NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
03. janvārī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Tieslietas
12
12

Kurš ir īsākais, īslaicīgākais, garākais un biežāk grozītais likums? Atskats uz 2022. gadu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Likumus izsludina Satversmē noteiktajos termiņos, publicējot oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” (vestnesis.lv). Cik šo tiesību aktu izsludināts pērn? Kuri ir visvairāk skatītie jaunie likumi? Kurš ir visgarākais un visīsākais likums? No cik vārdiem sastāv visgarākais likuma nosaukums? Kurš ir visvairāk grozītais likums vai bijis spēkā visīsāko laikposmu? Oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis” apkopojis desmit interesantus faktus par likumiem 2022. gadā.

Tiesību aktu skaits katru dienu mainās – kāds pieņemts no jauna, kāds stājas spēkā, kāds zaudē spēku. Kopumā (situācija 2. janvārī) Latvijā ir 8578 likumi, no tiem spēkā – 6498, no kuriem 4815 ir grozījumi.

Oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis”, kas uztur vietnes vestnesis.lv (oficiālais izdevums) un likumi.lv (sistematizēto tiesību aktu datubāze), piedāvā ieskatu iepriekšējā gada situācijā un interesantos faktos, kas ieskicē gan likumu dažādību, gan 2022. gada aktualitāšu ietekmi uz likumdošanu.

Cik Latvijā ir jaunu likumu?

2022. gadā Latvijā tika izsludināti 311 likumi, to skaitā 53 jauni likumi un 258 grozījumi.

Kontekstam. Valsts prezidents izsludina Saeimā pieņemtos likumus ne agrāk kā desmitā dienā un ne vēlāk kā divdesmit pirmā dienā pēc to pieņemšanas, teikts Satversmes 69. pantā. To, ka likumus izsludina oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” (vestnesis.lv), nosaka Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 4. pants.

  • Kurš likums ticis grozīts visvairāk reižu?

2022. gada 3. martā Saeima pieņēma Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumu, kas tika izsludināts “Latvijas Vēstnesī” jau nākamajā dienā – 4. martā. Kopš tā laika likums, kas nosaka atbalsta pasākumus no kara bēgošajiem Ukrainas iedzīvotājiem, ticis grozīts 13 reižu.

  • Kurš likums bija visīsākais?

2022. gada 16. jūnijā Saeima pieņēma likumu “Par Diānas Mejas Mathuras atzīšanu par Latvijas pilsoni”. Likumā ir tikai septiņi vārdi.

  • Kurš likums bija visgarākais?

2022. gada 14. jūlijā Saeima pieņēma Elektronisko sakaru likumu, kas sastāv no 125 pantiem. Likums tika izsludināts 28. jūlijā un stājās spēkā nākamajā dienā – 29. jūlijā.

  • Kuram likumam bija visgarākais nosaukums?

157 vārdi – tik apjomīgs nosaukums ir likumam par Ungārijas Aizsardzības ministrijas pievienošanos Saprašanās memorandam, ko Saeima pieņēma 2022. gada 6. decembrī.

  • Kurš likums bijis spēkā visīsāko laikposmu?

7. aprīlī Saeima pieņēma likumu “Par Ukrainā cietušo un bojā gājušo piemiņas dienas noteikšanu”, nosakot, ka 2022. gada 9. maijs visā Latvijas teritorijā tiek noteikts par Ukrainā cietušo un bojā gājušo piemiņas dienu, godinot Krievijas Federācijas pret Ukrainu uzsāktās militārās agresijas rezultātā cietušos un bojā gājušos Ukrainas civiliedzīvotājus un bruņoto spēku militārpersonas. Likums bija spēkā 33 dienas, līdz 11. maijam.

  • Kuri no 2022. gadā pieņemtajiem likumiem tika skatīti visvairāk?
  1. Pašvaldību likums (pieņemts 20. oktobrī, publicēts 4. novembrī, stājās spēkā 2023. gada 1. janvārī).
  2. Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likums (pieņemts 3. martā, izsludināts 4. martā, stājās spēkā 5. martā).  
  3. Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likums (pieņemts 27. janvārī, publicēts 28. janvārī, stājās spēkā 29. janvārī).


  • Kurš likums tika izsludināts visoperatīvāk?

Saeima 2022. gada 12. maijā pieņēma divus likumu grozījumus, kas tika izsludināti oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” tajā pašā dienā un stājās spēkā nākamajā:

  1. grozījums likumā “Par 1994. gada 30. aprīlī Maskavā parakstītajiem Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumiem”;
  2. grozījums likumā “Par Latvijas Republikas valdības un Krievijas Federācijas valdības līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem un tā Protokolu”.


  • Kuri likumi tika nodoti otrreizējai caurlūkošanai?

Īstenojot Satversmē noteiktās pilnvaras, Valsts prezidents pērn nodeva otrreizējai caurlūkošanai divus likumus:

  1. Valsts prezidenta 2022. gada 16. septembra paziņojums Nr. 29 “Par Pašvaldību likuma nodošanu otrreizējai caurlūkošanai” (publicēts 19. septembrī);
  2. Valsts prezidenta 2022. gada 9. jūnija paziņojums Nr. 19 “Par Elektronisko sakaru likuma nodošanu otrreizējai caurlūkošanai” (publicēts 10. jūnijā).


  • Kādi jauni likumi stājās spēkā 2023. gada 1. janvārī?

2023. gada 1. janvārī stājās spēkā četri jauni likumi:

  1. Interešu pārstāvības atklātības likums (pieņemts 13. oktobrī, publicēts 25. oktobrī);
  2. Latvijas Bankas likums (pieņemts 2021. gada 23. septembrī, publicēts 2021. gada 6. oktobrī);
  3. Pašvaldību likums (pieņemts 20. oktobrī, publicēts 4. novembrī);
  4. Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums (pieņemts 2021. gada 25. novembrī, publicēts 2021. gada 7. decembrī).

Izmaiņas no 1. janvāra

Visi jaunie tiesību akti, kas iepriekš publicēti oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis un kas stājās spēkā 2023. gada 1. janvārī, ir vienkopus pieejami tiesību aktu vietnē likumi.lv.

Kur meklēt skaidrojumus par izmaiņām

Turpinot iepriekšējos gados iedibināto praksi, oficiālā izdevēja uzturētais valsts, tiesiskās informācijas un pilsoniskās izglītības portāls Cilvēks. Valsts. Likums (LV portāls – lvportals.lv) veido 2023. gada izmaiņu apkopojumu atsevišķā publikāciju ciklā Spēkā no 2023. gada janvāra”.

ZINI UN IZMANTO!

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI