E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34232
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodoklis jāmaksā no azartspēlēs virs 3000 eiro gadā laimestos saņemtās summas

J
jautā:
15. oktobrī, 2024
Jana

Sveiki! Diemžēl esmu azartspēļu atkarīgā. Divu gadu laikā zaudēju vairāk nekā 50 tūkstošus eiro. Šobrīd banka vēlas uzzināt, no kurienes bijuši ienākumi. Pēc maniem aprēķiniem, viņi uzliks samaksāt vismaz 10 tūkstošus eiro nodokli, neskatoties uz to, ka man ir kredītsaistības, ar kurām knapi tieku galā. Vai būs iespēja ar VID sarunāt garāku termiņu, lai atmaksātu nodokļu parādu, kurš izveidosies? Vai es varētu lūgt palīdzību kādam juristam tikt galā ar nodokļu parādiem un parādsaistībām? 

A
atbild:
Šodien
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar nodokli neapliek tikai laimestus, kuru kopsumma gada laikā nepārsniedz 3000 eiro. 

No visiem laimestiem, kuru kopsummas vērtība pārsniedz 3000 eiro, ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Nodoklis ir jāmaksā no pārsnieguma summas neatkarīgi no izdevumu apmēra (dalības maksas, zaudētās summas). 

No laimesta daļas, kas pārsniedz 3000 eiro, ja laimests, kas pārsniedz 3000 eiro, izmaksāts vienā reizē vai summējot visā azartspēles un izlozes organizēšanas vietas viena apmeklējuma laikā, izmaksātājs (azartspēļu vai izložu organizētājs) ietur nodokli ienākuma izmaksas vietā un iemaksā to vienotajā nodokļu kontā līdz ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša 23. datumam. 

Tā kā jāmaksā nodoklis no visiem laimestiem, kuru kopsummas vērtība gadā pārsniedz 3000 eiro, tad laimesta saņēmējam ir pienākums samaksāt nodokli no pārsnieguma summas, ja to nav ieturējis laimesta izmaksātājs. 

Jums ir jāzina, cik esat laimējusi spēlēs un vai laimesta izmaksātājs ir vai nav ieturējis nodokli.  

Ienākums jānorāda, Valsts ieņēmumu dienestā iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. 

Ne vēlāk kā līdz ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša 15. datumam azartspēļu vai izložu organizētājam (laimesta izmaksātājam) ir jāsniedz VID paziņojums par izmaksāto laimestu, kas vienā apmeklējumu reizē pārsniedz 3000 eiro. 

Pēc pieprasījuma azartspēļu vai izložu organizētājam (laimesta izmaksātājam) ir pienākums izsniegt paziņojumu arī laimesta saņēmējam. 

Azartspēļu vai izložu organizētājam (laimesta izmaksātājam) nav jāsniedz VID paziņojums par izmaksāto laimestu no izlozēm un azartspēlēm, kuru apmērs ir mazāks par 3000 eiro. 

Par to, kā deklarējams apliekamais ienākums, jums jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā. 

Likuma “Par nodokļiem un nodevām” 24. pantā ir paredzētas iespējas nodokļu samaksas termiņa pagarināšanai. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 101 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas