NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
12. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Noziedzība
2
2

Plāno stiprināt ekonomisko noziegumu izmeklēšanas spējas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Lai stiprinātu ekonomisko noziegumu izmeklēšanas kapacitāti, no Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda līdzekļiem dažādu pasākumu īstenošanai paredzēts novirzīt nedaudz vairāk par miljonu eiro.

Ministru kabinets (MK) pieņēmis zināšanai Iekšlietu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par ekonomisko noziegumu izmeklēšanas spēju stiprināšanu. Ziņojuma mērķis bija informēt par attīstības pasākumiem un investīcijām, kādas plānots īstenot AML (naudas atmazgāšanas novēršanas) inovāciju centra izveidei cīņā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas spēju stiprināšanai.

Jāatgādina, ka ar MK 2021. gada 28. aprīļa rīkojumu Nr. 292 “Par Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plānu” Latvijai ir apstiprināts Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāns. Tas sastāv no sešām komponentēm, – viena no tām ir “Likuma vara”. Šajā sadaļā viens no mērķiem ir stiprināt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma vai proliferācijas identificēšanas spējas, kā arī veicināt tiesiskumu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, krāpšanas, finanšu, ekonomisko noziegumu identificēšanas/ atklāšanas un tiesu efektivitātes stiprināšanu, kā arī veicināt specializēto izmeklētāju (starpdisciplināros jautājumos) iesaisti un profesionalitāti ekonomisko noziegumu izmeklēšanā un iztiesāšanā, vismaz par 40% palielinot atklāto kriminālprocesu un kriminālvajāšanai nodoto kriminālprocesu īpatsvaru.

Lai veicinātu tiesībsargājošo institūciju sadarbību un inovatīvu tehnoloģiju izmantošanu finanšu noziegumu izlūkošanai un novēršanai, Rīgā 30. martā tika atklāts Baltijā pirmais finanšu izlūkošanas un naudas atmazgāšanas novēršanas jeb AML inovāciju centrs. Tā izveides kopējais finansējums no ES Atveseļošanas fonda līdzekļiem paredzēts 1 474 010 eiro apmērā. Centra izveide uzlabos noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas identificēšanu, īstenojot datu analīzē un tipoloģijās balstītu nepārtrauktu zināšanu pārnesi no pētniecības uz finanšu izlūkošanu drošās publiskās un privātās partnerības platformas ietvaros, norādīts ziņojumā.

Savukārt ekonomisko noziegumu izmeklēšanas spēju stiprināšanai no ES Atveseļošanas fonda līdzekļiem paredzēts segt finansējumu 1 050 000 eiro apmērā, informē Iekšlietu ministrija.

Ekonomisko noziegumu izmeklēšanas kapacitātes šķērslis ir nepietiekams cilvēkresursu skaits un tehniskais nodrošinājums.

Šī brīža ekonomisko noziegumu izmeklēšanas kapacitātes šķērslis ir nepietiekams cilvēkresursu skaits un tehniskais nodrošinājums, norādīts ziņojumā. Līdz ar to ekonomisko noziegumu izmeklēšanas kapacitātes stiprināšanas nolūkos tiks izstrādāts un apstiprināts ekonomisko noziegumu izmeklēšanas kapacitātes stiprināšanas un Valsts policijas attīstības rekomendāciju ieviešanas progresa ziņojums ar Valsts policijas apstiprinātu ieviešanas progresa plānu. Tas nodrošinās ilgtermiņa noziedzīgi iegūto līdzekļu izmeklēšanas efektivizāciju, līdz 2025. gada sākumam par 40% palielinot kriminālvajāšanai nodoto kriminālprocesu īpatsvara pieaugumu un atklāto vides noziegumu kriminālprocesu īpatsvaru.

Tāpat tiks nodrošināts izmeklētāju vajadzībām nepieciešamais tehniskais aprīkojums procesuālo darbību veikšanai, mobila un attālināta darba apstākļiem pielāgoti tehniskie līdzekļi, tostarp arī reģionālām struktūrvienībām, kā arī organizētas apmācības ekonomisko un vides noziegumu jomā.

Īstenojot investīcijas, tiks nodrošināta Eiropas Komisijas un “Moneyval” rekomendāciju ieviešana, kā arī iekšējo procesu optimizācija un kvalitātes stiprināšana, kuru mērķis ir izskaust funkciju dublēšanos un nodrošināt iekšējo procesu vienkāršošanu un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitātes uzlabošanu, uzsver Iekšlietu ministrija.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI