SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums

Starptautiskā sadarbība

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

SATURA RĀDĪTĀJS

Šis rīcības virziens nosaka aktivitātes, kas iesaistītajām institūcijām jāveic, lai starptautiskā sadarbība noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomā būtu efektīva un sasniegtu mērķus: kvalitatīvu un savlaicīgu starpvalstu informācijas apmaiņu, apmaiņu ar finanšu izlūkdatiem un iesaisti starptautiskās apvienotās izmeklēšanas grupās. 

Uzdevumi

  • Lai veicinātu starptautisko sadarbību noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā un tās kontrolē, organizēt uzraudzības un kontroles institūciju pieredzes apmaiņas pasākumus, prioritizēt informācijas pieprasījumus un nodrošināt to izpildes kvalitāti.
  • Saistībā ar plānotajām izmaiņām Tiesu informācijas sistēmā krimināltiesiskajai starptautiskajai sadarbībai nodrošināt starptautiskās krimināltiesiskās sadarbības lūgumu informācijas sistēmas atbilstību Finanšu darījumu darba grupas (FATF) 37. un 38. rekomendācijai.
  • Nodrošināt Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) regulāru dalību starptautiskā finanšu izlūkošanas dienestu darba grupā, kuras dalībnieki veic liela apmēra noziedzīgi iegūtu līdzekļu plūsmu izpēti šobrīd likvidējamā bankā. 
  • FID atbilstoši savai kompetencei nodrošināt dalību “Egmont Group”, “Moneyval” un Eiropas Savienības finanšu izlūkošanas dienestu platformās. 
  • Papildināt un aktualizēt vadlīnijas, lai nodrošinātu, ka uzraudzības un kontroles iestādes, FID un izmeklēšanas iestādes var ātri, konstruktīvi un efektīvi nodrošināt visplašāko starptautisko sadarbību attiecībā uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju (NILL), saistītiem sākotnējiem noziedzīgajiem nodarījumiem un terorisma finansēšanu atbilstoši FATF 40. rekomendācijas prasībām.
  • 2022. gadā plānots organizēt starptautiska līmeņa Egmont grupas plenārsēdi Rīgā.

Galvenie sasniedzamie mērķi

  • Nodrošināta starptautiskās krimināltiesiskās sadarbības lūgumu informācijas sistēmas atbilstība FATF 37. un 38. rekomendācijai, kas saistīta ar plānotajām izmaiņām Tiesu informācijas sistēmā.
  • FID, izmeklēšanas iestādes un uzraudzības un kontroles institūcijas starptautiskajā sadarbībā ievēro FATF 40. rekomendācijas prasības.

Iesaistītās institūcijas

Atbildīgā institūcija: Tieslietu ministrija

Līdzatbildīgās institūcijas: Iekšlietu ministrija; Valsts policija; Datu valsts inspekcija; Valsts ieņēmumu dienests; Valsts drošības dienests; Ģenerālprokuratūra; Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs; Finanšu un kapitāla tirgus komisija; Latvijas Banka; Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija; Latvijas Zvērinātu advokātu padome; Latvijas Zvērinātu notāru padome; Latvijas Zvērinātu revidentu asociācija; Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde; Patērētāju tiesību aizsardzības centrs; Finanšu ministrija; Finanšu izlūkošanas dienests

Tiesību akti

Noderīgas saites

Publikācijas

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI