DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. janvārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Paši varam nodrošināt pasaulē labākos pārtikas produktus mūsu iedzīvotājiem; imports no Krievijas jāaizliedz

Otrdien, 23. janvārī, zemkopības ministrs Armands Krauze ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē (Padome) Briselē atkārtoti aicināja ES dalībvalstis konkrēti un bez kavēšanās rīkoties, lai aizliegtu Krievijas lauksaimniecības un pārtikas produktu importu ES. 

Armands Krauze: “Mēs paši varam nodrošināt pasaulē labākos pārtikas produktus mūsu iedzīvotājiem, tāpēc aicinu pakļaut sankcijām Krievijas pārtikas un lauksaimniecības produktu importu ES. Tāpat aicinu visu dalībvalstu kolēģus runāt ar savām valdībām un premjeriem, jo lēmumu par sankciju noteikšanu ES var pieņemt valstu vadītāji augstākajā līmenī. Vēl un vēlreiz – mūsu visu galvenā prioritāte ir atbalstīt Ukrainu.” 

Zemkopības ministram A.Krauzem īpaši nozīmīgi ir iestāties par Latvijas lauksaimniecības interešu aizstāvēšanu un panākt, ka Krievijas imports tiek aizliegts. Pēdējā gada laikā Latvijā vērojams Krievijas lēto graudu pieplūdums, kas negodīgā konkurencē izspiež Latvijas u.c. ES valstu uzņēmumus no loģistikas, ostām, mūsu pašu un eksporta tirgiem.  

Zemkopības ministrs uzrunā uzsvēra nepieciešamību nodrošināt visu nepieciešamo, lai sniegtu atbalstu Ukrainai arī tirdzniecības pasākumos. “Lēmums par tirdzniecības atvieglojumu pagarināšanu ar Ukrainu ir  jāpieņem pēc iespējas ātrāk, vienlaikus rodot ilgtermiņa risinājumu ES ražotāju aizsardzībai, piemēram, Ukrainas atšķirīgo ražošanas standartu vienādošana ar ES prasībām,” sacīja Armands Krauze. 

Padomes sanāksmē dalībvalstu ministri diskutēja arī par Beļģijas prezidentūras galveno mērķi – saskaņotas ES pārtikas politikas izveidi, ES pārtikas nodrošinājuma autonomiju un ES atkarības mazināšanu no trešajām valstīm. Kaut arī ES ir visattīstītākā lauksaimniecības un pārtikas sistēma pasaulē, tomēr noturībai un nodrošinātībai ar pārtiku par pieņemamām cenām ir nelokāmi jābūt ES politikas galvenajam fokusam. Tāpēc ES vēl ir daudz jāstrādā pie trūkumiem, lai uzlabotu piegāžu drošību, meklējot alternatīvas svarīgākajiem resursiem un izejmateriāliem, piemēram, lopbarībai un minerālmēsliem. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI