NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
24. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Noziedzība
5
5

Ziņojums: ievērojami mazinājušies naudas atmazgāšanas riski un valsts ievainojamība

FOTO: Freepik.

Finanšu izlūkošanas dienests (FID) publicējis otro informatīvo izdevumu, kurā pieejams īss ieskats Nacionālajā risku novērtējumā par laikposmā no 2020. līdz 2022. gadam (NRA 2023) gūtajiem rezultātiem un secinājumiem. Pārskatā secināts, ka, īstenojot mērķtiecīgu un efektīvu cīņu pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanu (NILLTPF), ir ievērojami mazinājušies riski un valsts ievainojamība.

Visā pārskata periodā NILLTF apkarošana ir bijusi valdības, FID un tiesībaizsardzības iestāžu prioritāte, kas atspoguļojas tādās darbībās kā:

  • NILLTF sistēmas reformu turpināšana;
  • vienotas NILLTF politikas izveide;
  • tiesiskā regulējuma uzlabojumi;
  • resursu piešķiršana izmeklēšanas iestāžu, prokuroru un tiesu kapacitātes celšanai, kā rezultātā veicināta starpinstitūciju sadarbība.

“Sabiedrībai ir jāapzinās finanšu noziegumu radītais kaitējums. Ir svarīgi saprast, ka, piemēram, korupcijas noziegumi vai katrs nodokļos nesamaksātais eiro faktiski atņem valstij resursus, kas nepieciešami tās funkciju veikšanai,” intervijā informatīvajā izdevumā norāda FID priekšnieka vietnieks Paulis Iļjenkovs. Tāpat viņš skaidro NRA 2023 nozīmi un ziņojumā identificētos riskus un stāsta par gaidāmo “Moneyval” novērtējumu, kurā NRA 2023 kontekstā paveiktajam darbam būs nozīmīga loma.

NRA 2023 akcentēts, ka par 9% pieaudzis kopējais rādītājs spējai apkarot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, savukārt par 14,2% palielinājusies sabiedrības izpratne par finanšu noziegumu riskiem. Ir tikušas izpildītas visas Finanšu darījumu darba grupas rekomendācijas, tādējādi 2020. gadā Latvija kļuva par pirmo “Moneyval” (Eiropas Padomes ekspertu komiteja noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtējumam) dalībvalsti, kas sasniegusi šādu rezultātu.

Plašāk par tēmu LV portālā >>

Informatīvajā ziņojumā secināts, ka 2020.–2022. gadā ievērojami mazināts NRA 2020 riska profils – ārvalstu predikatīvais noziedzīgais nodarījums, augusi tautsaimniecības un finanšu sektora neatkarība no Krievijas un Baltkrievijas.

Nerezidentu noguldījumi sarukuši no 53% 2015. gadā līdz 17% 2021. gadā. Naudas plūsma no Krievijas un Baltkrievijas (galvenokārt noguldījumu veidā) 2022. gada martā veidoja vairs tikai 1,6% no kopējiem banku aktīviem. Salīdzinājumam – 2015. gadā tie bija 3,7%.

Trīs jauni riski

Pārskatā identificēti trīs jauni riski, kas skar Latvijas finanšu sistēmu un kuriem tuvākajā nākotnē ir nepieciešami atbilstoši risku mazināšanas pasākumi:

  • strauji aug to Latvijā reģistrēto fizisko un juridisko personu skaits, kas atvērušas kontus ārvalstu finanšu institūcijās, tostarp Lietuvā;
  • Krievijas uzsāktais karš Ukrainā un Eiropas Savienības saistībā ar to noteiktās sankcijas ir būtiski palielinājušas slogu Latvijas institūcijām;
  • NILLTF risku pieaugums, kas saistīts ar virtuālo aktīvu popularitāti un izmantošanu.

Šajā pārskata periodā vieni no lielākajiem riskiem saistīti ar izvairīšanos no sankcijām un to apiešanu. Būtiskākie draudi konstatēti saistībā ar ES noteiktajām sankcijām pret Krieviju un Baltkrieviju. Reaģējot uz vēl nebijušu sankciju piemērošanas tempu un apmēru, pārskata periodā ieviesti vairāki jauni sadarbības veidi, tai skaitā neformāla institucionālā koordinācijas platforma, Sankciju padome.

Informatīvajā ziņojumā identificēti arī citi NILLTPF izaicinājumi:

  • efektīva virtuālo IBAN (angļu val. International Bank Account Number – starptautiskais bankas konta numurs; šeit – red. piez.) un atvērto banku pakalpojumu pārraudzība;
  • finanšu iestāžu lēmumi pārtraukt sadarbības, lai izvairītos no NILLTPF riskiem, un šādu lēmumu ietekme uz finanšu iekļautības rādītājiem;
  • nodrošināšanās pret riskiem, kas saistīti ar digitālo valūtu (piemēram, digitālā eiro) ieviešanu;
  • aizsardzība pret kaimiņvalstu, Krievijas un Baltkrievijas, hibrīdkara riskiem;
  • riski, kas saistīti ar mākslīgā intelekta attīstību un tā pielietošanu kibernoziegumos, dziļviltojumu (deepfakes) radīšanai, u. c.

Nacionālo noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas risku novērtējumu FID sadarbībā ar citām institūcijām izstrādā reizi trijos gados.

Detalizēts NRA 2023 iegūto rezultātu apraksts, secinājumi un noteiktās prioritātes tiks publicēti oktobra beigās.

Nākamās darbības ietver NILLTPF novēršanas plāna un vadlīniju izstrādi 2024.–2026. gadam, NRA apmācības privātajam un publiskajam sektoram, kā arī NRA vadlīniju pārskatīšanu sadarbībā ar NILLTPF novēršanas institūcijām.

FID izdevumā informē arī par finanšu pakalpojumu domnīcas darbības uzsākšanu un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izstrādāto lietotni “Ziņo KNAB!”, kas palīdzēs iedzīvotājiem ērti, droši un anonīmi ziņot par fiksētajiem korupcijas gadījumiem.

Pirmais FID informatīvais ziņojums iznāca augustā. Tajā tika akcentēta digitālā transformācija un sadarbības partneriem finanšu sektorā sniegts paplašināts ieskats nozares aktualitātēs.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI