SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Zaida Kalniņa
LV portāls
18. martā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
1
13
1
13

Kāpēc bankas veic klientu izpēti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijā vairākumam iedzīvotāju kādā bankā ir atvērts konts, kurā tiek ieskaitīta darba alga, pensija, valsts pabalsti un citi maksājumi. Mēs esam pieraduši pie banku klātbūtnes savā ikdienā. Tomēr, lai bankas varētu sniegt pakalpojumus, bieži aizmirstam, ka tām ir svarīgi pārliecināties par klienta uzticamību un nodomiem, ar kādiem viņš lieto finanšu sistēmu. Tādēļ bankas uzdotie jautājumi nereti mulsina un pat sadusmo. Kāpēc bankas reizēm ir tik aizdomīgas un šķietami neuzticas saviem klientiem? Par to esam sagatavojuši videoskaidrojumu.

Par spīti centieniem vairot drošību, mūsdienu pasaulē pastāv dažādi riski. Tostarp piekļuvi banku pakalpojumiem meklē arī nelegāli iegūtas “netīrās naudas” apsaimniekotāji, kas vēlas noslēpt tās izcelsmi un piederību. Viņi izmanto banku sistēmas, lai naudu legalizētu. Tāpēc bankām ir jāsaglabā pastiprināta modrība, lai šādus aizdomīgus klientus atpazītu.

Ja banka lūdz tev paskaidrojumu par darbībām tavā kontā, atceries, ka tā nav tikai bankas ziņkāre. Banka uzdod jautājumus ar mērķi labāk izprast klientu un tam piemītošos riskus, tādējādi palīdzot radīt drošāku kopējo finanšu sistēmu.

Ņem vērā:

  • bankas izpilda starptautiski noteiktās prasības. Tām ir pienākums identificēt aizdomīgas personas un darījumus un ziņot par to Finanšu izlūkošanas dienestam;
  • lai novērstu finanšu noziegumus un banku izmantošanu ļaunprātīgos nolūkos, bankas tehnoloģiski un manuāli izvērtē klientu riskus;
  • bankas izmanto trīs atšķirīga apjoma klientu izpētes veidus. Izpētes veids un apjoms ir atkarīgs no klientam piemītošā riska. Banka klientu izpēti veic arī sadarbības laikā.

Par klientu izpētes veidiem uzzini videoanimācijā, kas tapusi sadarbībā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju.

Atceries! 

Bankas ir ieinteresētas veidot abpusēji labu un ilgstošu sadarbību ar klientiem. Tāpēc tās aicina klientus būt pretimnākošiem un iesniegt bankai prasīto informāciju.

Meklē un izmanto tikai kvalitatīvu informāciju!

Informācija (skaidrojumi, viedokļi, problēmraksti) par Latvijas aktivitātēm cīņā pret netīrās naudas noziegumiem ekonomikā un finanšu sistēmā apkopota LV portāla sadaļā “Moneyval”.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI