NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
30. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Noziedzība
4
4

ES fondu izlietojumā – neatbilstības par 33,5 miljoniem eiro

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Avots: Informatīvais ziņojums par veiktajiem krāpšanas apkarošanas un Eiropas Savienības finanšu interešu aizsardzības pasākumiem 2021. gadā.

LV portāla infografika.

Iepriekšējā gadā, 2014.–2020. g. plānošanas periodā, Eiropas Savienības (ES) fondu izlietojumā konstatētas 1652 neatbilstības par kopējo summu 33 500 236 eiro, norādīts ziņojumā par veiktajiem krāpšanas apkarošanas un ES finanšu interešu aizsardzības pasākumiem 2021. gadā. Salīdzinot ar kopējiem attiecināmajiem izdevumiem, konstatēto neatbilstību summas īpatsvars veido 2,6%. Tas ir trīskāršojies salīdzinājumā ar 2020. gadu, kad bija 0,68%.

Informatīvo ziņojumu par veiktajiem krāpšanas apkarošanas un ES finanšu interešu aizsardzības pasākumiem 2021. gadā ir sagatavojis Finanšu ministrijas Eiropas Savienības (ES) finanšu interešu aizsardzības koordinācijas padomes sekretariāts (AFCOS).

ES fondu neatbilstību kāpums 2021. gadā konstatēts Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektos saistībā ar Konkurences padomes konstatējumiem “būvniecības karteļa lietā” (2021. gada vasarā Konkurences padome pieņēma lēmumu t. s. “būvnieku karteļa” lietā, konstatējot desmit būvniecības uzņēmumu ilggadēju aizliegtu vienošanos par dalības nosacījumiem publiskajos un privātajos iepirkumos Latvijā. Par īstenoto konkurences tiesību pārkāpumu uzņēmumiem piemērots naudas sods kopumā 16 652 027,40 eiro apmērā; šeit – red. piez.).

Līdz ar to ERAF neatbilstību summas īpatsvars būtiski palielinājās – no 0,01% uz 5,5%.

Neatbilstību sadalījums ES fondu veidos

Izvērtējot neatbilstības sadalījumā ES fondu veidos, konstatēts, ka 2021. gadā visvairāk neatbilstību, salīdzinot ar kopējo neatbilstību skaitu, tika atklātas Eiropas Lauksaimniecības garantiju fondā (ELGF, 46,92%), kam seko neatbilstības Eiropas Lauksaimniecības fondā lauku attīstībai (ELFLA, 28,68%) un ERAF (13,61%).

Savukārt vislielākais neatbilstību apjoms, salīdzinot ar kopējo neatbilstību summu, 2021. gadā tika konstatēts ERAF (83,40%), kam seko neatbilstības Kohēzijas fondā (KF, 6,61%) un ELFLA (5,40%).

Izteikti lielākais neatbilstību skaits ELFLA un ELGF ir skaidrojams ar šo fondu specifiku, proti, lielākā daļa neatbilstību atklātas platību maksājumu atbalsta pasākumā, kā arī jāņem vērā, ka šajos fondos ir ļoti liels iesniegto pieteikumu/projekta iesniegumu un atbalsta saņēmēju skaits, taču summas ir salīdzinoši nelielas. Tāpēc, salīdzinot neatbilstību konstatēšanas tendences vairākos gados, redzams, ka lauksaimniecības fondos (ELFLA un ELGF) tās ir pastāvīgas, un vidējais vienas neatbilstības apjoms ir ļoti zems.

Turpretī lielais neatbilstību summas apjoms ERAF un KF ir skaidrojams ar to, ka šajos fondos finansiālā aspektā tiek realizēti apjomīgāki projekti, tomēr to skaits ir salīdzinoši neliels. Līdz ar to atklāto neatbilstību skaits nav apjomīgs, taču ar būtisku finansiālo ietekmi.

Iepirkumu normu pārkāpumi

Iepriekšējo gadu apjomīgāko neatbilstību veidu “Aizdomas par krāpšanu” 2021. gadā nomainīja jauns veids – “Iepirkumu normu pārkāpumi” –, kas atbilst 70% no visām 2021. gadā konstatētajām neatbilstībām. 2021. gadā neatbilstību veids “Iepirkumu normu pārkāpumi” ietver arī tādas neatbilstības, kas tiek klasificētas kā aizliegtas vienošanās un izriet no noslēgto iepirkumu līgumu pārkāpumiem.

Kā nākamā lielākā neatbilstību kategorija 2021. gadā minēta “Krāpšana un aizdomas par krāpšanu vai organizēto noziedzību”, veidojot 16% no visām neatbilstībām 5,47 miljonu eiro apmērā.

Pieņemti 14 lēmumi

Informatīvajā ziņojumā norādīts, ka 2021. gadā ir pieņemti 14 lēmumi (2020. gadā – 32 gadījumi) par neatbilstībām saistībā ar aizdomām par krāpšanu ES fondos ar kopējo potenciālo ietekmi (ņemot vērā noslēgto līgumu summas, kuras vēl nav izmaksātas) uz ES fondu un nacionālo budžetu 7,1 miljona eiro apmērā. Tas nozīmē, ka iestādes, kuras uzrauga ES fondus, spēja novērst 51% (3,6 miljonu eiro apmērā) aizdomīgo darījumu, secināts ziņojumā.

2021. gadā izmeklēšanas iestādes saņēmušas 11 iesniegumus par krāpnieciskām un koruptīvām darbībām ES fondos.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI