SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
2
2

Juridiskās personas un veidojumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

SATURA RĀDĪTĀJS

Šis rīcības virziens atspoguļo, kā valstī ieviestie mehānismi nodrošina, ka informācija par juridiskajām personām ir pietiekami caurskatāma, precīza, aktuāla un savlaicīgi pieejama un netiek pieļauta juridisko personu izmantošana nolūkā veikt noziedzīgas darbības.

Uzdevumi

  • Lai novērstu trūkumus, veikt Uzņēmumu reģistra (UR) vesto reģistru modernizāciju un pilnveidot uz riskiem balstītu pieeju, nodrošinot efektīvāku un padziļinātāku UR reģistrācijai iesniegtās informācijas pārbaudi. No komercreģistra likumā noteiktā kārtībā izslēgt īpaši augsta riska kapitālsabiedrības, kas nav atklājušas patiesos labuma guvējus. UR vestajos reģistros nodrošināt informāciju par nevalstisko organizāciju patiesajiem labuma guvējiem.
  • Uzraudzības institūcijām nodrošināt vienotas metodoloģijas piemērošanu klientu izpētei, īpašu uzmanību pievēršot patieso labuma guvēju noskaidrošanas procesam.
  • Uzraudzības institūcijām ziņot UR, ja klientu izpētes gaitā secināts, ka UR reģistrēta informācija par klienta patieso labuma guvēju nesakrīt ar uzraudzības institūcijas noskaidroto informāciju.
  • Veikt mērķtiecīgas uzraudzības institūciju pārbaudes, piemērojot sankcijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) likuma 3. pantā noteiktajiem subjektiem par patieso labuma guvēju noskaidrošanas neveikšanu vai nepienācīgu veikšanu. 

Galvenie sasniedzamie mērķi

  • Nodrošināta NILLTPFN likuma prasībām atbilstoša juridisko personu patieso labuma guvēju informācijas reģistrācija un pieejamība.
  • Novērsta juridisko personu ar augstāko riska pakāpi izmantošana noziedzīgiem mērķiem.

Iesaistītās institūcijas

Atbildīgā institūcija: Tieslietu ministrija

Līdzatbildīgās institūcijas: Uzņēmumu reģistrs; Finanšu ministrija; Finanšu un kapitāla tirgus komisija; Valsts ieņēmumu dienests; Finanšu izlūkošanas dienests; Latvijas Zvērinātu advokātu padome; Latvijas Zvērinātu notāru padome; Latvijas Zvērinātu revidentu asociācija; Latvijas Banka; Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde

Tiesību akti

Noderīgas saites

Publikācijas

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI