SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
18. maijā, 2022
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Noziedzība
5
5

Lielākā daļa kriminālprocesu – par pretlikumīgu mantiska labuma gūšanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Visvairāk sūdzību Iekšējās drošības birojs (IDB) 2021. gadā ir saņēmis par iespējamu dienesta pilnvaru pārsniegšanu un ļaunprātīgu izmantošanu gan saistībā ar vardarbību, gan mantkārīgos nolūkos. Sūdzības ir arī par kriminālprocesuālo normu pārkāpumiem – tas norāda uz pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti iestādēs. 

IDB priekšnieks Valters Mūrnieks, iepazīstinot Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju ar 2021. gada darbības rezultātiem, biroja darbu vērtēja atzinīgi – palielināta pirmstiesas izmeklēšanas kapacitāte, izveidota analītiskā grupa finanšu izmeklēšanā, aktualizētas vadlīnijas paralēlās finanšu izmeklēšanas veikšanai.

“Lielākā daļa IDB izmeklēto kriminālprocesu ir saistīti ar pretlikumīgu mantiska labuma gūšanu, tādējādi biroja stratēģiskās prioritātes arī šogad tiek fokusētas uz šo problēmu,” teica V. Mūrnieks. IDB koncentrējas arī uz risku izvērtēšanu un Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu iekšējās kontroles sistēmas procesu efektivitātes veicināšanu.

No 2021. gadā IDB uzsāktajiem kriminālprocesiem gandrīz puse ir par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā, tostarp par kukuļņemšanu, dienesta stāvokļa izmantošanu, dienesta pilnvaru pārsniegšanu, neizpaužamu ziņu izpaušanu, valsts amatpersonu bezdarbību u. c.

Kukuļošanas krimināllietās visvairāk iesaistīti Valsts policijā nodarbinātie gan ceļa satiksmes uzraudzības, gan pirmstiesas izmeklēšanas jomā. Kukuļu summas ir dažādas, līdz pat 1400 eiro. Ir konstatēti gadījumi, kad kukuļņemšana bijusi regulāra.

IDB par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju pēc Krimināllikuma 195. panta izmeklējusi septiņus kriminālprocesus, papildus izmeklējot arī noziedzīgus nodarījumus tautsaimniecībā, valsts institūciju dienestā, pret īpašumu u. c.

“Ir vērojams, ka iekšlietu struktūru darbinieki iesaistās aizdomīgos darījumos un transakcijās, neizpaliek arī azartspēles. Tas liecina par iespējamu naudas atmazgāšanu, kurā iesaistītas amatpersonas,” uzsvēra V. Mūrnieks.

2021. gadā IDB izmeklētajos kriminālprocesos arestēti 33 transportlīdzekļi, 14 nekustamie īpašumi un naudas līdzekļi aptuveni 600 000 eiro apmērā. Kopējā arestam pakļautās mantas summa veido vairāk nekā 1,1 miljonu eiro.

IDB izmeklēšanā izaicinājumu rada tas, ka subjekti, kuri ir iesaistīti noziedzīgos nodarījumos, ir tiesību aizsardzības iestāžu darbinieki ar specifiskām ziņām par izmeklēšanas metodēm un īsteno dažāda veida pretdarbību, atzina IDB priekšnieks.

IDB ir valsts pārvaldes iestāde, kuras uzdevums ir atklāt, novērst un izmeklēt Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu (izņemot Valsts drošības dienesta) amatpersonu un darbinieku izdarītos noziedzīgos nodarījumus.

LV portāla infografika

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI