SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Zaida Kalniņa
LV portāls
Aiga Nulle
LV portāls
15. augustā, 2024
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Darba tiesības
23
23

Slimības lapas A izsniegšana. Aktuālais regulējums no 2024. gada

Slimības lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtību no 2024. gada 25. jūnija regulē jauni Ministru kabineta noteikumi. Infografikā skaidrojam aktuālo normatīvo regulējumu slimības lapas A izsniegšanai. 

Ārstniecības likuma 53. pants, uz kā pamata Ministru kabinets (MK) nosaka darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtību, kopš 2024. gada 1. janvāra ir izteikts jaunā redakcijā un paplašina ārstniecības personu loku, kurš ir tiesīgs konstatēt pārejošu pacienta darbnespēju un “atvērt” slimības lapu.   

Jaunajiem MK noteikumiem ir saglabāts iepriekšējā regulējuma nosaukums, bet piešķirts jauns numurs – 409. Tādēļ, vietnē likumi.lv aplūkojot normatīvo aktu, būtiski pievērst uzmanību tam, vai ir atvērta MK noteikumu aktuālā redakcija. 

Pilns jaunā tiesību akta nosaukums ir Ministru kabineta noteikumi Nr. 409 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība”. 

Kā norāda Veselības ministrija, ar slimības lapām saistītais normatīvais regulējums kopumā nav būtiski mainīts, taču tajā ir iekļautas jaunas normas un precizētas dažas līdzšinējās.  

LV portāls publikācijā “Stājas spēkā jauni noteikumi darbnespējas lapu izsniegšanai un anulēšanai” ir skaidrojis būtiskākās izmaiņas slimības lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtībā. 

Sadarbībā ar Veselības inspekciju infografikā ir precizēta aktuālā slimības lapas A izsniegšanas kārtība.   

Galvenās izmaiņas: 

  • Slimības lapu A var izsniegt gan ar dienu, kad persona ir vērsusies ārstniecības iestādē, gan atsevišķos gadījumos citā dienā.
  • Slimības lapu A var izsniegt gan ārsts vai ārsta palīgs, gan zobārsts, gan ārstniecības iestādē nodarbināta vecmāte. 

Piemēram, zobārsts slimības lapu A var izsniegt  personai, kurai ir veiktas zobārstniecības manipulācijas, kā arī mutes dobuma traumu, iekaisumu, slimību gadījumos par periodu no pirmās līdz trešajai darbnespējas dienai, trešajā dienā to noslēdzot. Ja pēc zobārstniecības manipulācijām vai saslimšanas atlabšanai ir nepieciešams ilgāks laiks, tad pacientam jāvēršas pie ģimenes ārsta, lai darbnespējas lapu A turpinātu. 

  • Precizēti tie gadījumi, kad slimības lapu A var izsniegt attālināti: 
    • akūtas augšējo elpceļu saslimšanas gadījumā (līdz trijām dienām); 
    • ja persona saslimusi ar Covid-19 (ne ilgāk par pirmajām sešām darbnespējas dienām);  
    • ja personai konstatēta saslimšana ar kādu bīstamo infekcijas slimību; 
    • pēc ārstēšanās stacionārā uz ieteikto laikposmu, ja izrakstā ir norādīta informācija par darbnespējas turpināšanos; 
    • ja ir noteikta izolācija sakarā ar karantīnu.

Tāpat atbilstoši normatīvajiem aktiem darba devējs Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanās sistēmā (EDS) no pirmās dienas var redzēt, ka darbiniekam ir izsniegta darbnespējas lapa. Tomēr ne katrs vadītājs var pastāvīgi monitorēt EDS sistēmu. Tādēļ, lai novērstu pārpratumus, darbiniekam ir ieteicams personīgi informēt darba devēju par saslimšanu. Piemēram, nosūtot īsziņu, uzrakstot e-pasta vēstuli vai piezvanot.  

LV portāla infografika

Labs saturs
23
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI