SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
26. maijā, 2022
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Noziedzība
5
5

Lēni, tomēr pieaug noraidoša attieksme pret kukuļdošanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kā liecina 2022. gada janvārī veiktā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sabiedriskās domas aptauja, 73% iedzīvotāju nav gatavi dot kukuli valsts amatpersonai, lai tādējādi atrisinātu kādu problēmu. Biežāk minētais apsvērums iespējamai kukuļa došanai ir lielāka drošība, ka problēma vispār tiks risināta.

Kaut arī, salīdzinot ar 2021. gadu, starp iedzīvotājiem pieaugusi noraidoša attieksme pret kukuļdošanu, aptaujas dati atklāj, ka pēdējo divu gadu laikā 20% jeb katrs piektais iedzīvotājs dažādu situāciju risināšanā izmantojis neoficiālus paņēmienus, un visbiežāk tas noticis veselības aprūpē un lai iegūtu darbu valsts vai pašvaldību institūcijās.

Kā nozīmīgus risinājumus cīņā ar korupciju iedzīvotāji min nepieciešamību garantēt lielāku informācijas atklātību attiecībā uz tām personām un organizācijām, kuras ietekmē lēmumu pieņemšanu, un nodrošināt stingrāku publisko iepirkumu kontroli.

Situācijās, ja tiktu pieprasīts kukulis vai amatpersona pārkāptu savas pilnvaras, 38% aptaujāto ziņotu KNAB, turklāt 19% ir gatavi to darīt atklāti, norādot savus datus. Augstākā ziņošanas aktivitāte novērojama gados jaunāko iedzīvotāju vidū.

Sabiedriskās domas aptaujā piedalījās 1040 iedzīvotāju vecumā no 18 gadiem un 400 uzņēmumu, kas saimniecisko darbību veic Latvijā. Aptauju KNAB uzdevumā veica tirgus un sociālo pētījumu centrs “Latvijas Fakti” laikposmā no 2022. gada 7. janvāra līdz 14. februārim.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI