TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
17. augustā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
4
4

Veidos Tieslietu akadēmiju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tieslietu akadēmijas izveides mērķis ir tiesnešu, tiesu darbinieku, prokuroru, prokuroru palīgu un izmeklētāju (starpdisciplināros jautājumos) augstas kvalifikācijas uzturēšana un tās nepārtraukta attīstīšana.

FOTO: Freepik.

Valdība 16. augustā atbalstīja Tieslietu ministrijas ieceri veidot Tieslietu akadēmiju, kura darbu varētu uzsākt 2025. gada 1. janvārī. Projektam paredzēts Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda finansējums 7,5 miljonu eiro apmērā.

Ministru kabinetā apstiprinātais informatīvais ziņojums “Par Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 6.2.1.3.i. investīcijas “Vienota tiesnešu, tiesu darbinieku, prokuroru, prokuroru palīgu un specializēto izmeklētāju (starpdisciplināros jautājumos) kvalifikācijas pilnveides mācību centra izveide” īstenošanu” ir priekšnosacījums Tieslietu akadēmijas projekta uzsākšanai, norāda Tieslietu ministrija. Plānots, ka šogad tiks uzsākta arī normatīvo aktu izstrāde, lai izveidotu šo mācību centru.

Jāpiebilst, ka Valsts kontrole (VK) savā ziņojumā “Noziedzīgu nodarījumu ekonomikas un finanšu jomā izmeklēšanu un iztiesāšanu kavējošo faktoru izvērtējums” norādīja uz valsts celto apsūdzību zemo kvalitāti, vienotas izpratnes un zināšanu trūkumu dažādos fundamentālos krimināltiesību un kriminālprocesa jautājumos. Revīzijā tika konstatēts, ka vismaz 69% gadījumu no analizētajām lietām ir konstatējams vienotas izpratnes trūkums (izmeklētāju un prokuroru vai prokuroru vidū vai starp prokuroru un tiesu). Savukārt vismaz 37% gadījumu ir pieļautas kļūdas tiesību normu piemērošanā vai ir nepietiekama izpratne par pierādāmajiem apstākļiem konkrētā noziedzīgā nodarījuma sastāva konstatēšanai.

Šādi VK secinājumi aktualizēja vajadzību nodrošināt pastāvīgu tiesībaizsardzības iestāžu darbinieku kvalifikācijas celšanu. Turklāt tika secināts, ka kvalitatīvam turpmākās mācīšanās procesam ir nepieciešama pastāvīga institūcija, nevis tikai kursi.

Uzzini vairāk >>

Līdz ar to Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plānā reformu un investīciju virzienā 6.2 “Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas identificēšana, ekonomisko noziegumu izmeklēšana, tiesvedības procesu modernizācija un preventīvo darbību īstenošana” tika ieplānotas investīcijas “Vienota tiesnešu, tiesu darbinieku, prokuroru, prokuroru palīgu un specializēto izmeklētāju (starpdisciplināros jautājumos) kvalifikācijas pilnveides mācību centra izveidei”.

Tiesu administrācijā investīcijas projekta īstenošanai līdz projekta noslēgumam, t. i., līdz 2026. gada 30. jūnijam, plānots izveidot 21 terminētu amata vietu.

Nebūs augstākās izglītības institūcija

Valdībai iesniegtajā ziņojumā aprakstīti Tieslietu akadēmijas izveides pamatprincipi un nosacījumi: sasniedzamie mērķi, uzdevumi, mērķa grupas, projekta misija, atskaites punkti un starpposma rādītāji, finansējums un izdevumi, pārvaldības un uzraudzības struktūra.

Tieslietu akadēmijas izveides mērķis ir tiesnešu, tiesu darbinieku, prokuroru, prokuroru palīgu un izmeklētāju starpdisciplināros jautājumos, kas ir svarīgi tiesas spriešanas efektivitātei, augstas kvalifikācijas uzturēšana un nepārtraukta attīstīšana, norādīts ziņojumā. Ir izvēlētas šīs mērķa grupas, jo šobrīd esošā kvalifikācijas celšanas sistēma minētajiem tieslietu jomas darbiniekiem ir fragmentāra, nav ilgtspējīga, līdz ar to nav efektīva.

Tieslietu akadēmija ir paredzēta tiesu varas amatpersonām un darbiniekiem to kvalifikācijas un prasmju attīstīšanai amata pienākumu izpildes laikā.

Tieslietu ministrija norāda, ka Tieslietu akadēmija ir paredzēta tiesu varas amatpersonām un darbiniekiem to kvalifikācijas un prasmju attīstīšanai amata pienākumu izpildes laikā, tā nebūs augstākās izglītības institūcija, un tajā neiegūs kvalifikāciju.

Patlaban sadarbojas ar LMTC

Mācības tiesnešiem un tiesu darbiniekiem ir nodrošinātas sistēmiski un mērķtiecīgi, tomēr tās tiek īstenotas uz terminēta līdzdarbības līguma ar nevalstisko organizāciju – Latvijas Tiesnešu mācību centru (LTMC) – pamata, kas nenodrošina mācību sistēmas ilgtspēju un stabilitāti. Tāpat līdzšinējā resoriskā pieeja nav sekmējusi kompleksu pieeju dažādo mērķgrupu mācību vajadzību analīzei un savstarpēji līdzsvarota mācību piedāvājuma izstrādei. 

Tieslietu akadēmijā plānots pēc iespējas izmantot LTMC zināšanas un uzkrāto pieredzi mācību organizēšanā. LTMC līdz 2024. gada 31. decembrim nodrošinās tiesnešu mācības uz līdzdarbības līguma pamata, kas noslēgts ar Tiesu administrāciju.

Lai veicinātu sekmīgu Tieslietu akadēmijas izveidi, plānots īstenot ciešu sadarbību arī ar Iekšlietu ministrijas Izmeklētāju mācību centru.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI