SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
05. februārī, 2024
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Noziedzība
6
6

Iedzīvotāju vērtējumā godīgākās iestādes ir VUGD, VSAA un skolas

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktā sabiedriskās domas aptauja atklāj, ka 70% iedzīvotāju nebūtu gatavi dot valsts amatpersonai kukuli, lai panāktu sev vēlamo rezultātu. Tāpat kā 2022. gadā biežāk minētais iemesls iespējamai kukuļdošanai ir lielāka drošība, ka problēma vispār tiks risināta. Izplatītākais veids, kā nodrošināt sev labvēlīgu iznākumu, iedzīvotāju ieskatā, arvien ir “pazīšanās”. Pērn to atzina 13% pētījuma dalībnieku.

Salīdzinot 2023. gadā veiktās aptaujas rezultātus ar iepriekšējiem gadiem, sabiedrības attieksmē pret kukuļdošanu var novērot minimālas izmaiņas – tā ir noturīgi noraidoša, bet būtisku uzlabojumu nav.

Ja 2022. gadā neoficiāli paņēmieni vairāk tika izmantoti veselības aprūpē, tad aptaujā 2023. gadā respondenti atzinuši, ka visbiežāk šādā veidā problēmas tika risinātas tiesā. Attiecīgais procentuālais rādījums ir pat trīs reizes augstāks nekā aptaujās iepriekšējos gados.

Līdzīgi kā iepriekš vairums aptaujāto Latvijas iedzīvotāju pērn pauda gatavību ziņot par korupcijas gadījumiem – biežāk to būtu gatavi darīt gados jaunāki iedzīvotāji, kā arī finansiāli nodrošināti respondenti.

Joprojām gandrīz katrs piektais jeb 18% aptaujāto labprāt ziņotu par korupcijas gadījumiem, tomēr nezina, kur vērsties.

Situācijā, ja saskartos ar korupcijas gadījumu, visvairāk iedzīvotāju par to ziņotu KNAB. 2023. gada oktobrī šādi atbildēja 39% respondentu, un viņu skaits ar katru pētījumu pieaug. Dažādās aptaujāto sociāli demogrāfiskajās grupās iegūtie rezultāti atklāj tendenci, proti, jo gados jaunāki un finansiāli nodrošināti ir aptaujas dalībnieki, jo lielāks ir respondentu skaits, kuri ziņotu KNAB par korupcijas gadījumiem.

Sabiedrības uzticēšanās līmenis valsts un sabiedriskajām institūcijām pēdējos trijos gados nav ievērojami mainījies. Rezultāti ir līdzīgi iepriekšējiem vai nedaudz pasliktinājušies.

Uzticības reitinga līderis ir Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kuru kā godīgu raksturoja 65% aptaujāto, pēc tam ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (47%), valsts un pašvaldības izglītības iestādes (44%), slimnīcas un poliklīnikas (42%), Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (41%).

Sabiedriskās domas aptaujā piedalījās 1047 iedzīvotāji vecumā no 18 gadiem un 401 uzņēmums, kas saimniecisko darbību veic Latvijā. Aptauju KNAB uzdevumā no 2023. gada 10. oktobra līdz 7. novembrim veica tirgus un sociālo pētījumu centrs “Latvijas Fakti”.

Plašāk par tēmu >>

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI