NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
01. janvārī, 2023
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
15
15

#Spēkāno2023: 1. janvārī stājas spēkā 200 tiesību akti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vizuālis: "Latvijas Vēstnesis"

2023. gada 1. janvārī stājas spēkā 200 tiesību akti, to vidū 40 likumi un 54 Ministru kabineta noteikumi, kas iepriekš publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" (vestnesis.lv).

30. decembrī iznāca pēdējais kārtējais oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" 2022. gada laidiens, kam pēcpusdienā sekoja papildu laidiens ar pašvaldību saistošajiem noteikumiem. Līdz ar to ir noslēgts to tiesību aktu saraksts, kas stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī.

Saskaitot kopā jaunus likumus un Ministru kabineta noteikumus (tai skaitā grozījumus), pašvaldību saistošos noteikumus, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, Latvijas Bankas noteikumus un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumus, kas stājas spēkā 1. janvārī, to pavisam ir 200.

Izmaiņas no 1. janvāra

Visi jaunie tiesību akti, kas iepriekš publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un kas stāsies spēkā 2023. gada 1. janvārī, ir vienkopus pieejami tiesību aktu vietnē likumi.lv.

Oficiālās publikācijas 2022. gadā 

Kopumā 2022. gadā iznācis 351 "Latvijas Vēstneša" laidiens (t.sk. 98 papildu laidieni) ar tiesību aktiem, oficiālo informāciju un paziņojumiem. 

2022. gadā oficiālajā izdevumā tika publicēti:

  • 5613 tiesību akti un oficiālā informācija, t. sk. 316 likumi un 922 MK noteikumi, un 1713 pašvaldību saistošie noteikumi;
  • 40 450 oficiālie paziņojumi (izsoles, mantojumu ziņas, paziņojumi kreditoriem, vēstis par laulāto mantiskajām attiecībām u. c.). 

Jauni likumi un pagaidu valsts budžets

Pērn, sagaidot jauno gadu, stājās spēkā nedaudz vairāk jaunu – 223 – tiesību aktu, taču ir jāņem vērā, ka 2023. gads Latvijā iesākas bez gadskārtējā valsts budžeta un to pavadošajiem grozījumiem tiesību aktos.

Uzzini vairāk >>

Vienlaikus būtiski atzīmēt, ka 2023. gada 1. janvārī stājas spēkā četri jauni likumi, ienesot sen gaidītas un mūsdienīgas vēsmas valsts pārvaldē:

Jaunais likums regulēs sabiedriskās līdzdalības politikā procesus, kurus sarunvalodā visbiežāk dēvē par “lobismu”. Lai gan interešu pārstāvība uzskatāma par būtisku modernās demokrātijas sastāvdaļu, tā var būt arī mehānisms, kuru izmantojot atsevišķas grupas ietekmē likumu un lēmumu pieņemšanu uz pārējās sabiedrības interešu rēķina. Lai mazinātu šādus riskus un vairotu lēmumu pieņemšanas caurskatāmību, 21. gadsimtā arvien vairāk valstu lobēšanas procesu regulē ar speciālu likumu palīdzību.

No 2023. gada šāds regulējums ir spēkā arī Latvijā.

 

Uzzini vairāk >>

2023. gada 1. janvārī stājas spēkā jauns Pašvaldību likums, kas aizstāj laika garam neatbilstošo, 1994. gadā izstrādāto likumu “Par pašvaldībām”.

Jaunais likums paredz virkni jaunu sabiedrības līdzdalības mehānismu, kuru mērķis ir veicināt sabiedrības iesaisti pašvaldības darbā, pašvaldību sadarbību ar pilsoniskās sabiedrības organizācijām, kā arī pašvaldību darbības atklātumu.

Piemēram, ar likumu tiek ieviesti sabiedrības līdzdalības rīki:

  • kolektīvais iesniegums, ko varēs iesniegt iedzīvotāji, kas sasnieguši 16 gadu vecumu;
  • iedzīvotāju padome – konsultatīva institūcija, kuras kompetenci un izveidi nosaka pati pašvaldība padomes nolikumā, ievērojot, ka kandidātus darbam padomē izvirza un ievēlē pašvaldības iedzīvotāji;
  • līdzdalības budžets, kas ļaus iedzīvotājiem lemt par pašvaldības budžeta izlietojumu noteiktas summas apmērā.

Tāpat likums vairs neparedz pašvaldībai pirmpirkuma tiesības gadījumā, kad pašvaldības teritorijā tiek atsavināts nekustamais īpašums. Jaunais vietvaru likums papildina līdžinējās pašvaldību autonomās funkcijas ar pienākumu izveidot pašvaldību policiju, attīstīt darbu ar jaunatni u. c.

2023. gada 1. janvārī stājas spēkā pirms vairāk nekā gada pieņemtais Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums, kas nodrošina iespēju izbeigt piespiedu dalīto īpašumu starp daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieku un zemes īpašnieku.

Likums nosaka dzīvokļu īpašniekam zemes atsavināšanas tiesību bez zemesgabala īpašnieka piekrišanas.

Lai dzīvokļu īpašnieki varētu izpirkt attiecīgo zemi, par to pozitīvs lēmums būs jāpieņem mājas kopībai. Piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanas procesā paredzēta zvērināta tiesu izpildītāja iesaiste, kas ievedīs lietu par piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu, pamatojoties uz daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopības pilnvarotas personas vai vismaz viena daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļa īpašnieka pieteikumu.

2023. gadā stāsies spēkā jauns likums, kas turpmāk regulēs Latvijas centrālās bankas darbību pēc tās apvienošanas ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK). Tā mērķis ir modernizēt, pilnveidot un attīstīt bankas darbību sabiedrības un finanšu sektora interesēs.

Uzzini vairāk >>

Kur meklēt skaidrojumus par izmaiņām

Turpinot iepriekšējos gados iedibināto praksi, oficiālā izdevēja uzturētais valsts, tiesiskās informācijas un pilsoniskās izglītības portāls "Cilvēks. Valsts. Likums" (LV portāls – lvportals.lv) veido 2023. gada izmaiņu apkopojumu atsevišķā publikāciju ciklā “Spēkā no 2023. gada janvāra”.

2023. gads iesākas ar vairākām būtiskām izmaiņām tiesību aktos un reformām, kas ietekmēs daudzu Latvijas iedzīvotāju ikdienu Piemēram, no jaunā gada pieaug minimālās algas apmērs no 500 eiro līdz 620 eiro. 

Svarīgs jaunums iedzīvotājiem, kuriem ir tiesības saņemt atlaides, iegādājoties biļetes sabiedriskajā transportā, – no jaunā gada braukšanas maksas atvieglojumus būs iespējams saņemt tikai ar personas apliecību (eID karti).

Iedzīvotājiem, kuri plāno ģimenes pieaugumu, der zināt, ka no 2023. gada 1. janvāra tiek īstenota vecāku pabalsta reforma un izmaiņas paternitātes pabalsta izmaksā.

Būtisks jaunums daudziem Latvijas iedzīvotājiem, kas pieraduši izmantot dažādus valsts pakalpojumus digitālajā vidē, – no 2023. gada daļa e-pakalpojumu būs pieejami tikai ar e-parakstu, nevis internetbanku.

Tematisko atvērumu #spēkāno2023 LV portāla redakcija regulāri papildinās ar jauniem skaidrojumiem par iedzīvotājiem aktuālajiem jaunumiem tiesiskajā regulējumā arī turpmāk. 

Zini un izmanto!

LV portāla redakcija saviem lasītājiem novēl drošu, veiksmīgu, zinātkāru un tiesībpratīgu 2023. gadu!

 

 

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI