NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
14. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Noziedzība
1
5
1
5

FID šogad plāno iesaldēt aizdomīgi iegūtus līdzekļus 200 miljonu eiro apmērā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šā gada pirmajā pusgadā Finanšu izlūkošanas dienests (FID) izdevis 159 iesaldēšanas rīkojumus, ar kuriem iesaldēti iespējami noziedzīgi iegūti līdzekļi 104,8 miljonu eiro apmērā. Tādējādi ir pārsniegti visa 2018. gada rezultāti, kad kopumā tika iesaldēti iespējami noziedzīgi iegūti līdzekļi 101,5 miljonu eiro apmērā.

īsumā
  • 2019. gada pirmajā pusgadā saņemti 2546 ziņojumi par aizdomīgiem darījumiem un 14 808 ziņojumi par neparastiem darījumiem.
  • Lai vērstos pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu, normatīvajā regulējumā veiktas būtiskas izmaiņas.
  • Šā gada beigās stāsies spēkā grozījumi normatīvajos aktos, kas paredz, ka neparastu darījumu ziņojumus aizstās sliekšņa deklarācijas.
  • Ir palielināti uzraudzības un kontroles institūciju resursi, ļaujot ievērojami uzlabot rezultātus nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomā.
  • Līdz 15. novembrim Latvijai jāiesniedz ziņojums par nelegāli iegūto līdzekļu legalizēšanas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas sistēmas darbības efektivitāti.

2019. gada pirmajā pusgadā saņemti 2546 ziņojumi par aizdomīgiem darījumiem un 14 808 ziņojumi par neparastiem darījumiem. Salīdzinājumam – 2018. gada pirmajā pusgadā FID saņēma 4732 ziņojumus par aizdomīgiem darījumiem un 8745 ziņojumus par neparastiem darījumiem. Ziņojumus iesniedz Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas novēršanas (NILLTPFN) likumā minētās personas.

Pēc tam, kad 2018. gada 23. augustā “Moneyval” publicēja Piektās kārtas savstarpējās novērtēšanas ziņojumu par Latviju, valdība cīņu pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu ir atzinusi par valsts galveno prioritāti, tādējādi demonstrējot stingru politisko apņemšanos.

Veiktas būtiskas izmaiņas normatīvajā regulējumā, izdarot grozījumus šādos normatīvajos aktos: 

Lai īstenotu “Moneyval” ziņojumā minētās rekomendācijas, ir palielināti visu uzraudzības un kontroles institūciju resursi, tādā veidā ļaujot ievērojami uzlabot rezultātus nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomā, ieskaitot mērķtiecīgu darbību veikšanu atbilstības uzlabošanai, piemēram, tiek veiktas visaptverošas tematiskās pārbaudes, izveidotas darba grupas sarežģītiem gadījumiem, kā arī nodrošināta NILLTPFN likuma subjektu informētības un zināšanu līmeņa paaugstināšana.

Līdz gada beigām FID plāno iesaldēt iespējamus noziedzīgi iegūtus līdzekļus 200 miljonu eiro apmērā. Tāpat šī gada beigās stāsies spēkā grozījumi normatīvajos aktos, kas paredz, ka neparastu darījumu ziņojumus aizstās sliekšņa deklarācijas. Šāda pieeja mazinās neskaidrības par minēto divu ziņojumu veidu atšķirību un praktisku rīcību situācijās, kad darījums atbilst gan aizdomīga, gan neparasta darījuma kritērijiem.

Šī gada 30. augustā Latvija “Moneyval” komitejai iesniedza progresa ziņojumu par tehniskās atbilstības sadaļu, kurā detalizēti aprakstīti Latvijas valdības, uzraudzības un kontroles institūciju, kā arī FID un tiesībaizsardzības iestāžu kopējie centieni un ieguldītais darbs nelegāli iegūto līdzekļu legalizēšanas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā. Līdz 2019. gada 15. novembrim Latvijai ir jāiesniedz ziņojums Finanšu darījumu darba grupai (FATF – Financial Action Task Force) par nelegāli iegūto līdzekļu legalizēšanas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas sistēmas darbības efektivitāti.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI