NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
28. augustā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Noziedzība
3
3

Papildinātas vadlīnijas naudas atmazgāšanas novēršanai un labākai sankciju riska pārvaldīšanai

FOTO: Freepik

Papildināti un ar jaunu nosaukumu – “Vadlīnijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas un sankciju riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmas izveidei un klientu izpētei” – pārizdoti pirms pusotra gada Finanšu un kapitāla tirgus komisijas izdotie ieteikumi Nr. 169 “Ieteikumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas un sankciju riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmas izveidei un klientu izpētei”. Vadlīnijas papildinātas ar maksājumu ierosināšanas pakalpojumu sniedzēju un konta informācijas pakalpojumu sniedzēju klientu izpētes pasākumiem un praktiskajiem piemēriem.

Kopš šī gada 1. janvāra Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir integrēta Latvijas Bankā (LB). Lai nodrošinātu finanšu pakalpojumu pieejamību, vadlīnijas regulāri tiek pilnveidotas un papildinātas atbilstoši praksē identificētajām problēmām un normatīvā regulējuma pārmaiņām. Piemēram, pērn jūnijā vadlīnijām tika pievienota jauna (septītā) nodaļa, kurā sniegti ieteikumi fizisko personu datu apstrādei noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) un sankciju ievērošanas jomā.

“Vadlīnijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas un sankciju riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmas izveidei un klientu izpētei” turpina sniegt finanšu iestādēm noderīgus skaidrojumus un praktiskus piemērus NILLTPFN un sankciju riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmas izveidei un klientu izpētei, norāda to izdevējs LB. Vadlīniju mērķis ir finanšu pakalpojumu pieejamība un vienota finanšu iestāžu un uzraugu izpratne par normatīvo aktu piemērošanu finanšu noziegumu novēršanai, kā arī par risku izvērtējumā balstītas pieejas ieviešanu.

Iekļautas jaunas nodaļas

Vadlīnijas šajā reizē papildinātas ar maksājumu ierosināšanas pakalpojumu sniedzēju un konta informācijas pakalpojumu sniedzēju klientu izpētes pasākumiem un praktiskajiem piemēriem, ieguldījumu brokeru sabiedrību (IBS) – ieguldījumu platformu – specifiskajām vadlīnijām un padziļinātās izpētes termiņu skaidrojumu.

Piemēram, vadlīnijās noteikts, ka IBS sadarbībai ar klientiem (aizdevējiem) piemēro riska kontroles pasākumus, kas pēc būtības var tikt pielīdzināti korespondentattiecībām, tos atbilstoši pielāgojot aizdevēju darbības specifikai. IBS izpētes pasākumu ietvaros noskaidro, vai konkrētas ģeogrāfijas aizdevējiem ir nepieciešama speciāla reģistrācija vai licencēšana, vai tie ir NILLTPFN prasību subjekti un kādas prasības tiem ir jāievēro. Atbilstoši tam tiek noteikti vajadzīgie kontroles un izpētes pasākumi, tostarp noskaidrota un vērtēta aizdevēja kapitāla un piesaistītā finansējuma izcelsme.

Vadlīnijās iekļautas jaunas nodaļas par juridisko veidojumu patiesā labuma guvēju (PLG) noskaidrošanu un ieguldījumu pārvaldes sabiedrību un alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieku sektora specifiskajām vadlīnijām, pievienojot arī attiecīgus piemērus. Piemēram, sadaļā par juridisko veidojumu PLG noskaidrošanu norādīts, ka PLG noskaidrošanas mērķis juridiskā veidojuma gadījumā ir noteikt fizisko personu, kurai pieder vai kuras interesēs ir izveidots vai darbojas juridisks veidojums vai kura tiešā vai netiešā veidā īsteno kontroli pār to.

Ietverti arī precizējumi nodaļās par sankcijām un datu apstrādi NILLTPFN jomā.

Nākamie papildinājumi

Tuvākajā laikā Latvijas Banka plāno uzsākt darbu pie nākamajiem papildinājumiem, kas ietvers šādas jomas:

  • to klientu izpēte un darījumu uzraudzība, kuri veic darījumus ar virtuālajām valūtām, kā arī virtuālo valūtu pakalpojumu sniedzēju apkalpošana;
  • licencēto kredītiestāžu un finanšu iestāžu padziļinātā izpēte;
  • citi precizējumi un praktiski piemēri.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI