NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
11. augustā, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Finanses
1
1

FID informatīvais izdevums: par aktuālo NILLTFN jomā

Freepik

Klajā nācis jaunais Finanšu izlūkošanas dienesta veidotais informatīvais izdevums. Tajā ar akcentu uz digitālo transformāciju finanšu sektorā sadarbības partneriem sniegts paplašināts ieskats finanšu sektora aktualitātēs.

Lai NILLTFN informācijas apmaiņa atbilstu ES Vispārīgajai datu aizsardzības regulai (VDAR)

Latvijas finanšu sektors ir ieviesis pašregulācijas principus, kas palīdz nodrošināt ES VDAR atbilstošu informācijas apmaiņu NILLTFN vajadzībām:

  • Likumīgums

Nepastāv tiešas vai netiešas norādes par incidenta ziņošanu FID, tai skaitā nav pieļaujami tādi formulējumi kā “aizdomīgs darījums”, “iesniegts FID” u. tml.

  • Taisnīgums

Dati tiek apstrādāti godīgi un interpretēti proporcionāli. Komentāri par incidentiem ir balstīti faktos un nav diskriminējoši.

  • Caurredzamība

Datu subjektiem tiek sniegta informācija par viņu personas datu apstrādi, ciktāl tā atbilst NILLTFN likumam.

  • Mērķa ierobežojums

Dati tiek vākti konkrētiem, skaidri definētiem un leģitīmiem nolūkiem. Dati netiek tālāk apstrādāti veidos, kas neatbilst šiem principiem.

  • Datu minimizēšana

Dati ir adekvāti, atbilstoši un ierobežoti nepieciešamībai saistībā ar to apstrādes nolūkiem.

  • Datu precizitāte

Datubāze ir precīza, konspektīva un aktuāla.

  • Datu uzglabāšanas ierobežošana

Dati tiek ievākti tādā formātā, kas ļauj datu subjektus identificēt ne ilgāk kā piecus gadus (iespējami pamatoti izņēmumi).

  • Integritāte un konfidencialitāte

Dati tiek apstrādāti droši, tie ir nodrošināti pret neatļautu vai nelikumīgu apstrādi, netīšu nozaudēšanu, iznīcināšanu vai bojāšanu.

  • Savstarpējība

Datubāze balstās lietotāju sniegtajos datos. Datubāze ir pieejama lietotājiem, kuri paši ir snieguši datus.

Nostiprinātie principi datu apstrādē gan nodrošinās NILLTFN informācijas apmaiņas atbilstību VDAR, gan atbalstīs Latvijas centienus izstrādāt pamatnostādnes informācijas apmaiņai par klientiem, ar kuriem darījumu attiecības pārtrauktas vai atteiktas, pamatojoties uz NILLTFN likuma apsvērumiem.

FID apmācību platformai teju pusotrs tūkstotis aktīvo lietotāju

Projektā “Darbinieku zināšanu pilnveide noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanā Latvijā” ir izveidota FID tiešsaistes apmācību platforma. Platformā tās lietotājiem – FID ekspertiem un analītiķiem, tiesību aizsardzības iestāžu pārstāvjiem, FKTK, Latvijas komercbanku darbiniekiem, kā arī ārpakalpojuma grāmatvežiem, zvērinātiem advokātiem, maksātnespējas administratoriem – ir pieejami jau 130 metodiski un analītiski materiāli par finanšu izmeklēšanu, darbības analīzi, ārzonas struktūrām, kriptovalūtām, korupciju infrastruktūras projektos un iepirkumos un finanšu iestāžu uzraudzību noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanas novēršanas jomā. Vairumam izglītojošo materiālu ir video lekciju formāts latviešu valodā, bet ir pieejamas arī ārvalstu ekspertu lekcijas angļu valodā.

Pusotra gada laikā FID tiešsaistes apmācību platformai ir jau vairāk nekā 1400 aktīvo lietotāju. Lai saņemtu piekļuvi platformai, nepieciešama reģistrācija.

Izstrādāts un tiek testēts rīks “Black Box”

Noslēgusies FID iniciatīvas “Black Box” izstrāde. Tas ir rīks, kas autorizētiem tiesībaizsardzības iestāžu (TAI) lietotājiem sniedz daļēju piekļuvi FID datubāzei. Personas datu konfidencialitāte un drošība tiek garantēta ar inovatīvu pseidonīmu izmantošanu. Līdz šim, ja kādai TAI bija nepieciešama informācija no FID, tai bija jāiesniedz detalizēts pieprasījums, pamatojot šī pieprasījuma iemeslu un norādot, kāda tieši informācija ir nepieciešama. Tas bija laikietilpīgs process, kas nereti noslēdzās bez rezultāta, jo izrādījās, ka FID datubāzē pieprasītās informācijas nav.

Izmantojot rīku “Black Box”, kas šobrīd tiek aktīvi testēts, TAI tiks sniegta attālināta un ierobežota piekļuve FID datubāzei. Detalizētus pieprasījumus TAI gatavos, ja FID datubāzē informācija būs pieejama. Piemēram, ievadot bankas konta numuru rīkā “Black Box”, būs redzams, vai un kad šis konts ir parādījies FID saņemtajos pārskatos vai sliekšņa deklarācijās.

Plānots, ka, sākot ar 2023. gada septembri, tas būs pieejams sadarbības partneriem.

“Black Box” būtiski samazinās birokrātiju un nodrošinās, ka informācijas pieprasīšana kļūs ne tikai vienkāršāka, bet arī rezultatīvāka.

Cita informācija

FID informatīvajā izdevumā pieejama arī intervija ar FID vadītāju Tomu Plataci par iestādes digitālo transformāciju un to, kā tā palīdzēs FID efektīvāk darīt savu darbu – sargāt valsti un iedzīvotājus no finanšu sistēmas noziedzīgas izmantošanas.

Savukārt Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūras direktors Fredis Bikovs ir minējis un pamatojis deviņus iemeslus, kāpēc Rīga ir labākā vieta ES iestādes (AMLA biroja) cīņai pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un terorisma finansēšanu.

Finanšu izlūkošanas dienesta informatīvais izdevums

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI