DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvija nekad neatzīs Krievijas nelikumīgi anektētās Ukrainas teritorijas

FOTO: Laura Celmiņa, Ārlietu ministrija

“Mēs ticam tādai pasaulei un nākotnei, kurā Ukraina ir uzvarējusi, kurā pēdējais okupants ir padzīts no Ukrainas teritorijas un kurā Ukraina ir vienota, brīva un daļa no ES un NATO. Šeit, Latvijā, mēs zinām, cik svarīgi ir nekad neatzīt svešzemju okupāciju. Mēs nekad neatzīsim nevienu Krievijas nelikumīgi anektēto daļu no Ukrainas. Mums ir jānodrošina taisnīgums Krimas un visas Ukrainas iedzīvotājiem. Un ukraiņu tautai taisnīgums nav iespējams bez Krievijas saukšanas pie atbildības par tās pastrādātajiem noziegumiem,” Starptautiskās Krimas platformas trešā parlamentārā samita atklāšanā uzsvēra ārlietu ministre Baiba Braže.

Viņa arī uzsvēra, ka Krima ir Krievijas agresijas simbols, jo Krievijas karš Ukrainā sākās jau 2014. gadā, kad Krievija rupji pārkāpa starptautiskās tiesības un uzbruka Ukrainas teritoriālajai integritātei un neatkarībai. “Kā pēdējā koloniālā vara Eiropā Krievija cenšas iznīcināt mūsu pamatbrīvības un cilvēktiesības. Tas ir lielākais drauds ne tikai Ukrainas, bet arī Eiropas un pasaules drošībai, tādēļ Krievija ir jāaptur. Šodien, pulcējoties Rīgā, mūsu visu mērķis ir sekmēt Ukrainas uzvaru pār agresoru,” norādīja B. Braže.

Ārlietu ministre apliecināja Latvijas nemainīgo apņemšanos turpināt militāro, finansiālo, humāno un morālo palīdzību Ukrainai un apņemšanos aicināt mūsu sabiedrotos un partnerus rīkoties tāpat.

Starptautiskās Krimas platformas trešais parlamentārais samits šonedēļ, 23. un 24. oktobrī, norisinās Rīgā. Samita mērķis ir skaidrot Krievijas agresijas globālo ietekmi, turpināt starptautiski izgaismot agresora pastrādātos noziegumus un veicināt starptautisko atbalstu Ukrainai. Samitā piedalīsies delegācijas no aptuveni 40 pasaules valstīm. 

Par Starptautisko Krimas platformas parlamentāro samitu

  • Samita rīkošana Rīgā ir daļa no Latvijas visaptverošā atbalsta Ukrainai un ieguldījums noteikumos balstītas starptautiskās kārtības stiprināšanā. Samitu rīko Saeima ciešā sadarbībā ar Ukrainas parlamentu – Augstāko Radu.
  • Starptautiskā Krimas platforma ir izveidota 2021. gadā kā valstu un valdību, parlamentu, ārlietu ministru un ekspertu līmeņa koordinācijas un konsultāciju formāts, lai veicinātu pasaules līderu un plašākas sabiedrības izpratni par Krimas pussalas pagaidu okupāciju un aneksiju, tās negatīvo ietekmi uz vietējo iedzīvotāju cilvēktiesībām, drošību Melnās jūras reģionā, globālo nodrošinātību ar pārtiku un uz noteikumiem balstītu pasaules kārtību. Iepriekš Krimas platformas parlamentārie samiti notikuši Zagrebā un Prāgā. 

Plašāka informācija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI