DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

D. Melbārde konferencē Manilā aicina stiprināt sieviešu līdzdalību un tiesības pasaulē

No 2024. gada 28. oktobra līdz 30. oktobrim Manilā, Filipīnās, Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Dace Melbārde piedalās starptautiskā konferencē par “Sievietes, miers un drošība” tematiku. Nākamgad aprit 25 gadi, kopš ANO Drošības padome pieņēma rezolūciju Nr. 1325 “Par sievietēm, mieru un drošību”. Lai izvērtētu sasniegto progresu, stiprinātu sadarbību un kopīgi iezīmētu jaunus mērķus sieviešu pilntiesīgai dalībai miera un drošības procesos, konference pulcina valdību un  civilās sabiedrības pārstāvjus, akadēmiķus un citus dalībniekus no apmēram 80 pasaules valstīm.

Uzrunā konferences dalībniekiem 28. oktobrī D. Melbārde aicināja turpināt stiprināt sieviešu līdzdalību un tiesības pasaulē, nodrošinot gan izglītības ieguves iespējas, gan veicinot sieviešu ekonomisko aktivitāti. Tāpat svarīgi atgādināt par sieviešu situāciju Ukrainā un Afganistānā, uzsverot sieviešu tiesību aizsardzības nozīmi konfliktu zonās, kā arī pēckonfliktu procesā. Konferences laikā parlamentārā sekretāre vadīja augsta līmeņa diskusiju par praktiskiem pasākumiem, kādus pasaules valstis ir ieviesušas dažādos reģionos, piemēram, sekmējot sabiedrības informēšanu, sieviešu un meiteņu izglītošanu, iesaisti lēmumu pieņemšanā, sieviešu specifisku vajadzību nodrošināšanu bruņotajos spēkos. Diskusijā piedalījās Apvienotās Karalistes, Apvienoto Arābu Emirātu, Filipīnu, Lībijas un Mali amatpersonas.

Rīt, 29. oktobrī, D. Melbārde piedalīsies arī apaļā galda diskusijā, kurā spriedīs par parlamentu lomu “Sievietes, miers un drošība” tematikas jautājumu risināšanā.

2000.gada 31. oktobrī vienbalsīgi tika pieņemta ANO Drošības padomes rezolūcija nr. 1325 “Par sievietēm, mieru un drošību”. Latvija šobrīd īsteno Nacionālo rīcības plānu “Par sievietēm, mieru un drošību” 2020.-2025. gadam. Kā ANO Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts vietas 2026.-2027. gadā kandidāte, Latvija “Sievietes, miers un drošība” tematiku izvirzījusi kā vienu no darba prioritātēm.

Vairāk par “Sievietes, miers un drošība” tematiku ĀM mājaslapā: https://www.mfa.gov.lv/lv/cilvektiesibas-sievietes-miers-un-drosiba-programma

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI