E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33291
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Politika
2
2

Kā kļūt par deputātu

J
jautā:
14. jūlijā, 2024
Mārtiņš

Kas jādara, ja persona vēlas kļūt par Saeimas vai pašvaldības deputātu?

A
atbild:
24. jūlijā, 2024

Lai kļūtu par Saeimas vai pašvaldības domes deputātu, personai jātop iekļautai kādas politiskās partijas vai to apvienības deputātu kandidātu sarakstā. Primāri politiskie spēki tajos iekļauj savus biedrus, taču iekļaut kandidātu sarakstā un ievēlēt par deputātu var arī personu, kura nav partijas biedrs. Tādējādi persona, kura vēlas kļūt par Saeimas vai pašvaldības domes deputātu, var to īstenot, iestājoties kādā no esošajām politiskajām partijām un nonākot tās kandidātu sarakstā vai topot iekļautai tajā kā ārpus partijas biedru loka esošam kandidātam, kā arī pašai dibinot politisko partiju un piedaloties vēlēšanās.

Kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanām saskaņā ar Saeimas vēlēšanu likumu var iesniegt:

  • likumā noteiktajā kārtībā reģistrēta politiskā partija, kura dibināta ne vēlāk kā vienu gadu pirms Saeimas vēlēšanām un kurā ir ne mazāk kā 500 biedru;
  • likumā noteiktajā kārtībā reģistrēta politisko partiju apvienība, ja visas politisko partiju apvienībā ietilpstošās politiskās partijas dibinātas ne vēlāk kā vienu gadu pirms Saeimas vēlēšanām un ja politisko partiju apvienībā kopumā ir ne mazāk kā 500 biedru.

Pašvaldības domes deputātu kandidātu sarakstus saskaņā ar Pašvaldības domes vēlēšanu likumu var iesniegt:

  • reģistrēta politiskā partija;
  • reģistrētu politisko partiju reģistrēta apvienība;
  • divas vai vairākas reģistrētas politiskās partijas, kuras nav apvienojušās reģistrētu politisko partiju reģistrētā apvienībā.

Saeimā var ievēlēt Latvijas pilsoni, kurš vēlēšanu dienā ir vecāks par 21 gadu. Savukārt tiesības kandidēt domes vēlēšanās ir vēlēšanu dienā 18 gadu vecumu sasniegušam Latvijas pilsonim, Eiropas Savienības pilsonim, kurš nav Latvijas pilsonis, bet ir reģistrēts Fizisko personu reģistrā un kurš kandidātu saraksta iesniegšanas dienā atbilst vismaz vienam no šādiem nosacījumiem:

  • ir bez pārtraukuma reģistrēts dzīvesvietā attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā vismaz pēdējos 10 mēnešus;
  • ir attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā nostrādājis (kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais atbilstoši likumam “Par valsts sociālo apdrošināšanu”) vismaz pēdējos četrus mēnešus;
  • attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā pieder likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

Saeimas vēlēšanu likuma 5. pantā un Pašvaldības domes vēlēšanu likuma 9. pantā ir norādīts to personu loks, kuras nevar pieteikt par kandidātu un nevar tikt ievēlētas par deputātu minētajās institūcijās.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas