SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Noziedzība
6
6

Jauna kārtība, kā iesniegt ziņojumu par aizdomīgiem darījumiem un sliekšņa deklarāciju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

1. oktobrī stājas spēkā jauni noteikumi, kuri būtiski maina līdzšinējo ziņošanas sistēmu informācijas iesniegšanā Finanšu izlūkošanas dienestam, ieviešot goAML lietojumprogrammu, kas ir pilnībā integrēts programmatūras risinājums, kas īpaši izstrādāts finanšu izlūkošanas dienestu vajadzībām. Vienlaikus, veicinot aizdomīgu darījumu ziņošanas sistēmas funkcionalitāti, tiek atcelta līdzšinējā paralēlās ziņošanas kārtība.

īsumā
  • Ar 2021. gada 1. oktobri būtiski mainās līdzšinējā ziņošanas sistēma informācijas iesniegšanā FID, ieviešot goAML.
  • Līdz šim normatīvais regulējums personām kā pienākumu noteica iesniegt ziņojumus par aizdomīgiem darījumiem nodokļu jomā gan FID, gan VID.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 550 “Noteikumi par aizdomīgu darījumu ziņojumu un sliekšņa deklarācijas iesniegšanas kārtību un saturu” izstrādāti, pamatojoties uz Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma  31.6 panta trešo daļu un likuma “Par nodokļiem un nodevām” 22.2 panta sesto daļu.

Noteikumi nosaka:

  • Finanšu izlūkošanas datu saņemšanas un analīzes sistēmas pārziņa funkcijas un uzdevumus, tajā iekļaujamās informācijas apjomu un iekļaušanas kārtību, kā arī nosacījumus un kārtību piekļuves nodrošināšanai sistēmā;
  • saturu un kārtību, kādā sniedzami ziņojumi par aizdomīgiem darījumiem;
  • gadījumus, kad iesniedzama sliekšņa deklarācija, kā arī sliekšņa deklarācijas iesniegšanas kārtību un saturu;
  • kārtību, kādā Finanšu izlūkošanas dienests (FID) nosūta Valsts ieņēmumu dienestam (VID) Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma subjektu ziņojumus un sliekšņa deklarāciju nodokļu jomā.

No 2021. gada 1. oktobra būtiski mainās līdzšinējā ziņošanas sistēma informācijas iesniegšanā FID, ieviešot goAML.

GoAML ir pilnībā integrēts programmatūras risinājums, kas īpaši izstrādāts finanšu izlūkošanas vienībām, nodrošinot datu vākšanas, apstrādes, analīzes, dokumentu pārvaldības, darbplūsmas un statistikas funkciju. Tas ir viens no Apvienoto Nāciju Organizācijas Narkotiku un noziedzības novēršanas biroju stratēģiskajiem risinājumiem cīņā pret finanšu noziegumiem, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, kā arī terorisma un proliferācijas finansēšanu, norādīts likumprojekta anotācijā.

Likumprojekta izstrādātāji – Finanšu ministrija – uzsver, ka jaunās ziņošanas sistēmas ieviešana radīs būtisku atvieglojumu likuma subjektiem, ieviešot tehnisko risinājumu, kā rezultātā informāciju par aizdomīgiem darījumiem nodokļu jomā būs iespējams iesniegt, izmantojot vienotu kanālu, iesniedzot ziņojumu par aizdomīgu darījumu nodokļu jomā FID, kas to tūlītēji nosūtīs VID.

Līdz šim normatīvais regulējums personām kā pienākumu noteica iesniegt ziņojumus par aizdomīgiem darījumiem nodokļu jomā gan FID, gan VID.

FID akcentē goAML ieviešanas būtiskākos ieguvumus:

  • operatīva ziņojumu par aizdomīgiem darījumiem un sliekšņa deklarāciju iesniegšana;
  • ērtāka ziņošana par noziedzīgiem nodarījumiem nodokļu jomā, novēršot paralēlās ziņošanas sistēmu;
  • efektīvāka saziņa starp FID, likuma subjektiem, tiesībaizsardzības iestādēm, uzraudzības un kontroles institūcijām.
Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI