NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
12. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Noziedzība
5
5

Pērn pieaudzis ar valsts drošību saistīto noziegumu skaits

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saistībā ar Rietumu noteikto sankciju skaita un klāsta paplašināšanos pērn ievērojami pieauga finanšu iestāžu un citu personu VDD sniegto ziņojumu skaits par iespējamiem sankciju apiešanas vai pārkāpšanas mēģinājumiem.

Avots: Valsts drošības dienesta 2022. gada pārskats. LV portāla infografika.

Krievijas īstenotais karš Ukrainā veicināja Valsts drošības dienesta (VDD) izmeklēšanas kompetencē esošo noziegumu skaita būtisku pieaugumu. 2022. gadā dienests uzsāka ievērojami vairāk kriminālprocesu nekā vidēji iepriekšējos gados. Pieauguma pamatā bija noziegumi, kuru novēršana ir sarežģīta, proti, naida runas gadījumi, kas izpaudās Krievijas agresijas noliegšanā, īstenoto kara noziegumu attaisnošanā, starpetniskā naida izraisīšanā.

“Karš Ukrainā ir izmainījis pasaules drošības arhitektūru un atstājis paliekošu ietekmi arī uz Latvijas sabiedrību. Tas ir ieviesis arī nozīmīgas izmaiņas dienesta ikdienas darbībā, liekot paplašināt un pastiprināt pretdarbības pasākumus agresorvalsts Krievijas radītajam apdraudējumam,” šādi VDD publiskā pārskata ievadā 2022. gadu raksturo VDD priekšnieks Normunds Mežviets.

Aizvadītajā gadā būtiski pieauga VDD darba apjoms izmeklēšanas jomā, kas galvenokārt bija saistīts ar Krievijas uzsākto karu pret Ukrainu un agresijas atbalstītājiem Latvijā.

Ja 2020. gadā dienesta lietvedībā bija 27 jauni kriminālprocesi un 2021. gadā – 33, tad pērn dienests uzsāka izmeklēšanas darbības teju divas reizes lielākā skaitā kriminālprocesu, proti, kopumā 64 jaunos kriminālprocesos.

Pārskatā ir iekļauta informācija par galvenajiem VDD darbības virzieniem: pretizlūkošanu, valsts noslēpuma aizsardzību, konstitucionālās iekārtas aizsardzību, informatīvās telpas aizsardzību, ekonomiskās drošības garantēšanu, pretterorismu, pirmstiesas izmeklēšanu un valsts augstāko amatpersonu aizsardzību.

Pieauga Krievijas specdienestu radītais apdraudējums

2022. gadā, Krievijai kārtējo reizi apliecinot savu agresora statusu un nepiepildītās lielvaras ambīcijas, pieauga tās specdienestu radītais apdraudējums Latvijas nacionālās drošības interesēm, norādīts iepriekšējā gada VDD pārskatā.

Krievija jau ilgstoši par savu galveno stratēģisko pretinieku uzskata NATO, tādēļ mērķtiecīgi cenšas iegūt informāciju par alianses un tās dalībvalstu aktivitātēm, plāniem un militāro nodrošinājumu.

Kā apliecina VDD lietvedībā esošie un aizvadītajā gadā kriminālvajāšanai nodotie kriminālprocesi par spiegošanu, Krievijas izlūkdienesti patlaban ir īpaši ieinteresēti iegūt izlūkziņas par militāriem objektiem. Ne mazāk svarīga Kremlim ir informācija par kritiskās infrastruktūras un citiem stratēģiski nozīmīgiem objektiem Latvijas un citu Rietumvalstu teritorijā, ko potenciāli varētu izmantot diversiju, sabotāžu vai militāru operāciju plānošanai.

2022. gadā aktivitātes pret Latviju izvērsa arī Krievijas tuvākās sabiedrotās valsts, respektīvi, Baltkrievijas, specdienesti.

Arī Ķīnas specdienesti saglabāja interesi par Latviju, galvenokārt – iespējām veicināt Ķīnas ietekmi un ekonomiskās intereses, investējot stratēģiski nozīmīgās nozarēs un uzņēmumos Latvijā.

Informatīvās telpas drošība

Krievijas iebrukumu Ukrainā pavadīja masīva kara propaganda, kas bija īpaši intensīva kara sākotnējā fāzē. VDD vērtējumā Ukraina propagandas karā 2022. gadā kopumā bija ievērojami veiksmīgāka par Krieviju un sekmīgi sakāva Kremļa melu un dezinformācijas centienus. Tomēr lielā apjomā saražotā un dažādos informatīvajos kanālos izplatītā kara propaganda sasniedza arī Latvijas informatīvo telpu.

Dienesta analīze liecina, ka 2022. gadā tieši Kremļa informatīvās ietekmes pasākumi, kas bija vērsti uz kara pret Ukrainu un Krievijas armijas pastrādāto kara noziegumu attaisnošanu, radīja būtiskāko apdraudējumu Latvijas informatīvās telpas drošībai.

Norises Latvijas sabiedrībā, it īpaši informatīvajā telpā, apliecināja, ka Krievijas iepriekšējos gados realizētās informatīvās ietekmes aktivitātes ir bijušas rezultatīvas. Pierādījums tam bija prokremliski noskaņotās Latvijas sabiedrības daļas atbalsts Krievijas kara noziegumiem Ukrainā, kas tika apliecināts komentāros, ierakstos un videomateriālos sociālās tīklošanās platformās un tiešās saziņas lietotnēs.

Liedzot tiešu legālu piekļuvi kara propagandas kanāliem, sociālie mediji Telegram, TikTok un YouTube kļuva par galvenajām platformām pret Latviju vērsto informatīvo kampaņu izplatīšanai.

VDD sadarbībā ar citām valsts iestādēm spēja nodrošināt, ka Latvijas informatīvajā telpā provocētie nemieri nepāraug vardarbīgās protesta akcijās, klajā Krievijas pastrādāto kara noziegumu attaisnošanā un ielu demonstrācijās.

Ekonomiskā drošība

Saistībā ar Rietumu noteikto sankciju skaita un klāsta paplašināšanos pērn ievērojami pieauga finanšu iestāžu un citu personu VDD sniegto ziņojumu skaits par iespējamiem sankciju apiešanas vai pārkāpšanas mēģinājumiem. Ziņojumu analīzes rezultātā VDD vairākos gadījumos brīdināja darījumos iesaistītās personas par kriminālatbildību, kas var iestāties par sankciju pārkāpšanu. Atsevišķu gadījumu izvērtējums noslēdzās ar kriminālprocesu ierosināšanu.

Kā liecina VDD analīze, īpaši augsts sankciju apiešanas risks saglabājas tiem darījumiem, kuros tirdzniecības ierobežojumiem pakļautās preces tiek importētas vai eksportētas tranzītā caur Krieviju vai Baltkrieviju.

Pastāv risks, ka šīs preces faktiski iekrauj vai izkrauj Krievijā vai Baltkrievijā, tikai formāli kā nosūtītāju vai saņēmēju uzrādot, piemēram, Kazahstānas vai citas Neatkarīgo Valstu Sadraudzības (NVS) valsts uzņēmumu.

Terorisma līmenis ir zems

2022. gadā Latvijā terorisma draudu līmenis saglabājās zems. Preventīvos nolūkos VDD, līdzīgi kā citus gadus, pievērsa pastiprinātu uzmanību radikalizācijas riska grupām un ieguva informāciju par personām, kuru uzvedībā novērojamas radikalizācijas pazīmes. Dienests veica pasākumus, lai novērstu šādu personu potenciāli radītos draudus.

Terorisma gadījumu analīze, kuru veica VDD, apliecina, ka personas teroraktu plānošanai, veikšanai un atbalstīšanai joprojām primāri pievēršas teroristisko organizāciju izplatīto propagandas materiālu ietekmē.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI