SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
1
1

Preventīvie pasākumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

SATURA RĀDĪTĀJS

Šis rīcības virziens nosaka, lai likuma subjekti – gan finanšu, gan nefinanšu iestādes – adekvāti piemēro noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) preventīvos pasākumus atbilstoši savam riska profilam, kā arī ziņo par aizdomīgiem darījumiem.

Uzdevumi

  • Pārskatīt paralēlo aizdomīgu darījumu ziņošanas sistēmu.
  • Izstrādāt vienotu tīmekļa vietni, kas atspoguļo sankcionēto personu sarakstos (gan nacionālajos, gan starptautisko organizāciju veidotajos) iekļautās personas un sektoriālo sankciju zonu (kas iekļauj sankcijas pret precēm un pakalpojumiem), kā arī nodrošina vienkopus visu informāciju par sankciju sarakstiem un citām ar sankcijām un to noteikšanu saistītajām aktualitātēm. 
  • Turpināt tirgus dalībnieku informēšanu par NILLTPF riskiem un preventīvo pasākumu īstenošanu. Aktualizēt vadlīnijas, organizēt apmācības un seminārus, turpināt komunicēt ar likuma subjektiem un sniegt informāciju par valstīm, kurām saskaņā ar Finanšu darījumu darba grupas (FATF) rekomendācijām jāpiemēro klientu padziļinātā izpēte. 
  • Uzlabot informācijas pieejamību klientu izpētes veikšanai. Pilnveidot tipoloģijas un definēt gan vispārīgos, gan katrai nozarei specifiskos indikatorus un “sarkanos karogus” aizdomīgiem darījumiem. Optimizēt NILLTPFN prasību īstenošanas uzraudzības institucionālo sistēmu. 

Galvenais sasniedzamais mērķis

  • Finanšu iestādes, noteiktu nefinanšu darbību, profesiju un virtuālo valūtu pakalpojumu sniedzēji piemēro riskiem atbilstošus NILLTPFN preventīvos pasākumus un ziņo par aizdomīgiem darījumiem.    

Iesaistītās institūcijas

Atbildīgā institūcija: Finanšu ministrija

Līdzatbildīgās institūcijas: Iekšlietu ministrija; Kultūras ministrija; Finanšu izlūkošanas dienests; Finanšu un kapitāla tirgus komisija; Valsts ieņēmumu dienests; Latvijas Banka; Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija; Latvijas Zvērinātu advokātu padome; Latvijas Zvērinātu notāru padome; Latvijas Zvērinātu revidentu asociācija; Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde; Patērētāju tiesību aizsardzības centrs; Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija; Ārlietu ministrija; Latvijas Darba devēju konfederācija; Latvijas Finanšu nozares asociācija; Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija

Tiesību akti

Noderīgas saites

Publikācijas

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI