NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
22. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Noziedzība
1
1

Progresa ziņojums: finanšu sistēma uzturēta atbilstoši starptautiskajiem standartiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Pērn Latvija turpināja mērķtiecīgi strādāt, lai uzturētu tās finanšu sistēmas statusu kā atbilstošu vispārpieņemtajiem starptautiskajiem standartiem, norādīts vienpadsmitajā Progresa ziņojumā par Latvijas nacionālās reformu programmas īstenošanu. Iepriekšējā gadā arī veikta virkne pasākumu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLTPF) novēršanai, nodrošinot sistēmas pilnveides nepārtrauktību un pakāpenisku progresu dažādos ar jomu saistītos virzienos.

īsumā
  • 2021. gadā saņemti 5715 ziņojumi par aizdomīgiem darījumiem, no kuriem 5314 jeb 93% gadījumu veikta Finanšu izlūkošanas dienesta padziļināta izpēte.
  • KNAB lietvedībā esošajos kriminālprocesos arestēti finanšu līdzekļi 8,81 miljona eiro apmērā.
  • 2021. gada 1. oktobrī darbību uzsāka jauna datu saņemšanas un analīzes sistēma, aizstājot Finanšu izlūkošanas dienesta pamatsistēmu un e-ziņošanas sistēmu.
  • Pērn Finanšu izlūkošanas dienests izstrādājis vai aktualizējis vairāk nekā 10 stratēģiskās analīzes produktus.
  • Iepriekšējā gadā Finanšu un kapitāla tirgus komisija turpināja strādāt, lai veicinātu vienotu tirgus dalībnieku izpratni par NILLTPF novēršanas prasību piemērošanu.

Ekonomikas ministrijas sadarbībā ar citām ministrijām un institūcijām sagatavotais Progresa ziņojums tika izskatīts Ministru kabineta sēdē 12. aprīlī.

Progresa ziņojumu Ekonomikas ministrija gatavo katru gadu, lai nodrošinātu ikgadējā Eiropas Savienības (ES) ekonomikas politikas koordinācijas un uzraudzības cikla – tā saucamā “Eiropas semestra” – norisi. Progresa ziņojums ir cieši saistīts ar Finanšu ministrijas sagatavoto Latvijas Stabilitātes programmu 2022.–2025. gadam. Eiropas Komisija vērtē abu programmu īstenošanu un, pamatojoties uz tām, nāk klajā ar priekšlikumiem par ES Padomes rekomendācijām. Latvijai abi dokumenti Eiropas Komisijā ir jāiesniedz līdz aprīļa beigām.

Aizdomīgie darījumi un iesaldētie līdzekļi

ES Padomes rekomendācijas 2021. gadā bija nodrošināt nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas (NILL) novēršanas regulējuma efektīvu uzraudzību un izpildi, kā arī turpināt NILL novēršanas sistēmas pilnveidošanu.

2021. gadā saņemti 5715 ziņojumi par aizdomīgiem darījumiem, no kuriem 5314 jeb 93% gadījumu veikta Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) padziļināta izpēte. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem (2019. gadā no visiem ziņojumiem par aizdomīgiem darījumiem padziļināta izpēte veikta 63%, bet 2020. gadā – 84,9%), FID kapacitāte ziņojumu par aizdomīgiem darījumiem izpētē turpina pieaugt, secināts Progresa ziņojumā.

2021. gadā FID izdevis 363 iesaldēšanas rīkojumus, iesaldējot iespējami noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus 209,63 miljonu eiro apmērā.

Arestēts 8,81 miljons eiro

KNAB uzsāktajos kriminālprocesos 2021. gadā ar tiesas nolēmumiem par noziedzīgi iegūtu mantu atzīti finanšu līdzekļi teju 5,6 miljonu eiro apmērā, kas konfiscēti un ieskaitīti valsts budžetā.

Vienlaikus KNAB lietvedībā esošajos kriminālprocesos arestēti finanšu līdzekļi 8,81 miljona eiro apmērā. Savukārt izmeklētajos un kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtītajos kriminālprocesos novērsta iespējama materiālo zaudējumu radīšana publiskas personas institūcijām vai kukuļu nodošana valsts amatpersonām kopumā 3,04 miljonu eiro apmērā.

Ieviesa goAML

2021. gada 12. janvārī pieņemti FKTK noteikumi “Klientu izpētes, klientu padziļinātās izpētes un riska skaitliskā novērtējuma sistēmas izveides un informācijas tehnoloģiju prasību normatīvie noteikumi”. Tie paredz, ka iestādes piemēro Eiropas Banku iestādes pamatnostādnes par riska faktoriem un FID tipoloģijas, kā arī riska novērtējumos definētos riska faktorus. Regulējums nodrošina iespēju piemērot klientu izpēti, balstoties uz riskiem.

2021. gada 12. jūlijā stājās spēkā grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā, kas izstrādāti atbilstoši Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas (“Moneyval”) novērtējumam par Latvijas progresu tehnisko rekomendāciju izpildē. Normatīvā regulējuma izmaiņas paredz stiprināt uz risku novērtējumu balstītu pieeju, piemērojot NILLTPF novēršanas prasības.

Likuma grozījumi paredzēja ieviest jaunu FID datu saņemšanas un analīzes sistēmu (goAML), nodrošinot iesniegto datu drošību un konfidencialitāti, kā arī uzlabojot to analīzes procesus. Šis process tika veiksmīgi īstenots, un 2021. gada 1. oktobrī goAML uzsāka savu darbību, aizstājot FID pamatsistēmu un e-ziņošanas sistēmu, tādējādi būtiski sekmējot viena no NILLTPF novēršanas sistēmas stūrakmeņiem – ziņošanas par aizdomīgiem darījumiem – efektivitāti.

Lai pilnvērtīgi veiktu klienta izpēti un darījumu uzraudzību, pārbaudot klienta sniegto datu patiesumu, ir paredzēta kopīgo klientu izpētes rīku ieviešana, kā arī paplašināts to tiesību subjektu loks, kam vienlaikus ar izmaiņām vadības institūcijas sastāvā jāaktualizē arī informācija par patiesajiem labuma guvējiem.

Vairāk nekā desmit analītisko materiālu

Viens no būtiskākajiem FID darbības pīlāriem ir stratēģiskā analīze. 2021. gadā izstrādāti vai aktualizēti vairāk nekā 10 stratēģiskās analīzes produkti, piemēram, risku novērtējums “Virtuālo valūtu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas risku novērtējums”, materiāls “Koruptīvu noziedzīgu nodarījumu indikatori un gadījumu analīze”, vadlīnijas “Ziņojumu sniegšana par aizdomīgiem darījumiem un atturēšanās no darījumu veikšanas” u. c.

Kā prioritāte noteikta arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas izmeklēšana, uzdodot attiecīgajām amatpersonām virkni pasākumu efektīvākai noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas izmeklēšanai esošo resursu ietvaros.

2021. gadā tika uzsākts darbs pie FID inovāciju centra izveides, kas tika atklāts 2022. gada 30. martā. Centrs radīs jaunus starptautiskās sadarbības un izlūkdatu apmaiņas kanālus starp finanšu izlūkdienestiem, tiesībaizsardzības iestādēm un citiem publiskā un privātā sektora partneriem, lai stiprinātu proaktīvu ekonomisko noziegumu apkarošanas kapacitāti, koordinējot inovatīvu tehnoloģisko, sadarbības un metodisko risinājumu izpēti.

Pievērsīsies krāpniecībai internetā

2021. gadā Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) turpināja strādāt, lai veicinātu vienotu tirgus dalībnieku izpratni par NILLTPF novēršanas prasību piemērošanu. Komisija nodrošināja dialogu ar tirgus dalībniekiem, organizēja pasākumus un izstrādāja skaidrojumus, kā arī pilnveidoja normatīvo regulējumu.

2022. gadā plānots pabeigt pērn uzsākto normatīvu grozījumu izstrādi, uzraudzības fokusā būs arī iekšējās pārvaldības stiprināšana (iekšējās kontroles sistēmu un risku pārvaldības procesu pilnveidošana) un ilgtspējīgu finanšu veicināšana ES līmenī.

Pandēmijas ietekmē daudz straujāk palielinās interneta vides izmantošana, kas veicina dažādu jaunu noziedzīgu nodarījumu attīstību, piemēram, krāpniecības un kibernoziegumu jomās. Tāpēc 2022. gadā šie aspekti būs finanšu sektora uzmanības centrā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI