SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 11 minūtes
42
42

Stājas spēkā jauni noteikumi darbnespējas lapu izsniegšanai un anulēšanai

Stājas spēkā 28.06.2024.

FOTO: Freepik.

Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka kārtību, kādā tiek izsniegtas un anulētas darbnespējas lapas, pieņemti jaunā redakcijā, kura papildināta ar atsevišķām jaunām normām. LV portāls skaidro galvenās izmaiņas.

Personai izsniegta darbnespējas lapa A un B ir slimības pabalsta un slimības naudas piešķiršanas pamats, ja persona ar saslimšanu saistītu iemeslu dēļ neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbinātais zaudē ienākumus.

Slimības naudu aprēķina un izmaksā darba devējs no saviem līdzekļiem par pirmajām darbnespējas dienām atbilstoši likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36. pantā noteiktajai kārtībai.

Slimības pabalstu aprēķina un izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 11. pantā noteiktajos gadījumos.

Par jauno normatīvo aktu atbildīgā Veselības ministrija (VM) anotācijā norāda, ka līdzšinējo MK noteikumu grozījumu apjoms pārsniedz pusi esošās noteikumu redakcijas, tādēļ tie ir izteikti jaunā redakcijā, iekļaujot jaunas normas un precizējot atsevišķas esošās, kas regulē darbnespējas lapu izsniegšanas kārtību.

Jaunajiem MK noteikumiem nav mainīts to nosaukums, bet ir cits numurs: Ministru kabineta noteikumi Nr. 409 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība”.

Galvenās izmaiņas kārtībā, kā turpmāk izsniedzamas darbnespējas jeb slimības lapas

  • Darbnespējas lapas varēs izsniegt arī zobārsti un vecmātes

2024. gada 1. janvārī stājās spēkā grozījumi Ārstniecības likuma 53. pantā, kas nosaka tiesības ne tikai ārstiem un ārsta palīgiem, bet arī zobārstiem un vecmātēm, konstatējot personas pārejošu darbnespēju, izsniegt darbnespējas lapas (DNL).

Turpmāk ārstniecības iestādē nodarbinātam zobārstam ir tiesības izsniegt DNL par pirmajām trim darbnespējas dienām saistībā ar veiktām manipulācijām zobārstniecībā, kā arī alveolārā izauguma un mutes dobuma gļotādas, žokļu un ar tiem saistīto audu slimību, mutes dobuma traumu, iekaisumu, sastrutojumu un abscesu gadījumos.

Savukārt ārstniecības iestādē nodarbināta vecmāte varēs izsniegt DNL saistībā ar fizioloģiski noritošu grūtniecību, pirmsdzemdību un pēcdzemdību periodu.

  • Noteikts laiks darbnespējas lapu izsniegšanai citā datumā

Lai novērstu interpretācijas iespējas un atsevišķas problēmsituācijas, piemēram, DNL izsniegšanu ar “atpakaļejošu” datumu, turpmāk darbnespējas lapu, vienojoties ar personu, kurai tā izsniedzama, izsniedz ar dienu, kad persona vērsusies ārstniecības iestādē un konstatēts kāds no gadījumiem, kurā var izsniegt darbnespējas lapu, kā, piemēram, sakarā ar slimību vai traumu, vai saņemot ārstniecisku vai profilaktisku medicīnisko palīdzību. 

Noteikumi paredz arī izņēmuma gadījumus, kad DNL var izsniegt ne ar to dienu, kad persona vērsusies ārstniecības iestādē:

  • Ja psihiski slima persona nav savlaicīgi vērsusies pēc medicīniskās palīdzības (psihiskās) slimības pastiprināšanās dēļ, tai pēc ārstu konsilija atzinuma var izsniegt darbnespējas lapu par iepriekšējo darbnespējas periodu, taču ne ilgāku par vienu nedēļu pirms dienas, kad persona vērsusies pēc medicīniskās palīdzības.
  • Ja persona vērsusies pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības ārstniecības iestādē, kur pēc palīdzības sniegšanas personai tajā pašā dienā nozīmēta tālāka ārstēšana pie personas ģimenes ārsta, bet nav izsniegta darbnespējas lapa, ģimenes ārsts konstatētas darbnespējas gadījumā var izsniegt personai darbnespējas lapu par attiecīgo iepriekšējo darbnespējas periodu, bet ne ilgāku par dienu, kad persona vērsusies ārstniecības iestādē pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības, un ne ilgāku par vienu darba dienu pirms dienas, kad persona vērsusies pie ģimenes ārsta.
  • Ne ar to dienu, kad persona vērsusies ārstniecības iestādē, izsniedzamas darbnespējas lapas saistībā ar grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu.
  • Darbnespējas lapu var izsniegt ar nākamo dienu datumu, ja personai turpinās darbnespēja, tomēr dienā, kad konstatēts darbnespējas gadījums, darbnespējas lapa nav nepieciešama, piemēram, ja persona attiecīgajā dienā bijusi darbā, veikusi darba pienākumus un pēc tam vērsusies pēc palīdzības ārstniecības iestādē.
  • Ieviests pacientu veselības stāvokļa un izsniegto DNL papildu kontroles un uzraudzības posms ilgstošas darbnespējas gadījumā

Līdzšinējā 30 dienu un 26 nedēļu kontroles mehānisma vietā, kad ārstam ilgstošas darbnespējas gadījumā persona DNL turpināšanai ir jānosūta pie cita ārsta darbnespējas izvērtēšanai vai uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju, ieviests papildu kontroles un uzraudzības mehānisms. Izņemot gadījumu, kad persona atrodas stacionārā, noteikumi paredz 90 dienu DNL kontroli ar klātienes novērtējumu. Ja darbnespēja turpinās ilgāk par 90 dienām, ārstam klātienē būs jānovērtē personas veselības stāvoklis. Nepieciešamības gadījumā ārsts noslēgs esošo darbnespējas lapu B un izsniegs jaunu – iepriekšējās darbnespējas lapas B turpinājumu. Tādējādi tiks mazināts risks darbnespējas lapas izsniegšanai uz nepamatoti ilgu laiku, norādīts normatīvā akta anotācijā.

  • Noteikta precīza rīcība gadījumos, kad darbnespējas laikā vai pēc darbnespējas lapas noslēgšanas iestājas darbnespēja ar citu diagnozi

Jaunā kārtība paredz, ka minētajos gadījumos, turpinoties kopējam darbnespējas periodam, ir pagarināma pirmreizēji izsniegtā darbnespējas lapa.

Piemēram, pirmreizēji izsniegtā darbnespējas lapa būs turpināma, ja personai ir izsniegta DNL A saistībā ar akūtu augšējo elpceļu saslimšanu, taču darbnespējas piektajā dienā persona gūst traumu ar kaulu lūzumu.

Savukārt slima bērna kopšanas gadījumā, mainoties slimības diagnozei, būs jāizsniedz jauna pirmreizēja darbnespējas lapa, ja diagnozes maiņai ir tiesiska nozīme.

Piemēram, ja izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar slima bērna kopšanu, bet tās laikā bērns saslimst ar citu slimību, vai, bērnam atveseļojoties, saslimst pilngadīgā persona, kurai bija izsniegta attiecīgā darbnespējas lapa B, noformējama jauna DNL.

Tas nozīmē: ja tiek konstatēts, ka bērns ir saslimis ar citu slimību (noteikta jauna diagnoze, kuru nav ietekmējusi pirmā vai kas nav ar to saistīta), slimības perioda uzskaite sākas no jauna, tāpat arī 14 dienu apmaksas ierobežojums.

  • Noteikti darbnespējas lapu noslēgšanas gadījumi un termiņi

DNL noslēdz šādos gadījumos:

  • kad vairs nekonstatē cēloni, kādēļ izsniegta darbnespējas lapa;
  • pacienta nāves gadījumā;
  • sasniedzot noteiktu darbnespējas lapas laiku;
  • ārsta prakses pārtraukšanas gadījumā.

DNL, skaitot no saslimšanas pirmās dienas, noslēdz ne vēlāk kā līdz 52 darbnespējas nedēļām, izņemot saslimšanas ar tuberkulozi gadījumā un paredzot atsevišķus papildu izņēmuma gadījumus DNL turpināšanai līdz 90 dienām.

Saslimšanas gadījumā ar tuberkulozi darbnespējas lapu izsniedz līdz darbspēju atgūšanai vai invaliditātes noteikšanas dienai.

Gadījumā, ja DNL turpinās ilgāk par 52 darbnespējas nedēļām (izņemot saslimšanu ar tuberkulozi), VSAA darbnespējas lapu neapmaksā un tā kalpo tikai kā apliecinājums darba devējam par darbinieka darbnespēju.

  • Noteikti gadījumi, kad DNL bērna kopšanai pēcdzemdību periodā var izsniegt bērna tēvam vai citai personai, kura faktiski mājās kopj bērnu

DNL varēs izsniegt bērna tēvam vai citai personai, kura faktiski mājās kopj bērnu, gadījumā, ja bērna māte nevar kopt bērnu sakarā ar slimību, traumu vai citu ar veselības stāvokli saistītu iemeslu dēļ; bērna māte mirusi dzemdību laikā vai laikā līdz pēcdzemdību perioda 42. dienai; māte ir atteikusies no bērna kopšanas un audzināšanas; bērns ir atradenis.

  • Noteikti gadījumi, kad atzīst ārvalstī izsniegtu darbnespēju apliecinošu dokumentu, par attiecīgo periodu neizsniedzot jaunu darbnespējas lapu

Noteikumi paredz, ka ārvalstī izsniegtu darbnespēju apliecinošu dokumentu atzīst ar E116 veidlapas “Ārsta ziņojums par darbnespēju” iesniegšanu, nepieprasot izsniegt jaunu darbnespējas lapu par konkrēto periodu. Tādējādi ārvalstīs izsniegta DNL, izmantojot vienoto E116 veidlapu, uzreiz būs iesniedzama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā un vairs nevajadzēs to pieprasīt ārstam Latvijā, kas radīja papildu slogu gan mediķiem, gan pacientiem, risinot jautājumus par vajadzīgo dokumentu noformēšanu pabalsta saņemšanai.

  • Noteikts termiņš, kādā Veselības inspekcija vai ārstniecības iestādes vadītājs par izsniegto darbnespējas lapu var izskatīt personu sūdzības

Turpmāk sūdzības par DNL izsniegšanu izskata, ja personai darbnespējas lapa veselības informācijas sistēmā izsniegta pēdējo divu gadu laikā no sūdzības saņemšanas dienas iestādē. Ilgstošas nepārtrauktas darbnespējas gadījumā personai darbnespējas lapa izsniegta vairāk kā divu gadu laikā no sūdzības saņemšanas dienas, ja darbnespējas periods nav noslēgts vai ir noslēgts ne vēlāk kā trīs mēnešus no sūdzības saņemšanas dienas iestādē.

  • Gadījumos, kad ārsts vai ārsta palīgs DNL var izsniegt bez personas personīgas apskates un izmeklēšanas, ietverta saslimšana ar Covid-19

Bez personas apskates un izvērtēšanas DNL saslimšanas ar Covid-19 gadījumā var izsniegt ne ilgāk kā par pirmajām sešām darbnespējas dienām. Darbnespējai turpinoties ilgāk, pacienta personīga apskate un izmeklēšana veicama ne vēlāk kā līdz septītajai dienai no darbnespējas sākuma.

Labs saturs
42
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI