SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. septembrī, 2022
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Satiksme
14
14

Braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā 2023. gadā varēs izmantot tikai ar eID karti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šobrīd, lai persona varētu izmantot braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā, ir jāuzrāda divu veidu dokumenti, piemēram, invaliditātes apliecība un pase vai eID karte. 2023. gada pirmajā pusgadā plānots, ka braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā (starppilsētu un vietējās nozīmes autobusos, vilcienos) varēs saņemt tikai ar eID karti.

FOTO: Evija Trifanova, LETA.

2023. gada pirmajā pusgadā plānots, ka braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā varēs saņemt tikai ar eID karti, kas papildināta ar speciālu funkcionalitāti. Skaidrojumu par to sniegusi Labklājības ministrija. Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija aicina noteiktas pasažieru grupas doties uz tuvāko valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru, kur līdz 31. decembrim iespējams bez maksas aktivizēt braukšanas maksas atvieglojumus savā eID kartē.

īsumā
  • Pašreiz, lai izmantotu atvieglojumus sabiedriskajā transportā, kopā ar personas dokumentu jāuzrāda invaliditātes apliecība vai nacionālās pretošanās kustību dalībnieka apliecība, vai Goda ģimenes karte, vai cits dokuments, kas apliecina sociālo statusu.
  • 2023. gada pirmajā pusē plānots, ka braukšanas atvieglojumus varēs izmantot tikai ar eID karti, kas papildināta ar speciālu funkcionalitāti (lietotni).
  • eID karte braukšanas maksas atvieglojumu saņemšanai būs nepieciešama arī personām, kurām eID kartes saņemšana nav obligāta, tostarp bērniem līdz 15 gadu vecumam un personām ar I invaliditātes grupu.
  • eID kartes speciālā funkcionalitāte (lietotne) ir autorizētās identifikācijas funkcionalitāte jeb tehnoloģisks risinājums, ar kura palīdzību tiek nodrošināta iespēja autorizētam terminālim nolasīt eID kartes turētāja (personas) identifikatoru.

Labklājības ministrija informācijā “Sabiedriskā transporta atvieglojumu izmantošana no 2023. gada” atgādina, kurām pasažieru grupām ir tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumus (starppilsētu un vietējās nozīmes) sabiedriskajā transportā, kā tas noteikts Ministru kabineta 2021. gada 22. jūnija noteikumos Nr. 414 “Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi”.

Tie ir:

  • bērni, kas saskaņā ar Vispārējās izglītības likumu nav uzsākuši pamatizglītības apguvi (pirmsskolas vecuma bērni);
  • personas ar I vai II invaliditātes grupu, personas līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti un persona, kas pavada personu ar I invaliditātes grupu vai personu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti;
  • bērni bāreņi un bez vecāku gādības palikuši bērni, kuri atrodas audžuģimenēs, aizbildnībā, bērnu aprūpes institūcijās vai mācās vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs, kā arī augstskolās un koledžās līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai;
  • politiski represētās personas un nacionālās pretošanās kustības dalībnieki;
  • ārpus pilsētas teritorijas dzīvojošie vispārējās pamatizglītības iestādes (1.–9. klase) izglītojamie;
  • ārpus pilsētas teritorijas dzīvojošie vispārējās vidējās izglītības iestādes (klātienes 10.–12. klase) izglītojamie;
  • personas no daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai noteikta I vai II invaliditātes grupa, kuras izmanto valstī īstenotās Latvijas Goda ģimenes apliecības programmas ietvaros piešķirto apliecību.

Braukšanas maksas atvieglojumu izmantošanas izmaiņas

Šobrīd – personas tiesības izmantot braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā apliecina vienlaikus uzrādīti divu veidu dokumenti:

  • dokuments, kas apliecina personas sociālo statusu, piemēram:
    • apliecība sociālo garantiju nodrošināšanai;
    • invaliditātes apliecība;
    • politiski represētas personas apliecība;
    • nacionālās pretošanās kustību dalībnieka apliecība;
    • “3+ Ģimenes karte” vai “Goda ģimene” karte
  • kopā ar personu apliecinošu dokumentu, piemēram:
    • pasi vai eID karti;
    • skolēna vai studenta apliecību.

Turpmāk – 2023. gada pirmajā pusgadā plānots, ka braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā (starppilsētu un vietējās nozīmes autobusos, vilcienos) varēs saņemt tikai ar eID karti, kas papildināta ar speciālu funkcionalitāti (lietotni). Atvieglojumu varēs saņemt iegādājoties biļeti gan biļešu tirdzniecības kasē, gan tiešsaistē (internetā) vai saņemot atvieglojumu uzreiz pie transportlīdzekļa vadītāja autobusā vai konduktora kontroliera vilcienā.

LM uzsver, ka atbilstoši Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā (pārejas noteikumu 33. punktā) noteiktajam eID karte braukšanas maksas atvieglojumu saņemšanai būs nepieciešama arī personām, kurām atbilstoši Personu apliecinošu dokumentu likumā (9. panta pirmajā daļā un pārejas noteikumu 5. punktā) noteiktajam eID kartes saņemšana nav obligāta, tostarp bērniem līdz 15 g. v. un personām ar I invaliditātes grupu.

Nosacījums neattiecas uz pirmsskolas vecuma bērniem, t. i., minētā mērķa grupa atvieglojumu varēs izmantot līdzšinējā kārtībā, proti, biļeti izsniegs transportlīdzekļa apkalpe, vai to būs iespējams saņemt autoostu vai dzelzceļa staciju kasēs.

Kā saņemt eID ar speciālo funkcionalitāti

  • Ja eID karte izsniegta, sākot ar 2021. gada 28. decembri, personai nav jāveic papildu darbības, jo speciālā funkcionalitāte (lietotne) eID kartē jau ir iestrādāta.
  • Ja personai eID karte izsniegta no 2019. gada 2. septembra līdz 2021. gada 27. decembrim, personai nepieciešams aktivizēt speciālo funkcionalitāti (lietotni), lai varētu izmantot braukšanas atvieglojumus. Funkcionalitāti eID kartē var aktivizēt:
    • pats (instrukcija funkcionalitātes aktivizēšanai pieejama Latvija.lv dzīves situācijas aprakstā “Braukšanas maksas atvieglojumi”);
    • Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) (bērniem līdz 14 g. v., arī tad, ja personai nav PIN koda, kas izsniegts, saņemot eID karti, tad eID kartes speciālo funkcionalitāti var noformēt tikai PMLP);
    • Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) (maksas pakalpojums – 2,18 eiro), līdzi ņemot eID karti un tās PIN kodu, kas izsniegts, saņemot eID karti;
    • no 01.09.2022. līdz 31.12.2022. vienotajos klientu apkalpošanas centros, līdzi ņemot eID karti un tās PIN kodu, kas izsniegts, saņemot eID karti.
  • Ja eID karte izsniegta līdz 2019. gada 1. septembrim, nepieciešams saņemt jaunu eID karti PMLP.

Papildu informācija pieejama Latvija.lv dzīves situācijas aprakstā “Braukšanas maksas atvieglojumi”.

Autotransporta direkcijas mājaslapā ir skaidrojums “Braukšanas maksas atvieglojumu saņemšanai sabiedriskajā transportā būs nepieciešama Latvijā izdota eID karte”.

Atbildēs uz jautājumiem ir paskaidrots, kas ir speciālā funkcionalitāte (lietotne). Tā ir autorizētās identifikācijas funkcionalitāte (AIF) jeb tehnoloģisks risinājums, ar kura palīdzību tiek nodrošināta iespēja autorizētam terminālim nolasīt eID kartes turētāja (personas) identifikatoru.

VARAM aicina nekavēties ar eID kartes saņemšanu vai funkcionalitātes aktualizēšanu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) aicina noteiktas sabiedriskā transporta pasažieru grupas doties uz tuvāko valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru (VPVKAC), kur līdz 31. decembrim būs iespējams bez maksas aktivizēt braukšanas maksas atvieglojumus savā eID kartē.

eID kartes funkcionalitātes papildināšana ir jauns VPVKAC pakalpojums, kas tiek sniegts sadarbības projekta ietvaros ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi un Autotransporta direkciju. Jauno funkcionalitāti eID kartē līdz 31. decembrim bez maksas iespējams papildināt jebkurā VPVKAC, to adrešu saraksts pieejams šeit.

“eID kartes topošā funkcionalitāte palīdzēs iedzīvotājiem ērti un centralizēti saņemt braukšanas maksas atvieglojumus. eID karte būs ne vien braukšanas biļešu reģistrācijai, bet arī vienkopus uzkrās informāciju par maksas atvieglojumiem. Tādējādi pasažieriem biļešu iegādes laikā nebūs nepieciešami citi dokumenti. Lai nākamgad veiksmīgi uzsāktu sistēmas darbību, jau tagad aicinu doties uz tuvāko klientu apkalpošanas centru un bez maksas aktivizēt jauno funkcionalitāti eID kartē,” norāda ministrijas valsts sekretārs Edvīns Balševics.

Gadījumā, ja pasažierim, kurš vēlēsies arī turpmāk izmantot valsts piešķirtās atlaides braukšanai sabiedriskajā transportā, vēl nav Latvijā izdotas eID kartes, VARAM aicina doties uz PMLP. Aktuālajai informācijai par pierakstu PMLP eID kartes izveidei var sekot līdzi mājaslapā.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI