SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. novembrī, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Finanses
6
6

Informāciju par politiski nozīmīgām personām saņems no VID datubāzes

Stājas spēkā 01.11.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ņemot vērā saikni starp korupciju un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, iespēja identificēt politiski nozīmīgu Latvijas Republikas personu ļaus efektīvi samazināt korupcijas risku un nodrošinās būtisku progresu kopējā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas mehānisma stiprināšanā, norādīts jaunā normatīvā regulējuma paskaidrojumos.

FOTO: Freepik

Kredītiestādes un citi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas* finansēšanas novēršanas likuma subjekti no Valsts ieņēmumu dienesta politiski nozīmīgu personu datubāzes varēs saņemt informāciju par politiski nozīmīgām Latvijas personām un to tuvākajiem radiniekiem.

Likuma 25. panta sestā daļa no 1. novembra noteic, ka Valsts ieņēmumu dienests sniedz informāciju par politiski nozīmīgu Latvijas Republikas personu, tās laulāto, vecākiem, bērniem, brāļiem vai māsām.

Atbilstoši likumā prasītajam Ministru kabinets nosaka tās informācijas apjomu, kuru likuma subjekts var saņemt no VID uzturētās politiski nozīmīgu personu datubāzes, kā arī šādas informācijas pieprasīšanas, izsniegšanas un glabāšanas kārtību. Tam ir pieņemti MK noteikumi Nr. 406, kas stājas spēkā šodien, 1. novembrī.

Likuma subjekti (personas, kuras veic saimniecisko vai profesionālo darbību) ir uzskaitīti likuma 3. pantā: kredītiestādes; finanšu iestādes; ārpakalpojuma grāmatveži, zvērināti revidenti, zvērinātu revidentu komercsabiedrības un nodokļu konsultanti; zvērināti notāri, zvērināti advokāti; izložu un azartspēļu organizētāji; parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēji u. c.

Ar papildināto normatīvo regulējumu paredzēts novērst trūkumus, kuri minēti “Moneyval” ziņojuma secinājumos par politiski nozīmīgu personu identificēšanu, kas ir būtiski efektīvas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas sistēmas izveidei. Ņemot vērā saikni starp korupciju un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, iespēja identificēt politiski nozīmīgu Latvijas Republikas personu ļaus efektīvi mazināt korupcijas riskus un nodrošinās būtisku progresu kopējā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas mehānisma stiprināšanā, norādīts noteikumu anotācijā.

Politiski nozīmīgu personu datubāze ir VID rīcībā esošie dati no VID informācijas sistēmām, un šī datubāze ļauj noteikt informāciju par konkrētas personas ieņemto politiski nozīmīgo amatu un citas personas saikni ar šo personu. Normatīvajā regulējumā tiek izmantota tikai tā informācija, kas jau ir VID rīcībā, piemēram, valsts amatpersonu publiskojamo datu bāze. Piekļuve šādai informācijai tiks nodrošināta, izmantojot  publiskojamo datu bāzi un Valsts reģionālās attīstības aģentūras nodrošinātu Valsts informācijas sistēmu savietotāja (VISS) infrastruktūru.

Lai nodrošinātu likuma subjektiem – kredītiestādēm un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem – iespēju pārvaldīt savu klientu politiski nozīmīgas personas statusa izmaiņas, VID regulāri, reizi ceturksnī, nodos informāciju par kredītiestādes vai maksājumu pakalpojumu sniedzēja klientiem (fiziskām personām – pilngadīgiem Latvijas Republikas rezidentiem, kas ir pieprasījuma noguldījumu, maksājumu vai ieguldījumu kontu turētājas, pilnvarotās personas vai patiesā labuma guvējas), par kuriem kredītiestāde vai maksājumu pakalpojumu sniedzējs sniedza ziņas kontu reģistram, ievietojot to VISS datu izplatīšanas tīklā.

Politiski nozīmīgu personu radinieku dati būs pieejami tikai par pilngadīgām personām Latvijas Republikas rezidentiem.

Noteikumu daļā par informācijas apjomu, tās pieprasīšanas un izsniegšanas kārtību paredzēts, ka likuma subjekts, kas pieprasa informāciju par politiski nozīmīgām personām un politiski nozīmīgu personu ģimenes locekļiem, saņem šādu informāciju:

  1. personas vārdu, uzvārdu, personas kodu;
  2. informāciju par amatu, kuru persona ieņem vai ieņēma 24 mēnešu laikā pirms pieprasījuma izpildes brīža, un amata ieņemšanas laika periodu;
  3. radniecības pakāpi, ja persona ir politiski nozīmīgas personas ģimenes loceklis un ir pilngadīgs Latvijas Republikas rezidents.

Ja fiziskā persona ir nepilngadīga, lai noskaidrotu tās atbilstību politiski nozīmīgas personas ģimenes locekļa statusam, sistēmas lietotājs pieprasīs informāciju par nepilngadīgā likumisko pārstāvi.

Fizisko personu datu apstrādes normatīvo aktu prasību ievērošana, arī informācijas pieprasījumu un saņemtās informācijas apstrādes faktu automātiska auditācijas pierakstu veidošana un to uzglabāšana vismaz 24 mēnešus un, ja nepieciešams, sniegšana pēc pieprasījuma Valsts ieņēmumu dienestam, notiks atbilstoši datubāzes lietotāja iekšējās kontroles sistēmai.

Likuma subjektam, kurš pieprasa un saņem informāciju par politiski nozīmīgām personām un politiski nozīmīgu personu ģimenes locekļiem, jānodrošina, ka:

  1. informāciju pieprasa un saņem tikai likuma subjekta informācijas sistēmā autorizēta atbildīgā persona, kurai likuma subjekts ir piešķīris tiesības pieprasīt un saņemt informāciju par politiski nozīmīgām personām un politiski nozīmīgu personu ģimenes locekļiem, izmantojot likuma subjekta informācijas sistēmu;
  2. likuma subjekta informācijas sistēmā autorizētā atbildīgā persona informāciju pieprasa tā, lai VID atbildīgajām amatpersonām būtu iespējams identificēt konkrēto atbildīgo personu.

_______________

* Proliferācija ir kodolieroču, ķīmisko, bakterioloģisko, bioloģisko, toksisko vai citu masveida iznīcināšanas ieroču, to nogādes līdzekļu un saistīto materiālu nodošana un eksports.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI