E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34071
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Attaisnoto izdevumu summu par bērna izglītību vecāki var sadalīt

J
jautā:
02. oktobrī, 2024
Dace

Labdien! Interesējos par atgūstamo pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par bērna interešu izglītību. Pieejamā informācija liecina, ka attaisnoto izdevumu čeku iesniedzējam/nodokļu maksātājam maksimālā summa par vienu bērnu gadā ir līdz 600 eiro un maksājumiem jābūt veiktiem no sava bankas konta. Sakiet, lūdzu, vai izdevumus līdz 600 eiro gadā var reģistrēt abi bērna vecāki? Vai vienu daļu pulciņu (līdz 600 eiro) var apmaksāt mamma, bet otru daļu (līdz 600 eiro) tētis? Vai abiem vecākiem ir tiesības iesniegt čekus saistībā ar nodokļa atmaksu par bērnu? Paldies!

A
atbild:
04. oktobrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vecāki var atgūt pārmaksāto nodokli par attaisnotajiem izdevumiem bērna izglītībai (tai skaitā interešu izglītībai) – par vienu bērnu 600 eiro gadā. Deklarēt izdevumus var viens no vecākiem, vai arī abi vecāki deklarējamos izdevumus var savstarpēji sadalīt, taču gadā attaisnoto izdevumu summa abiem kopā nevar būt lielāka par 600 eiro. Tā mēdz darīt, piemēram, ja nevienam no vecākiem nav pietiekamu ienākumu, no kuriem tiek maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, lai viens pats varētu piemērot visu par viena bērna izglītību atļauto izdevumu summu – 600 eiro gadā.  

Pārmaksātais (atgūstamais) nodoklis no attaisnotajiem izdevumiem 600 eiro apmērā būtu 120 eiro. Izdevumu pārsnieguma daļu var attiecināt uz nākamo triju gadu apliekamo ienākumu. 

Gada ienākumu deklarācijas sagatavē ir norādīts, kur var pievienot informāciju par iesniegtajiem attaisnotajiem izdevumiem. 

Attaisnotos izdevumus par izglītību (arī medicīnas pakalpojumiem) gada ienākumu deklarācijā var iekļaut arī tad, ja par tiem samaksājis laulātais.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 235 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas