SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Zaida Kalniņa
LV portāls
14. janvārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Noziedzība
33
33

Kas ir naudas atmazgāšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kurš gan no mums nav dzirdējis par neesošu darījumu noformēšanu, nodokļu karuseļshēmām, fiktīvu nodarbinātību un tamlīdzīgām darbībām, ko savas bagātības vairošanai veic izmanīgi darboņi visā pasaulē? Mēs arī zinām, ka šādas darbības ir nelikumīgas, noziedzīgas un ka tādā veidā rodas “netīrā nauda”, kuru pēc tam ir nepieciešams legalizēt jeb “atmazgāt”. Daudziem šķiet, ka šī problēma mūs tieši neskar un neskars. Tomēr tas ir maldīgs priekšstats, norāda eksperti: naudas atmazgāšana notiek tepat mums līdzās, un par šāda nozieguma upuri var kļūt ikviens.

Naudas atmazgāšana jeb noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija šobrīd pasaulē ir aktuāla problēma. Par to publiskajā retorikā dažu pēdējo gadu laikā diskutē arvien biežāk – pasaules valstis ir nonākušas pie kopējas atziņas, ka cīņā ar šo globālo problēmu ne vien jāsadarbojas tiesībsargājošajām institūcijām, bet arī jāveido individuāla izpratne par to, ka kļūt par šāda veida nozieguma dalībnieku var ikviens, turklāt vislabāko nodomu vadīts.

Sadarbībā ar Finanšu izlūkošanas dienestu esam izveidojuši informatīvu videoskaidrojumu par finanšu noziegumiem – noziedzīgu līdzekļu legalizāciju.

Skaidrojumā populārā valodā ir izklāstīti veidi, kā notiek noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija un kā par dalībnieku šāda veida noziegumā var kļūt gandrīz jebkurš, uzticoties viegli iegūstamas peļņas apsolījumiem.

Esi informēts!

  • Neuzticies nepazīstamu cilvēku solījumiem par ātru, vieglu un lielu peļņu.
  • Neiesaisties aizdomīgos darījumos un atpazīsti tos.
  • Zini, ka naudas atmazgāšana ir dubults noziegums (pirmais noziegums – tiek iegūti noziedzīgi līdzekļi jeb “netīrā nauda”; otrais noziegums – “netīrā nauda” tiek legalizēta jeb “atmazgāta”).
  • Atceries, ka personas, kas veic naudas atmazgāšanu, ir ieinteresētas tikai sava finansiālā labuma gūšanā. Tās nerēķinās ar citu cilvēku drošību, dzīvību, ignorē aizliegumus un tiesību normas.
  • Zini, ka finanšu noziegumi agrāk vai vēlāk tiek izsekoti un atklāti un to dalībnieki saņem sodu.

Meklē un izmanto tikai kvalitatīvu informāciju!

Informācija (skaidrojumi, viedokļi, problēmraksti) par Latvijas aktivitātēm cīņā pret netīrās naudas noziegumiem ekonomikā un finanšu sistēmā apkopota LV portāla sadaļā “Moneyval”.

Labs saturs
33
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI