NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
14. septembrī, 2022
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Noziedzība
5
5

Aģentūra sākusi realizēt arestēto virtuālo valūtu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik.

Jau gandrīz pusotru gadu par virtuālās valūtas realizāciju ir atbildīga Nodrošinājuma valsts aģentūra (NVA). Atbilstoši kriminālprocesā pieņemtajam procesa virzītāja lēmumam notikusi pirmā virtuālās valūtas realizācija, kur virtuālā valūta kopumā tika realizēta gandrīz 328 000 eiro vērtībā. NVA gatavojas nākamajiem darījumiem.

īsumā
  • Lai nodrošinātu virtuālās valūtas realizāciju, Nodrošinājuma valsts aģentūra ir reģistrējusies vairākās Eiropas Savienības un NATO dalībvalstīs reģistrētajās virtuālās valūtas pakalpojumu sniedzēju platformās.
  • Apzinātais Latvijas komersantu piedāvāto virtuālo valūtu saraksts ir ļoti mazs (parasti – viens vai divi), tāpēc aģentūra nav veikusi reģistrāciju nevienā no virtuālās valūtas pakalpojumu sniedzējiem Latvijā.
  • 2022. gadā Latvijā Valsts ieņēmumu dienesta uzraudzībā ir desmit juridiskas personas, kas reģistrējušās kā virtuālās valūtas pakalpojumu sniedzēji, taču vairāki komersanti ir likvidācijas stadijā un neveic saimniecisko darbību.
  • Virtuālās valūtas realizācijas laikā darbība notika ar Bitcoin (BTC), Etherium (ETH), Tether (USDT) un Ripple (XPR) virtuālajām valūtām.
  • Nodrošinājuma valsts aģentūra gatavojas nākamajiem darījumiem. Šobrīd aģentūrai ir nodota virtuālā valūta aptuveni 286 000 eiro apmērā.

Saskaņā ar Ministru kabineta (MK) grozījumiem noteikumos Nr. 1025 “Noteikumi par rīcību ar lietiskajiem pierādījumiem un arestēto mantu” Nodrošinājuma valsts aģentūra (NVA) no 2021. gada 27. marta nodarbojas ar virtuālās valūtas realizāciju.

Pirms tam rīcību ar valstij piekritīgo mantu – virtuālo valūtu – saskaņā ar MK 2013. gada 26. novembra noteikumiem Nr. 1354 “Kārtība, kādā veicama valstij piekritīgās mantas uzskaite, novērtēšana, realizācija, nodošana bez maksas, iznīcināšana un realizācijas ieņēmumu ieskaitīšana valsts budžetā” nodrošināja Valsts ieņēmumu dienests (VID), kas arī uzrauga virtuālās valūtas pakalpojumu sniedzēju darbību naudas atmazgāšanas novēršanas jomā.

Uzzini vairāk >>

Tirgus izpēte

Lai nodrošinātu virtuālās valūtas realizāciju, NVA ir reģistrējusies vairākās Eiropas Savienības un Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) dalībvalstīs reģistrētajās virtuālās valūtas pakalpojumu sniedzēju platformās. NVA sabiedrisko attiecību speciāliste Vendija Pikše-Kučma norāda, ka drošības apsvērumu dēļ aģentūra nesniedz informāciju par izveidotajiem makiem un to glabāšanas vietām.

MK noteikumu 76.5 punkts nosaka, ka NVA piecu darbdienu laikā pēc informācijas saņemšanas par atļauju uzsākt virtuālās valūtas realizāciju veic tirgus izpēti, izvērtējot vismaz trīs pakalpojuma sniedzēja piedāvātās virtuālās valūtas realizācijas iespējas u. c.

“Tirgus izpēte notiek starp virtuālās valūtas pakalpojumu sniedzēju platformām, kurās ir reģistrējusies NVA,” skaidro V. Pikše-Kučma. “Ņemot vērā, ka virtuālo valūtu kurss pret eiro nepārtraukti ir mainīgs (tas var svārstīties līdz pat 10% dažu minūšu laikā), nav iespējams precīzi novērtēt realizācijas procesā iegūto līdzekļu absolūto lielumu. Kurss ir globāls un nav saistīts ar kāda konkrētā pakalpojuma sniedzēja platformu. Līdz ar to tirgus izpētē ir iespējams iekļaut tikai pakalpojumu sniedzēju savstarpēji salīdzināmās izmaksas, kas ir divu veidu – komisijas maksa par konvertāciju no virtuālās valūtas uz eiro un komisijas maksa par eiro pārskaitījumu uz Valsts kasi.”

NVA pārstāve norāda, ka parasti konvertācijas maksa var būt atkarīga no konkrētā pakalpojuma sniedzēja platformā iepriekš veikto darījumu apjoma, tāpēc, veicot tirgus izpēti, ir jāņem vērā arī darbību vēsture.

Latvijas komersanti piedāvā mazu valūtu skaitu

Finanšu izlūkošanas dienests Virtuālo valūtu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas risku novērtējumā secinājis, ka 2022. gadā Latvijā VID uzraudzībā ir desmit juridiskas personas, kuras reģistrējušās kā virtuālās valūtas pakalpojumu sniedzēji, taču vairāki komersanti ir likvidācijas stadijā, neveic saimniecisko darbību u. c.

Uz jautājumu, vai NVA virtuālo valūtu realizē ar Latvijas komersantu palīdzību, V. Pikše-Kučma atbild, ka “viens no svarīgajiem aspektiem virtuālo valūtu realizācijā ir iespēja rīkoties ar iespējami lielāku valūtu skaitu (lai izvairītos no konvertācijas procesa un papildu izmaksām), kas pašlaik sasniedz vairākus simtus. Apzinātais Latvijas komersantu piedāvāto virtuālo valūtu saraksts ir ļoti mazs (parasti – viens vai divi), tāpēc aģentūra nav veikusi reģistrāciju nevienā no virtuālās valūtas pakalpojumu sniedzējiem Latvijā”.

Izvēlējās ekonomiski izdevīgāko piedāvājumu

Atbilstoši kriminālprocesā pieņemtajam procesa virzītāja lēmumam 2022. gada 16. jūnijā notika pirmā virtuālās valūtas realizācija, kurā virtuālā valūta kopumā tika realizēta 327 512,49 eiro vērtībā. Tas ir pirmais aģentūras īstenotais virtuālās valūtas realizācijas process.

“NVA veica tirgus izpēti starp virtuālās valūtas pakalpojumu sniedzēju platformām un izvēlējās ekonomiski izdevīgāko piedāvājumu,” stāsta V. Pikše-Kučma. “Virtuālās valūtas realizācijas laikā darbība notika ar Bitcoin (BTC), Etherium (ETH), Tether (USDT) un Ripple (XPR) virtuālajām valūtām.”

Pirmo realizēto virtuālo valūtu NVA saņēma no Valsts policijas struktūrvienībām.

Gatavojas nākamajiem darījumiem

NVA gatavojas nākamajiem darījumiem. Šobrīd aģentūrai ir nodota virtuālā valūta aptuveni 286 000 eiro (pēc kursa uz 2022. gada 5. septembri) apmērā. Virtuālās valūtas realizāciju varēs nodrošināt pēc procesu virzītāju pieņemto lēmumu par virtuālās valūtas realizāciju saņemšanas, uzsver NVA pārstāve.

MK noteikumi paredz: “Ja virtuālo valūtu nav iespējams realizēt šo noteikumu 76.5 punktā minētajā kārtībā, NVA to realizē izsolē.” Līdz šim nav notikušas izsoles, jo virtuālo valūtu ir iespējams realizēt noteikumu 76.5 punktā minētajā kārtībā, atklāj V. Pikše-Kučma.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI