NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
26. septembrī, 2022
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Politika
9
9

Vēlēšanu iecirkņi sāk darbu. Kas jāzina vēlētājiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika.

Šodien, 26. septembrī, durvis ver iecirkņi Latvijā un ārvalstīs. 2022. gada 1. oktobrī Latvijā notiks kārtējās – 14. Saeimas – vēlēšanas, kurās uz nākamajiem četriem gadiem būs jāievēlē 100 parlamenta deputāti.

14. Saeimas vēlēšanām reģistrēti 19 kandidātu saraksti, kuros uz 100 deputātu vietām parlamentā pretendē kopumā 1829 deputāta amata kandidāti.

Vēlētāji ar iesniegtajiem kandidātu sarakstiem, kā arī priekšvēlēšanu programmām un ziņām par kandidātiem var iepazīties Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) tīmekļvietnē un vēlēšanu iecirkņos.

Partiju un partiju apvienību priekšvēlēšanu programmas ir publicētas arī oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Ar pasi vai personas apliecību

Balsstiesības Saeimas vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Balsošanas dokuments ir derīga Latvijas pilsoņa pase vai Latvijas pilsoņa personas apliecība (eID karte). Latvijā izsniegtus pilsoņa personu apliecinošus dokumentus, kuriem laikposmā no 2020. gada 1. marta beidzies derīguma termiņš, varēs izmantot personas identitātes apliecināšanai klātienē Latvijā līdz nākamā gada 30. aprīlim, paredz Saeimā pieņemtie likuma grozījumi. Šis nosacījums neattiecas uz tiem dokumentiem, kuri kļuvuši nederīgi citu iemeslu dēļ, piemēram, dokuments ir sabojāts vai mainījušās tajā ierakstītās ziņas.

Balsot var jebkurā vēlēšanu iecirknī

Vēlēšanu dienā vēlēšanu iecirkņi Latvijā un ārzemēs vēlētājiem būs atvērti no plkst. 7.00 līdz 20.00 pēc vietējā laika. 14. Saeimas vēlēšanās vēlētāju uzskaitei vēlēšanu iecirkņos tiks lietots elektronisks tiešsaistes vēlētāju reģistrs, līdz ar to spiedogs pasē vai vēlētāja apliecībā vairs netiks likts. Atšķirībā no pašvaldību vēlēšanām Saeimas vēlēšanās nelieto iepriekš izveidotus vēlētāju sarakstus, proti, vēlēšanu dienā vēlētājs drīkst doties balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī.

Kāda ir balsošanas kārtība vēlēšanu iecirknī?

  1. Dodoties balsot, jāņem līdzi pase vai personas apliecība.
  2. Balsot jādodas uz jebkuru vēlētājam ērtāko vēlēšanu iecirkni.
  3. Ierodoties vēlēšanu iecirknī, jāuzrāda pase vai personas apliecība.
  4. Vēlēšanu iecirkņa komisijas darbinieks noskenēs personu apliecinošā dokumenta numuru vai kvadrātkodu un elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā pārliecināsies, vai vēlētājam ir tiesības balsot, un atzīmēs, ka vēlētājs ir nobalsojis.
  5. Vēlētāja vārdu, uzvārdu un personas kodu ierakstīs balsotāju papīra formāta sarakstā, kurā būs jāparakstās par vēlēšanu materiālu saņemšanu.
  6. Saņemot balsošanas materiālus, jāpārliecinās, vai uz vēlēšanu aploksnes ir attiecīgā iecirkņa zīmogs un vai ir izsniegtas visas attiecīgajā vēlēšanu apgabalā pieteikto kandidātu sarakstu zīmes.
  7. Pēc tam jādodas uz vēlēšanu kabīni vai balsošanai paredzēto nodalījumu, kur vienatnē jāizdara sava izvēle.
  8. No visām vēlēšanu zīmēm jāizvēlas viena – ar to kandidātu sarakstu, par kuru vēlētājs grib balsot.
  9. Vēlēšanu zīmi var atstāt neskartu vai atzīmēt “+” zīmi tiem kandidātiem, kuru ievēlēšanu vēlētājs īpaši atbalsta, vai izsvītrot to kandidātu vārdus, uzvārdus, kuru ievēlēšanu vēlētājs neatbalsta.
  10. Šī vēlēšanu zīme jāievieto vēlēšanu aploksnē, tā jāaizlīmē un jāiemet vēlēšanu kastē.
  11. Pārējās (pāri palikušās) vēlēšanu zīmes ieteicams izmest papīrgrozā. Zīmes atļauts ņemt arī līdzi, taču tad ieteicams no brīvi pieejamajām zīmēm paņemt tā saraksta zīmi, par kuru vēlētājs balsoja, lai, izejot no iecirkņa, vēlētājam būtu pilns zīmju komplekts un neviens nevarētu uzzināt, kā vēlētājs ir balsojis.

Balss nodošana glabāšanā

Vēlētāji, kuri svarīgu iemeslu dēļ nevarēs nobalsot vēlēšanu dienā, varēs izmantot iespēju nodot balsi glabāšanā 66 vēlēšanu iecirkņos Latvijā – katrā pašvaldībā ir vismaz viens šāds iecirknis. Iecirkņu darba laiks:

  • pirmdien, 26. septembrī, no plkst. 17.00 līdz 20.00;
  • ceturtdien, 29. septembrī, no plkst. 9.00 līdz 12.00;
  • piektdien, 30. septembrī, no plkst. 10.00 līdz 16.00.

Ja nav iespējams ierasties vēlēšanu iecirknī

Vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu iecirknī, šo vēlētāju aprūpētāji un slimojošu personu aprūpētāji, var pieteikties balsot savā atrašanās vietā. Balsošana vēlētāja atrašanās vietā jāpiesaka no 26. septembra līdz 1. oktobra plkst. 12.00 vēlētāja atrašanās vietai vēlēšanu dienā tuvākajā vēlēšanu iecirknī. Iesniegumu var nosūtīt arī atrašanās vietas pašvaldības vēlēšanu komisijai e-pastā, ja ir iespēja to parakstīt ar drošu elektronisko parakstu. Nogādāt pieteikumu vēlēšanu iecirknī var jebkura vēlētāja uzticības persona. Uzticības persona var arī aizpildīt un iesniegt pieteikumu vēlētāja vārdā.

29. septembris ir pēdējā diena, līdz kurai vēlētāji ieslodzījuma vietā var pieteikties balsot 14. Saeimas vēlēšanās. Pieteikums jāiesniedz ieslodzījuma vietas administrācijai.

Pieci vēlēšanu apgabali, katrā citi kandidāti

Saeimas vēlēšanās ir 5 vēlēšanu apgabali, un katra vēlēšanu apgabala iecirkņos būs atšķirīgas (tikai attiecīgā vēlēšanu apgabala) vēlēšanu zīmes. Proti, viena nosaukuma saraksta deputātu kandidāti, par kuriem katrā apgabalā būs iespējams nobalsot, ir atšķirīgi, jo vienu un to pašu kandidātu var pieteikt tikai vienā vēlēšanu apgabalā. Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumā noteiktajam vēlēšanu apgabalos ietilpst šādas pašvaldības:

  • Rīgas vēlēšanu apgabals – Rīgas valstspilsēta un ārvalstis;
  • Vidzemes vēlēšanu apgabals – Ādažu, Alūksnes, Cēsu, Gulbenes, Ķekavas, Limbažu, Madonas, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu, Siguldas, Smiltenes, Valkas un Valmieras novads un Jūrmalas valstspilsēta; 2022. gada Saeimas vēlēšanās arī Varakļānu novads (tas noteikts Saeimas vēlēšanu likuma Pārejas noteikumu 12. punktā);
  • Latgales vēlēšanu apgabals – Augšdaugavas, Balvu, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Preiļu un Rēzeknes novads, Daugavpils valstspilsēta un Rēzeknes valstspilsēta;
  • Kurzemes vēlēšanu apgabals – Dienvidkurzemes, Kuldīgas, Saldus, Talsu un Ventspils novads, Liepājas valstspilsēta un Ventspils valstspilsēta;
  • Zemgales vēlēšanu apgabals – Aizkraukles, Bauskas, Dobeles, Jelgavas, Jēkabpils un Tukuma novads un Jelgavas valstspilsēta.

Provizoriskie 14. Saeimas vēlēšanu rezultāti CVK tīmekļvietnē tiks publicēti 2. oktobrī. Līdz 21. oktobrim plānots apstiprināt galīgos 14. Saeimas vēlēšanu rezultātus. 1. novembrī 14. Saeima sanāks uz pirmo sēdi, un izbeigsies 13. Saeimas pilnvaras.

LV portāls ir apkopojis partiju piedāvājumus dažādās tautsaimniecības un valsts pārvaldes jomās.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI