SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Noziedzība
3
3

Uzņēmumu reģistrā būs pieejama informācija par piemērotajām sankcijām

Stājas spēkā 12.10.2023.

FOTO: Freepik

12. oktobrī stājas spēkā likuma “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” grozījumi, kas padarīs pieejamāku informāciju par reģistrēto tiesību subjektu vai personu sasaisti ar sankciju subjektiem, uz kuriem attiecas Eiropas Savienības vai NATO dalībvalstu sankcijas.

Uzņēmumu reģistra (UR) tīmekļvietnē līdz šim nebija pieejamas ziņas par to, vai tiesību subjekts ir sankcionēts (proti, vai pats subjekts vai kāda uzņēmuma amatpersona ir pakļauta sankcijām).

Stājoties spēkā likuma grozījumiem, Uzņēmumu reģistram tīmekļvietnē pie katra subjekta būs jānorāda pilnīga informācija par piemērotajām sankcijām.

Likuma grozījumu mērķis ir atvieglot sākotnējo sadarbības partneru vai klientu sankciju risku izvērtēšanas procesu, tai skaitā publisko iepirkumu jomā. Viegli pieejamā informācija ļaus identificēt tos potenciālos sadarbības partnerus, uz kuriem attiecināmas Eiropas Savienības vai NATO dalībvalsts noteiktās sankcijas.

Grozījumi likumā paredz, ka Uzņēmumu reģistrs bez atsevišķa lēmuma pieņemšanas var reģistrēt un aktualizēt informāciju par to, ka tiesību subjektam piemīt sankciju risks.

Papildus tam būs jānorāda ziņas, kas liecina par sankciju subjekta saistību ar Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros reģistrēto tiesību subjektu, un šāda informācija par sankciju subjektu:

  1. ja sankciju subjekts ir juridiskā persona – nosaukums, reģistrācijas numurs un reģistrācijas valsts;
  2. ja sankciju subjekts ir fiziskā persona – vārds, uzvārds, personas kods (ja personai nav personas koda, tad dzimšanas datums) un valstspiederība;
  3. ja sankciju subjekts ir starptautisko publisko tiesību subjekts – nosaukums un cita šo starptautisko publisko tiesību subjektu identificējoša informācija;
  4. ja sankciju subjekts ir cits identificējams subjekts – nosaukuma un cita šo subjektu identificējoša informācija.

Grozījumi likumā nosaka UR uzdevumu veikt tiesību aktu, lēmumu, citu dokumentu un citu institūciju sniegtās informācijas, kā arī publiski pieejamo datu analīzi par piemērotajām Eiropas Savienības un NATO dalībvalstu sankcijām kopsakarā ar UR reģistrēto informāciju un citiem iesniegtajiem dokumentiem, lai secinātu noteikto sankciju attiecināšanu uz tiesību subjektiem, kas ir reģistrēti UR, un atspoguļotu šīs ziņas publiski pieejamā veidā.

Līdz IT risinājuma izstrādei informācija būs pieejama saraksta veidā

Paredzēts, ka līdz atbilstoša tehniskā risinājuma izstrādei informācija par sankciju subjektiem tiks publicēta tikai apkopota saraksta veidā.

Kamēr nebūs ieviestas izmaiņas IT sistēmā, informāciju UR publicēs savā mājaslapā.

Likuma grozījumiem stājoties spēkā, UR steidzamības kārtībā strādās pie izmaiņām IT sistēmā. 

Lai izpildītu grozījumos paredzētās normas, 2023. gadam paredzēts papildu finansējums 416 447 eiro apmērā, bet 2024. gadam un 2025. gadam – 304 008 eiro apmērā.

Latvijai juridiski saistoši ir vairāki desmiti atšķirīgu sankciju režīmu pret vairāk nekā 30 valstīm, kas aptver Eiropas Savienības un Apvienoto Nāciju Organizācijas sankciju režīmus. Sankciju ievērošanu īpaši aktuālu padara Latvijas ģeopolitiskā situācija un fakts, ka sankcijas ir noteiktas pret divām Latvijas kaimiņvalstīm – Baltkrieviju un Krieviju –, uz kurām attiecas gan finanšu, gan civiltiesiskie, gan ieceļošanas, gan dažādu veidu sektorālie ierobežojumi, piemēram, tirdzniecības ierobežojumi noteiktu kategoriju precēm, norādīts likumprojekta anotācijā.

Sankcionēto personu saraksts tiek pastāvīgi pārskatīts un periodiski atjaunots. Saskaņā ar zvērinātu advokātu biroja “Cobalt” sagatavoto informāciju Latvijā 2022. gada 16. martā bija ap 5000 juridisko personu, kuru piederība ir saistāma ar Krieviju vai Baltkrieviju, jo to galvenie sadarbības partneri (vairāk nekā 30% no apgrozījuma) ir tieši šajās valstīs.

Plašāk par tēmu >>

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI