SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. novembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Reģistri
2
2

Turpmāk uzraudzības un kontroles institūciju sadarbību koordinēs Finanšu ministrija

Stājas spēkā 08.11.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā, kas stājas spēkā 8. novembrī, nosaka, ka turpmāk Finanšu ministrija, nevis Finanšu izlūkošanas dienests, koordinēs uzraudzības un kontroles institūciju sadarbību. Ar grozījumiem tiek pagarināts arī termiņš, kurā Ministru kabinetam jāiesniedz Saeimā likumprojekts, kas vienādo nosacījumus informācijas pieejamības nodrošināšanai likuma subjektiem no informācijas sistēmām.

Lai sekmētu uzraudzības un kontroles institūciju (UKI) savstarpējo koordināciju un sadarbību, kā arī veicinātu vienotu pieeju uzraudzības un kontroles pienākumu izpildē, ar Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) rīkojumu 2019. gadā tika izveidota UKI platforma, norādīts likumprojekta anotācijā.

Pasākumu plāns noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLTPF) novēršanai laikposmam no 2020. līdz 2022. gadam paredz regulāru UKI platformas sēžu organizēšanu, lai uzturētu mehānismu, kas nodrošina, ka visām UKI ir vienota izpratne par NILLTPF riskiem un ka tiek piemēroti adekvāti preventīvie pasākumi šo risku mazināšanai, kā arī lai nodrošinātu informācijas apmaiņu par NILLTPF riskiem, savstarpējo koordināciju un sadarbību uzraudzības un kontroles institūciju starpā.

Par minētā pasākuma atbildīgo institūciju pasākumu plānā bija noteikts FID. Vērtējot NILLTPF novēršanas jomas atbildīgo institūciju kompetenču sadalījumu, secināts, ka, ņemot vērā FID darbības mērķus, tiesību un pienākumu tvērumu, dienests nav atbilstošākā atbildīgā institūcija.

Līdz ar to grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā paredz par atbildīgo institūciju noteikt Finanšu ministriju.

Lai veicinātu informācijas apmaiņu UKI platformas ietvaros, izmaiņas likumā paredz tiesības Finanšu ministrijai, FID un UKI pēc savas iniciatīvas sadarbības platformas ietvaros apmainīties ar informāciju, kas attiecas uz NIILTPF vai šo darbību mēģinājumu, identificētajiem nozares riskiem un veiktajiem uzraudzības un kontroles pasākumiem.

Ar grozījumiem noteikts, ka UKI sniedz Uzņēmumu reģistram (UR) uzraudzības un kontroles institūcijas reģistrēto likuma subjektu un to darbinieku, kuri deleģēti paziņot par neatbilstošu informāciju un pieprasīt un saņemt šā likuma 5.1 panta otrajā daļā minēto informāciju, identificējošos datus, kontaktinformāciju un citu informāciju, kas UR nepieciešama paziņojumu sistēmas darbības nodrošināšanai un informācijas nodošanai Datu izplatīšanas un pārvaldības platformā.

Pārejas noteikumi nosaka, ka UR apkopos un nodos minēto informāciju vienotajai informācijas sistēmai līdz 2024. gada 1. februārim.

Uzzini vairāk >>

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI