS nodaļu attīstības programmas mērķis ir koncentrēt asociācijas starptautiskos resursus, lai uzlabotu AML izglītību un apmācības vietējā līmenī. Nodaļas veicina profesionālās attiecības un nodrošina vietējos forumus diskusijām par reģionālajiem jautājumiem.

ACAMS Baltijas nodaļas izveidošana ir veicinājusi labākās pasaules prakses, globālo standartu un zināšanu ienākšanu Latvijā.

Līdzdarbojoties asociācijā, ir iespēja izmantot acams.org forumus un apmeklēt starptautiskus pasākumus, kā arī papildināt zināšanas un prasmes, izmantojot tādas izglītības iespējas kā tīmekļa semināri, pilnas dienas semināri, starptautiskas konferences un tiešraides. Asociācijas mājaslapā atsevišķa sadaļa veltīta vakancēm, tā dodot iespēju veidot karjeru AML jomā visā pasaulē.

ACAMS biedri saņem arī ekskluzīvu piekļuvi ar AML/CTF un finanšu noziegumiem saistītajai informācijai, kā arī starptautiskajam tīklam, kurā ir tūkstošiem līdzīgi domājošu speciālistu, rakstīts asociācijas mājaslapā. Tāpat biedri tiek apmācīti un viņiem tiek sniegts nepieciešamais atbalsts.

Baltijas nodaļa

Kopš 2017. gada 8. novembra ACAMS darbojas arī Baltijas nodaļa, kurā šobrīd apvienojušies 88 biedri, zina teikt Baltijas nodaļas līdzpriekšsēdētājs, bankas “Citadele” valdes loceklis Uldis Upenieks. Visās trijās Baltijas valstīs kopā šobrīd ir 300–400 CAMS speciālistu, no tiem apmēram 280 strādā Latvijā. Šādu sertificētu speciālistu kļūst arvien vairāk.

ACAMS Baltijas nodaļa ir ACAMS papildinājums, un tā atbalsta asociācijas misiju attīstīt profesionālas zināšanas, prasmes un pieredzi tiem, kas visā pasaulē nodarbojas ar naudas atmazgāšanas, teroristu finansēšanas un finanšu noziegumu novēršanu, atklāšanu un ziņošanu par tiem, norādīts asociācijas mājaslapā.

ACAMS Baltijas nodaļas darbības mērķi:

  • veicināt atbilstības kultūru un augstus standartus;
  • dot ieguldījumu globālo AML/CFT standartu un labākās prakses attīstībā un ieviešanā;
  • nodrošināt platformu pastāvīgai attīstībai un profesionālai tīkla izveidošanai tās biedriem;
  • organizēt sanāksmes un pasākumus biedriem, lai notiktu profesionālas diskusijas, ideju apmaiņa, dalīšanās profesionālajā pieredzē (gan publiskajā, gan privātajā sektorā) un sadarbība cīņā pret naudas atmazgāšanu, teroristu finansēšanu un finanšu noziegumiem, ieskaitot starptautisko korupciju;
  • kļūt par efektīvu un būtisku resursu visām organizācijām un institūcijām, kuras pakļautas AML/CTF riskam;
  • sniegt Baltijas perspektīvu par reģionālajiem un starptautiskajiem standartiem un praksi, lai atklātu un novērstu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, teroristu finansēšanu un ar sankcijām saistītos riskus.

Klubiņš profesionāļiem

“ACAMS Baltijas nodaļa ir kā klubiņš AML/CFT profesionāļiem, kurā apmainīties ar pieredzi un zināšanām, laiku pa laikam sanākt kopā, lai dalītos aktualitātēs un lūgtu padomu, ja tāds vajadzīgs,” stāsta U. Upenieks.

ACAMS Baltijas nodaļas izveidošana ir veicinājusi labākās pasaules prakses, globālo standartu un zināšanu ienākšanu Latvijā, sniegusi iespēju paaugstināt finanšu nozares speciālistu kvalifikāciju AML/CFT jautājumos un nodrošinājusi nepārtrauktu profesionālo izglītību.

ACAMS biedram individuāli ir jāmaksā gada maksa, kuras lielums ir atkarīgs no tā, ko tieši biedrs pārstāv, norādīts asociācijas mājaslapā. Atkarībā no tā, vai biedrs strādā privātajā vai valsts sektorā, gada maksa ir 195 vai 295 ASV dolāri. Ja cilvēks ir konkrētas ACAMS nodaļas biedrs, papildus nav jāmaksā, precizē U. Upenieks.

Pasākums Rīgā

Marta sākumā notika ACAMS vienas dienas pasākums Rīgā, kas koncentrējās uz Baltijas perspektīvu cīņā pret finanšu noziegumiem – aptvēra pašreizējās un nākotnes tendences reģionā, normatīvās reformas, risinājumu izstrādi un riska mazināšanas pasākumus, rakstīts asociācijas mājaslapā.

U. Upenieks norāda, ka ACAMS pasākumā Rīgā akcents tika likts uz digitālajiem risinājumiem AML/CFT jomā finanšu nozarēs, kas darbojas ārpus klasiskajām bankām. Tika apspriesti pašreizējie finanšu noziedzības novēršanas izaicinājumi un jautājums, kā virzīties uz priekšu gadā, kurā tiks transponēta piektā AML direktīva. Tika apspriesta arī AML/CFT sadarbības nozīme FinTech uzplaukumā visā reģionā, kā arī iespējas digitāli atvērt bankas kontu pašreizējās pandēmijas apstākļos.

Programma ietvēra arī interaktīvu apmācības sesiju par to, kā integrēt efektīvu finanšu noziegumu novēršanas kontroles sistēmu, galveno uzmanību pievēršot biznesa riska novērtējumiem.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI