SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Finanses
5
5

Nosaka sankciju piemērošanas kārtību

Stājas spēkā 16.07.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Šodien, 16. jūlijā, stājas spēkā jauni noteikumi, kas paredz kārtību, kādā ierosināmas un izpildāmas starptautiskās un nacionālās sankcijas.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 327 “Starptautisko un nacionālo sankciju ierosināšanas un izpildes kārtība” izstrādāti saskaņā ar šogad 13. jūnijā Saeimā pieņemto likumu “Grozījumi Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumā”, kā arī ņemot vērā līdzšinējo regulējumu Ministru kabineta 2016. gada 15. jūlija noteikumos Nr. 468 “Starptautisko un nacionālo sankciju izpildes kārtība” (zaudē spēku 16. jūlijā) un Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumu.

Noteikumi paredz:

  • starptautisko sankciju ierosināšanas kārtību;
  • vispārējo sankciju izpildes kārtību;
  • kārtību, kādā izpildāmas nacionālās sankcijas, kas noteiktas saskaņā ar Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma 3. panta 3. punktu.

Noteikumu otrā nodaļa – civiltiesisko ierobežojumu izpilde – atstāta tāda pati kā Ministru kabineta noteikumos Nr. 468 “Starptautisko un nacionālo sankciju izpildes kārtība” noteiktā kārtība, tādējādi saglabājot tiesisko noteiktību un nemainot institūciju nepieciešamo uzdevumu loku, norādīts likumprojekta anotācijā.

Jaunie noteikumi papildināti ar jaunu institūciju – valsts aģentūru “Valsts civilās aviācijas aģentūra” –, lai civiltiesiskos ierobežojumus varētu attiecināt arī uz gaisa kuģu reģistrāciju. Tāpat noteikumos precizēts Lauksaimniecības datu centra regulējums.

Noteikumu trešā nodaļa – līdzekļu iesaldēšana – izstrādāta no jauna, un tā skaidro, kas ir līdzekļu iesaldēšana un kā tā var izpausties.

Noteikumu ceturtajā nodaļā izklāstīts, kā tiek identificēts jeb noskaidrots sankciju subjekts, nosakot nacionālās vai ierosinot starptautiskās sankcijas. Izstrādātais regulējums atbilst vispārpieņemtajai starptautiskajai praksei un jau lietotajiem identifikācijas parametriem gan fiziskām, gan juridiskām personām.

Noteikumu piektā nodaļa skaidro kārtību, kādā tiek ierosinātas starptautiskās sankcijas. Sestā nodaļa paskaidro, ka nacionālās sankcijas tiek noteiktas, balstoties uz valsts drošības iestāžu un kompetento institūciju apkopoto informāciju. Savukārt septītā nodaļa paredz sankciju atcelšanas kārtību.

Noteikumu astotā nodaļa – izņēmumu piemērošanas kārtība – atstāta tāda pati kā Ministru kabineta noteikumos Nr. 468 “Starptautisko un nacionālo sankciju izpildes kārtība” noteiktā kārtība.

Noteikumi risina Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas “Moneyval” konstatētos trūkumus Latvijas normatīvajos aktos.

LV portāls jau rakstīja, ka 4. jūlijā spēkā stājās grozījumi Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumā, kas cita starpā paredz, ka Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes noteiktās finanšu un civiltiesiskās sankcijas Latvijā tiks piemērotas bez kavēšanās.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI