E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34356
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Kur iegūt informāciju par nodokļiem, ja ienākums gūts ASV

J
jautā:
25. oktobrī, 2024
Anita

Labdien! Es vēlējos precizēt jautājumus par autoratlīdzības saņemšanu un deklarēšanu, ja esmu Latvijas rezidente, fiziska persona. 1) Ja plānoju publicēt rakstu ASV žurnālā un saņemt par to atlīdzību, vai pirms publicēšanas man būtu jāreģistrējas ASV kā saimnieciskās darbības veicējai? 2) Vai būtu jāsaņem ITIN kods? 3) Vai ir jāaizpilda ASV ienākumu gada deklarācija vai cita tipa deklarācija? Ja uz šiem jautājumiem nevar atbildēt LV portāls, novērtēšu, ja norādīsiet, kura iestāde Latvijā varētu sniegt konsultāciju. Paldies! 

A
atbild:
Šodien
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūs varat iegūt visaptverošu informāciju par ASV nodokļiem ASV Ieņēmumu dienesta (U.S. Internal Revenue Service – IRS) tīmekļvietnē, norādīts ASV vēstniecības Latvijā mājaslapā šeit. Tur ir norādītas ātrās saites informācijas iegūšanai, tostarp par ASV individuālā nodokļu maksātāja identifikācijas numuru (Individual Taxpayer Identification Number – ITIN). 

Par nodokļiem ASV konsultē arī privātuzņēmēji. Saziņas informācija ar pakalpojumu sniedzējiem ir atrodama internetā. 

Latvijas Republikas un Amerikas Savienoto Valstu Konvencijā par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma nodokļiem ir regulējums nodokļa piemērošanai arī autoratlīdzībām. 

Savukārt saskaņā ar Latvijas likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” Latvijā iedzīvotāju ienākuma nodokli vispārējā gadījumā maksā Latvijas nodokļu rezidenti, kas ir guvuši ienākumus Latvijā un/vai ārvalstīs.  

Ja fiziskā persona ir saņēmusi autoratlīdzību (honorāru) ārvalstī, tad tai ir pienākums iesniegt gada ienākumu deklarāciju, ārvalstī gūto ienākumu norādot gada ienākumu deklarācijas pielikumā D2 “Fiziskās personas (rezidenta) ārvalstīs gūtie ienākumi”. (Ministru kabineta noteikumi Nr. 662 “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību”.) 

Iesniedzot deklarāciju par ārvalstīs gūto ienākumu, no ārvalsts nodokļu administrācijas jāsaņem dokuments, kas apliecina, ka ir samaksāts nodoklis ārvalstīs. Tas nepieciešams, lai varētu izvērtēt, vai jāmaksā nodoklis Latvijā.

Par nodokļa piemērošanu Latvijā individuālā situācijā jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā, zvanot uz konsultatīvo tālruni 67120000; tāpat iespējams uzdot jautājumu elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), norādē “Sarakste ar VID”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas