NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
08. novembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Noziedzība
3
3

Biežāk pieļautās kļūdas ziņojumos un sliekšņa deklarācijās

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Finanšu izlūkošanas dienests publicējis biežāk pieļautās kļūdas ziņojumu par aizdomīgiem darījumiem un sliekšņa deklarāciju iesniegšanā ziņošanas sistēmā goAML.

Sākot ar 2021. gada 1. oktobri, e-ziņošanas sistēma ir pieejama tikai likvidācijas procesā esošām kredītiestādēm. Pārējiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma subjektiem aizdomīgu darījumu ziņojumi un sliekšņa deklarācijas ir jāiesniedz tikai ziņošanas sistēmā goAML https://goaml.fid.gov.lv/.

Jauno ziņošanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 550 “Noteikumi par aizdomīgu darījumu ziņojumu un sliekšņa deklarācijas iesniegšanas kārtību un saturu”, kas stājās spēkā 1. oktobrī.

12 kļūdas

FID ir apkopojis 12 biežāk pieļautās kļūdas ziņojumu iesniegšanā par aizdomīgu darījumu. Piemēram, darījumā neviena no pusēm nav norādīta kā “mans klients”. Līdz ar to nav skaidrs, ar kuru no pusēm likuma subjekts ir kontaktējies un kurai ir sniedzis savu pakalpojumu, un kurai spēj sniegt pilnīgākus identifikācijas un saistīto personu datus.

Nereti sadaļā “valsts no” un “valsts uz” ir kļūdaini norādīta naudas kustība darījumos. Šī informācija nav juridiskas personas reģistrācijas valsts vai fiziskās personas pases valsts, bet gan naudas atrašanās valsts, to izsūtot vai saņemot.

Ir arī gadījumi, kad ziņojumā tiek ietverti ne tikai aizdomīgi darījumi klienta kontā, bet papildu darījumi vai visi kontā veiktie darījumi par visu analizējamo periodu, piemēram, maksājumu pakalpojumu komisijas maksas, ikdienas izdevumi par precēm un pakalpojumiem par nelielām summām u. tml.

FID norāda, ka ekonomiskās aktivitātes norādīšanai jāizmanto tikai NACE v.2 klasifikatori.

Savukārt sliekšņa deklarāciju iesniegšanā biežāk pieļautās kļūdas ir divas. Laimestu izmaksas uz spēlētāja kontu kredītiestādē norādāmas kā “multi-party” darījums, kurā neiekļauj informāciju par likuma subjektu kā maksātāju.

Ja konts (“manam klientam”) ir atvērts juridiskai personai, tad tiek sagaidīta informācija par konta pilnvaroto personu (vismaz vienu) un patieso labuma guvēju.

Kas ir goAML

goAML ir Apvienoto Nāciju Organizācijas Narkotiku un noziedzības novēršanas biroja izstrādāts risinājums, kas paredzēts tieši finanšu izlūkošanas mērķim. goAML izmanto jau vairāk nekā 55 pasaules valstīs.

goAML tīmekļvietnes funkcionalitāte ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem. Ir paredzēti divu veidu lietotāji – institūcijas un lietotāji kā fiziskas personas. Institūcijas pārstāvis, kas pirmais reģistrē institūciju, turpmākajā ziņošanas procesā būs atbildīgs par savas institūcijas lietotāju pārvaldību.

Plašāka informācija pieejama FID mājaslapā sadaļā “goAML – biežākās kļūdas ziņojumos”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI