NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
20. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Noziedzība
2
2

Izstrādātas vadlīnijas ziņojumu sniegšanai par aizdomīgiem darījumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Saistībā ar grozījumiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā, kā arī saistībā ar ziņošanas sistēmas goAML darbības uzsākšanu, Finanšu izlūkošanas dienests publicējis vadlīnijas ziņojumu sniegšanā par aizdomīgiem darījumiem un atturēšanos no šāda veida darījumu veikšanas.

LV portāls jau rakstīja, ka 1. oktobrī stājās spēkā jauni Ministru kabineta noteikumi Nr. 550 “Noteikumi par aizdomīgu darījumu ziņojumu un sliekšņa deklarācijas iesniegšanas kārtību un saturu”, kuri būtiski mainīja līdzšinējo ziņošanas sistēmu informācijas iesniegšanā Finanšu izlūkošanas dienestam (FID), ieviešot goAML lietojumprogrammu, kas ir pilnībā integrēts programmatūras risinājums, īpaši izstrādāts finanšu izlūkošanas dienestu vajadzībām. Vienlaikus, veicinot aizdomīgu darījumu ziņošanas sistēmas funkcionalitāti, tiek atcelta līdzšinējā paralēlās ziņošanas kārtība. Līdz šim normatīvais regulējums personām kā pienākumu noteica iesniegt ziņojumus par aizdomīgiem darījumiem nodokļu jomā gan FID, gan VID. Turpmāk šie ziņojumi jāiesniedz tikai FID.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 550 “Noteikumi par aizdomīgu darījumu ziņojumu un sliekšņa deklarācijas iesniegšanas kārtību un saturu” izstrādāti, pamatojoties uz Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) likuma 31.6 panta trešo daļu un likuma “Par nodokļiem un nodevām” 22.2 panta sesto daļu.

Līdz ar likumdošanas izmaiņām FID izstrādājis vadlīnijas “Ziņojumu sniegšana par aizdomīgiem darījumiem un atturēšanās no darījumu veikšanas”, kas pieejamas FID mājaslapā sadaļā “Vadlīnijas, tipoloģijas, rīki”.

Vadlīnijas ir izstrādātas ar mērķi veicināt vienotu izpratni par aizdomīgu darījumu ziņojumu iesniegšanu, kā arī skaidrot NILLTPFN likumā noteikto ziņošanas pienākumu un atšķirības ziņojumu iesniegšanā, tajā skaitā sniedzot praktiskus piemērus. Būtiski uzsvērt, ka šīs vadlīnijas nav attiecināmas uz sliekšņa deklarācijas iesniegšanu.

FID vadlīnijās detalizēti skaidro, kādos gadījumos:

  • sniedzams ziņojums par aizdomīgu darījumu;
  • nepieciešams atturēties no darījuma veikšanas;
  • pirms ziņojuma iesniegšanas ieteicams izvērtēt nepieciešamību iniciēt sadarbības koordinācijas grupas sanāksmi.

Jāatgādina, ka saskaņā ar NILLTPFN likumu aizdomīgs darījums ir darījums vai darbība, kas rada aizdomas, ka tajā iesaistītie līdzekļi ir tieši vai netieši iegūti noziedzīga nodarījuma rezultātā vai saistīti ar terorisma un proliferācijas finansēšanu vai šādu darbību mēģinājumu.

Kvalitatīvs un savlaicīgi iesniegts likuma subjekta ziņojums par aizdomīgu darījumu dod ne tikai iespēju FID savlaicīgi uzsākt vai pilnvērtīgi turpināt izpēti saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju (NILL), terorisma un proliferācijas finansēšanas darbībām, šo darbību mēģinājumu vai citiem saistītiem noziedzīgiem nodarījumiem, bet arī spēj novērst iespēju izmantot Latvijas finanšu sistēmu NILL, terorisma un proliferācijas finansēšanā, norādīts vadlīnijās.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI