SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Zaida Kalniņa
LV portāls
23. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
17
17

Kā noder brīvpieeja aktuālajai Uzņēmumu reģistra informācijai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Laiki, kad par potenciālo sadarbības partneri un viņa uzņēmumu, ar kuru paredzēts noslēgt līgumu, informācija bija jāiegūst tikai no paziņām vai vienmēr jāpērk, ir pagātne. Jau kopš 2020. gada Uzņēmumu reģistra 14 reģistros uzkrātā aktuālā informācija par juridiskajām personām, tostarp uzņēmumu amatpersonām, īpašniekiem, patiesajiem labuma guvējiem, ikvienam ir pieejama tiešsaistē un bez maksas Reģistra informācijas tīmekļvietnē. Uzņēmumu reģistrs aicina to izmantot ekonomisko procesu analīzei, nepakļaujot liekam riskam savu biznesu.

Kā, atverot reģistru datu bāzes, norādīja Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere: “Mēs atveram jaunu lappusi aktuālās un vēsturiskās, teju 30 gadu laikā reģistros uzkrātās, informācijas pieejamībā, publiskumā un caurskatāmībā, tostarp par fiziskajām personām, kuras organizē juridisko personu darbību, – uzņēmumu un organizāciju amatpersonām, īpašniekiem, patiesajiem labuma guvējiem.”

Reģistru atvēršanas rezultātā ir kļuvusi publiski pieejama aktuālā un vēsturiskā informācija par vairāk nekā 650 000 tiesību subjektiem, piemēram, SIA, AS, biedrībām u. c., un juridiskiem faktiem, tostarp komercķīlām, laulību līgumiem u. c., no komercreģistra, komercķīlu reģistra, biedrību un nodibinājumu reģistra un citiem (kopumā 14) reģistriem un sarakstiem. 

“Ja dati ir brīvi pieejami, tos aplūko vairāk cilvēku, nekā tad, ja informācija ir jāpērk,” atverot reģistrus, pauda Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre.   

Pakalpojumu apraksti pieejami Uzņēmumu reģistra tīmekļvietnes www.ur.gov.lv sadaļā “Saņem informāciju”. Daļa informācijas ir brīvi pieejama bez autentifikācijas, daļa – brīvi pieejama, bet ar autentifikāciju, daļa – tikai pēc pamatota pieprasījuma. 

 Tiešsaistē: 

  • bez maksas un bez autentifikācijas ir pieejami aktuālie dati par juridiskajām personām; 
  • bez maksas, bet ar autentifikāciju ir pieejami aktuālie dati, vēsturiskie dati, publiskās daļas dokumenti un informācija par tiesību subjektos un juridiskajos faktos ierakstītajām fiziskajām personām.

Savukārt pēc pamatota pieprasījuma klātienē vai elektroniski par maksu un ar autentifikāciju pieejami nepubliskās daļas dokumenti ar vai bez anonimizācijas. Par pakalpojumu tiek saglabāta maksa, jo minēto informāciju nevar izsniegt automatizēti, tai nepieciešama satura izvērtēšana, ievērojot fizisko personu datu aizsardzību. 

Uzņēmumu reģistrā pieejamā informācija ir kā skatlogs, kas parāda un izgaismo procesus, kuri norisinās uzņēmējdarbības vidē.

Jāpiebilst, ka informācija par juridiskajām personām, tostarp par uzņēmumu patiesajiem labuma guvējiem, ir pieejama arī atvērto datu formātā Latvijas Atvērto datu portālā.

Atvērtie dati veicina:

  • ekonomisko izaugsmi un caurskatāmību, jo, daloties ar informāciju, tā nokļūst informācijas apritē, kā rezultātā ir iespējams ieraudzīt vairāk kopsakarību un tendenču;
  • sabiedrības informētību un izpratni par procesiem valstī un valsts pārvaldē, ikviens interesents var veidot statistiku jebkādos aspektos, ņemot vērā piedāvāto datu apjomu;
  • uzņēmējdarbības vides attīstību, jo aktuālie un kvalitatīvie dati ir izmantojami esošā biznesa attīstībai un jaunu pakalpojumu veidošanai.

Uzņēmumu reģistra atvērto datu kopas ir publicētas tīmekļvietnē, turpat ir pieejama arī informācija no citu valstu reģistriem. Eiropas e-tiesiskuma portāls nodrošina fizisku un juridisku personu maksātnespējas, tiesiskās aizsardzības un ārpus tiesas aizsardzības procesu meklēšanu ES dalībvalstīs.

Valsts mērķis, padarot publiski pieejamus Uzņēmumu reģistra vestos reģistrus, bija veidot drošu un caurskatāmu darījumu vidi. Tādējādi Uzņēmumu reģistrā pieejamā informācija ir kā skatlogs, kas parāda un izgaismo procesus, kuri norisinās uzņēmējdarbības vidē.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI