SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
Aiga Nulle
LV portāls
09. maijā, 2023
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Noziedzība
3
3

FID pērn iesaldējis 357 miljonus eiro

Finanšu izlūkošanas dienesta darbs 2022. gadā aizritējis Krievijas militārā iebrukuma Ukrainā ēnā, tāpēc nācies pastiprināt darbību sankciju jomā. Par 11,4% vairāk nekā 2021. gadā saņemti aizdomīgu darījumu ziņojumi, savukārt par 46% vairāk – sliekšņa deklarācijas. Kopumā pērn FID ir pieņēmis lēmumus par līdzekļu iesaldēšanu uz noteiktu laiku 357,25 miljonu eiro apmērā.

Visvairāk ziņots par autonomu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un ar to saistītiem noziedzīgiem nodarījumiem, piemēram, nepatiesu ziņu sniegšanu par darījuma/finanšu līdzekļu īpašnieku vai patieso labuma guvēju, norādīts FID 2022. gada pārskatā.

Kopumā 2022. gadā FID ir pieņēmis lēmumus par līdzekļu iesaldēšanu uz noteiktu laiku 357,25 miljonu eiro apmērā, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā 2021. gadā – 209,63 miljoni eiro. Iesaldēto līdzekļu apmēra palielinājums aizvadītajā gadā saistāms ar atturēšanos ziņojumu skaita pieaugumu no likvidējamajām kredītiestādēm un FID koncentrēšanos uz to izvērtēšanu, analīzi, identificējot ievērojamu autonomās noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas gadījumu skaitu.

FID galvenās funkcijas saskaņā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPF) likumu ir veikt aizdomīgu darījumu un citas saņemtās informācijas kontroli, analizēt un sniegt izmeklēšanas iestādēm, prokuratūrai un tiesai informāciju, kuru var izmantot NILLTPF vai šo darbību mēģinājuma, vai cita ar to saistīta noziedzīga nodarījuma novēršanai, atklāšanai, kriminālprocesam vai iztiesāšanai.

FID ir izstrādājis darbības stratēģiju 2023.–2027. gadam, kas nodrošina FID darbības plānošanu, nosakot skaidras, paredzamas un izmērāmas FID stratēģiskās prioritātes, mērķus, galvenos snieguma rādītājus un to sasniedzamās skaitliskās vērtības.

FID noteiktās stratēģiskās prioritātes periodam līdz 2027. gada beigām, kuru īstenošanai tiek koncentrēti FID resursi, ir:

  • veicināt efektīvu un lietderīgu finanšu izlūkdatu izmantošanu cīņai ar NILLTPF, regulāri novērtējot vietējos un ārvalstu riskus, tos prioritizējot un vadot efektīvu NILLTPF novēršanu un apkarošanu;
  • vadīt inovatīvu un proaktīvu starpiestāžu un privātā sektora sadarbību nacionālā un starptautiskā līmenī, lai efektīvāk atklātu, novērstu un apkarotu finanšu noziegumus;
  • veicināt izpratni par NILLTPF un finanšu noziegumu apkarošanu un tās nozīmi;
  • nodrošināt to, ka Latvija saglabā un uzlabo augstu atbilstību starptautiskajiem NILLTPF standartiem, kas stiprina valsts reputāciju un starptautisko konkurētspēju;
  • FID ir moderna un droša darba vieta, kas savā ikdienas darbā novērtē un ievēro vides, sociālos un pārvaldības (ESG) jautājumus. FID ir prognozējamas darba plūsmas un augsta iekšējo darba procesu efektivitāte.

Saskaņā ar stratēģiju 2023.–2027. gadam FID misija ir sargāt valsti un iedzīvotājus no finanšu sistēmas noziedzīgas izmantošanas.

Vairāk par tēmu LV portālā >>

LV portāla infografika.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI