NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
28. augustā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Politika
2
2

KNAB ziņojums: pieaug sabiedrības gatavība anonīmi vērsties pret korupciju

Sabiedrības atbalsts cīņā ar korupciju ir ļoti svarīgs, turklāt pēdējo gadu laikā pieaug iedzīvotāju gatavība vērsties pret korupciju, sadarbojoties ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) anonīmi, norādīts ziņojumā par biroja darbību 2023. gadā, kuru valdība pieņēma zināšanai 27. augustā.

2023. gadā stājās spēkā valstiski nozīmīgs politikas plānošanas dokuments – Korupcijas novēršanas un apkarošanas pasākumu plāns 2023.–2025. gadam. Tā virsmērķis ir nodrošināt jebkuras institūcijas vai organizācijas uzticamu darbību, ievērojot institūciju labas pārvaldības un cilvēkresursu efektīvas vadības principu, minēts KNAB priekšnieka Jēkaba Straumes uzrunā informatīvajā ziņojumā par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbību 2023. gadā.

Ievērojot biroja darbības stratēģijā noteikto, reaģējot uz norisēm publiskajā telpā, kā arī pateicoties sabiedrības gatavībai iesaistīties korupcijas izskaušanā, 2023. gadā KNAB uzsāka 36 kriminālprocesus. Savukārt kriminālvajāšanas uzsākšanai prokuratūras iestādēm birojs nosūtīja 18 kriminālprocesus. “Vairāk nekā puse kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīto kriminālprocesu uzsākti pārskata gadā, un tas norāda uz KNAB spējām efektīvi un savlaicīgi izmeklēt iespējamos koruptīvos noziedzīgos nodarījumus,” uzsver J. Straume.

Diemžēl aizvien, lai gūtu pašlabumu, juridiskajām personām saglabājas negatīva tendence iesaistīties krimināli sodāmās darbībās. 2023. gadā KNAB prokuratūras iestādēm lūdzis turpināt piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu septiņām juridiskajām personām.

Aizvadītajā gadā KNAB uzsāka vienu kriminālprocesu, konstatējot ārvalstu amatpersonu kukuļošanu publisko iepirkumu jomā. Latvijā tas ir piektais biroja identificētais ārvalstu amatpersonu kukuļošanas gadījums. KNAB uzsāktajos kriminālprocesos par noziedzīgi iegūtu mantu atzīti finanšu līdzekļi 2,87 miljonu eiro apmērā, kas konfiscēti un ieskaitīti valsts budžetā. Tāpat arestēti finanšu līdzekļi 1,99 miljonu eiro vērtībā.

Birojam ir sabiedrības atbalsts

Sabiedrības atbalsts cīņā ar korupciju ir ļoti svarīgs, turklāt pēdējo gadu laikā pieaug iedzīvotāju gatavība vērsties pret korupciju, sadarbojoties ar biroju anonīmi, akcentē J. Straume. Minēto apliecina gan KNAB 2023. gadā īstenotās sabiedriskās domas aptaujas rezultāti, gan saņemto anonīmo ziņojumu skaits.

Plašāk par tēmu LV portālā >>

Birojs izveidoja jaunu tiešsaistes ziņošanas platformu un tās mobilo lietotni “Ziņo KNAB!”, kurā iespējams ziņot vai nu anonīmi, vai sevi identificējot, kā arī atbilstoši Trauksmes celšanas likumam iesniegt trauksmes cēlēja ziņojumu.

Statistika un pieredze apliecina, ka, attīstot jaunu ziņošanas kanālu, pieņemts pareizs lēmums.

Anonīmo ziņotāju skaits saglabājas nemainīgs

Pārskata periodā KNAB lietvedībā saņemti 1435 ziņojumi: 482 ziņojumi bija no fiziskajām personām; 127 – no juridiskajām personām; 144 – no valsts un pašvaldību iestādēm; 682 – no anonīmiem iesniedzējiem.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo pārskata periodu 2023. gadā samazinājās no fiziskajām personām saņemto ziņojumu skaits, turpretī anonīmo iesniedzēju ziņojumu skaits saglabājās nemainīgs, kas norāda uz iedzīvotāju gatavību ziņot anonīmi.

Pērn mobilajā lietotnē “Ziņo KNAB!” saņemti 27 ziņojumi, pieņemts un uzklausīts 31 apmeklētājs. Uz tālruņa numuru 67356161 un uzticības tālruni 80002070 saņemti 1994 zvani.

Atzinīgi novērtē Eiropas Komisija

Biroja kā pretkorupcijas institūcijas struktūra, funkcijas un darbība atzinīgi novērtēta Eiropas Komisijas (EK) publiskotajā labās prakses rokasgrāmatā cīņai pret korupciju. EK uzsvērusi KNAB sekmīgi īstenotos pasākumus, lai ieviestu starptautisko organizāciju sniegtās rekomendācijas korupcijas novēršanas un apkarošanas jomā.

Savukārt citā EK publiskotajā ziņojumā par tiesiskumu atzinīgi novērtētas biroja veiktās darbības pretkorupcijas politikas plānošanā, korupcijas mazināšanā un starpinstitucionālās sadarbības stiprināšanā.

Vairāk par tēmu >>

Labs saturs
2
Pievienot komentāru

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) sistēma

Nacionālais NILLTPF risku novērtēšanas ziņojums par 2020.–2022. gadu (NRA 2023)
Nacionālā finanšu noziegumu novēršanas un apkarošanas stratēģija (apstiprināta 10.01.2024.)

NILLTPFN pasākumu plāns 2024.–2026. gadam (spēkā no 02.05.2024)

 

 

12 rīcības virzieni:

1. Riski, politika un koordinācija

2. Starptautiskā sadarbība

3. Finanšu sektors

4. Nefinanšu sektors

5. Juridiskās personas un veidojumi

6. Finanšu izlūkošana

7. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas izmeklēšana un kriminālvajāšana

8. Konfiskācija

9. Terorisma finansēšanas izmeklēšana un kriminālvajāšana

10. Terorisma finansēšanas preventīvie pasākumi un finanšu sankcijas

11. Proliferācijas finansēšanas finanšu sankcijas

12. Starptautiskās un nacionālās sankcijas

ĪSUMĀ

Finanšu noziegumi un noziedzīgi iegūtu līdzekļu atrašanās civiltiesiskajā apritē ne tikai ļauj noziedzniekiem gūt labumu no izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, bet kropļo tirgu un likumīgu uzņēmējdarbību, apdraud nacionālo un starptautisko drošību, kā arī valsts starptautisko reputāciju.


Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komiteja “Moneyval” 2018. gada 23. augustā publicēja  5. kārtas ziņojumu, kurā novērtēti Latvijā īstenotie NILLTFN pasākumi. No 11 vērtētajām jomām astoņās rādītājs tika novērtēts kā viduvējs, bet divās – zems.

Atbilstoši “Moneyval” novērtēšanas procedūras noteikumiem Latvijai tika piemērota pastiprināta uzraudzība. 


LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI