SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Zaida Kalniņa
LV portāls
16. martā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
11
11

Kukulis kriptovalūtā arī ir kukulis

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vairākus gadus paralēli parastajai valūtai jeb naudai pastāv arī kriptovalūtas, piemēram, Bitcoin, Ethereum, Binance u. c. Kaut arī darījumos ar kriptovalūtām ir iespējami augsti krāpniecības riski un kriptovalūtas nav īsta valūta, jo to vērtība nav nostiprināta un tās nav likumīgs maksāšanas līdzeklis, darījumi ar tām notiek. Sadarbībā ar Finanšu izlūkošanas dienestu un Finanšu nozares asociāciju veidotās videoanimācijas varoņiem – būvnieku Jāni Nadziņu un pašvaldības amatpersonu Andri Sietiņu – skaidrosim, kas ir kriptovalūtas, kāpēc tās ir iecienījuši nelegālo darījumu īstenotāji un ar ko jārēķinās, ja maksājums ir saņemts kriptovalūtā.

Regulējums top

Ir cilvēki, kuri izmanto – pērk, pārdod – kriptovalūtas un atzīst to vērtību. Ne Eiropas Savienībā, ne citās pasaules valstīs, izņemot Salvadoru, kriptovalūtas nav juridiski atzītas, to vērtība nav nostiprināta, un tās pat nav likumīgs maksāšanas līdzeklis.

Lai darījumus ar kriptoaktīviem padarītu legālus un noteiktu atbildību tirgus dalībniekiem, ir paredzēts, ka 2024. gadā stāsies spēkā Eiropas Savienības Regula par kriptoaktīvu tirgiem, ar ko tiek grozīta Direktīva (ES) 2019/1937 Markets in Crypto Assets regulation (MiCA regula).

MiCA regula būs jauns plaša spektra ES tiesību akts un viens no pirmajiem mēģinājumiem visā pasaulē visaptveroši regulēt kriptoaktīvu tirgu. Regulas galvenie darbības mērķi ir nozares regulējums, patērētāju tiesību aizsardzība, tirgus ļaunprātīgas izmantošanas novēršana un kriptovalūtu tirgus godprātības saglabāšana. MiCA regulas prasības attieksies uz visiem ES kriptoaktīvu tirgus dalībniekiem, neatkarīgi no reģistrēšanās vietas.

Paralēli nepieciešams arī nacionālā līmeņa regulējums.

Vairāk par tēmu >>

Kas ir kriptovalūtas

Kriptovalūtas ir vērtības digitāls atspoguļojums, ko var iegūt, izmantojot datora jaudu, – risinot matemātiskas vienādības, kā rezultātā veidojas virtuālās monētas, vai nopērkot no citiem kriptovalūtu īpašniekiem vai pie kriptovalūtu pakalpojumu sniedzējiem.

Tās nav taustāmas. Iegādātās kriptovalūtas īpašniekam pieder virtuāla atslēga, kas ļauj to uzglabāt un nosūtīt citai personai. Ja personai pieder kriptovalūta, bet neviens nav gatavs to pieņemt, tad tā ir bezvērtīga.

Finanšu izlūkošanas dienests vērš uzmanību, ka kriptovalūtu iegāde un izmantošana darījumos nav aizliegta. Tomēr īpaši pārrobežu līmenī kriptovalūtas tiek izmantotas arī nelikumīgos darījumos, piemēram, korupcijā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā, terorisma finansēšanā.

Vairāk par tēmu>>

Turpinot LV portāla videoanimāciju ciklu par cīņu pret netīrās naudas legalizāciju, šoreiz sadarbībā ar Finanšu nozares asociāciju un Finanšu izlūkošanas dienestu esam sagatavojuši ieskatu skolasbiedru Jāņa Nadziņa un Andra Sietiņa darījumos ar kriptovalūtām.

***

Ieskaties arī citās LV portāla videoanimāciju cikla epizodēs, kas veltītas cīņai pret netīrās naudas legalizāciju! Sekojot līdzi izmanīgajam Fredo, kurš meklē vientiesīgus palīgus šķietami nekaitīgu, bet, kā izrādās, noziedzīgu nodarījumu izdarīšanai, uzzināsiet noderīgu informāciju, kā atpazīt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas shēmas un pasargāt sevi, jo agrāk vai vēlāk tās nonāk tiesībsargājošo iestāžu uzmanības lokā.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI