SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
6
6

Saņemta vēstule no VID. Kāpēc sūtīta tieši man? Atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem

Freepik

Šī gada 23. septembrī Valsts ieņēmumu dienests (VID) pakāpeniski sāka uzrunāt tos cilvēkus (privātpersonas), kuriem saskaņā ar VID veikto datu analīzi ir būtiskas neatbilstības starp oficiāli deklarētajiem ienākumiem un banku sniegto informāciju par viņu banku kontu apgrozījumu. Saņemot vēstules, iedzīvotāju interese un atsaucība ir ļoti augsta, tāpēc VID ir apkopojis biežāk uzdotos jautājumus un sniedz atbildes uz tiem gan savā tīmekļvietnē, gan citos informācijas kanālos.  

VID atgādina, ka šīs vēstules tiek izsūtītas tiem cilvēkiem, kuriem pēc rūpīgas datu analīzes ir konstatētas vislielākās neatbilstības. Proti, starpība starp viņu bankas kontu apgrozījumu un deklarētajiem ienākumiem ir vismaz 20 000 eiro vai vairāk.  

Vēstuļu mērķis ir vērst cilvēka uzmanību uz iespējamo nodokļu nenomaksas risku (nedeklarētiem ienākumiem), aicinot izvērtēt kontos saņemtās naudas summas un deklarēt iepriekš nedeklarētos ienākumus, ja tādi tiek konstatēti, vai sniegt pamatotu izskaidrojumu par šīs naudas plūsmas iemesliem. 

VID iepriekš jau ir informējis, ka pirmās aptuveni 5000 vēstules tiks izsūtītas tiem cilvēkiem, kuriem ir konstatētas vislielākās neatbilstības, proti, starpība starp viņu bankas kontu apgrozījumu un deklarētajiem ienākumiem ir vismaz 90 000 eiro.  

VID Sabiedrisko attiecību daļa informē, ka biežāk uzdotie jautājumi pamatā ir saistīti ar to, kā rīkoties, saņemot šādu vēstuli, cik plaša informācija par cilvēka ienākumiem un naudas plūsmu viņu bankas kontos jau ir VID rīcībā, kādēļ šādas vēstules saņem arī ilgstoši ārvalstīs dzīvojoši Latvijas valstspiederīgie u. c. 

VID aicina ar atbildēm uz šiem un citiem jautājumiem iepazīties iestādes tīmekļvietnes www.vid.gov.lv sadaļā “VID vēstules: jautājumi un atbildes” un VID kontos sociālo mediju platformās “Facebook” un “X 

“Tīmekļvietnē ikvienam ir pieejams arī VID sagatavotais ceļvedis, kurā soli pa solim izskaidrots, kādi ienākumi ir jādeklarē un kādos gadījumos no tiem ir vai nav jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kā arī kā to pareizi izdarīt,” skaidro VID. 

Šāds ceļvedis tiek pievienots arī visām izsūtītajām vēstulēm. Tādēļ VID aicina ikvienu, kurš saņēmis šādu vēstuli, nesatraukties un vispirms mierīgi iepazīties ar šo ceļvedi un rīkoties atbilstoši konkrētajai situācijai – sniegt paskaidrojumu brīvā formā VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) vai arī iesniegt gada ienākumu deklarāciju. Un tikai specifiskos, neskaidros gadījumos konsultēties ar VID.  

VID pateicas tiem cilvēkiem, kuri jau ir snieguši skaidrojumus par saviem ienākumiem un darījumiem, kas veidoja viņu kontu kredīta apgrozījumu. VID pakāpeniski izvērtēs šo informāciju un tikai tad, ja radīsies kādi papildu jautājumi, sazināsies ar personu VID EDS, lai precizētu iesniegto vai iegūtu papildu informāciju.  

Līdz šim vēstules ir izsūtītas elektroniski – EDS. Taču turpmāk plānots tās sūtīt arī pa pastu uz cilvēka deklarēto dzīvesvietu (ja viņš nav EDS lietotājs). Tādēļ līdz šī gada beigām iedzīvotāji tiek aicināti regulāri pārbaudīt savas pastkastītes saturu. 

VID atbildes uz jautājumiem 

Kā jau teikts, VID atbildes uz iedzīvotāju biežāk uzdotajiem jautājumiem ir atrodamas iestādes norādītajos avotos.  

Lai būtu skaidrāks priekšstats par to, kas tiek jautāts un kas šajā saziņas veidā varbūt nav saprotams, LV portāls publicē dažas no šīm atbildēm.  

  • Jautājums: VID redz, ka manā kontā naudu regulāri ieskaita dzīvesbiedrs, tā paredzēta, piemēram, komunālo maksājumu veikšanai. Tad kāpēc vēl šāda vēstule?  

VID atbilde:

Nē, mēs neredzam detalizētus jūsu konta izrakstus. Mūsu rīcībā nav informācijas par kontos saņemtajiem maksājumiem vai veiktajiem pārskaitījumiem, pirkumiem un citiem darījumiem. Tādējādi nevaram redzēt, no kurienes nauda ienāk kādā noteiktā kontā. Mēs arī neanalizējam un nepētām jūsu ikdienas tēriņus. Mēs redzam tikai to, ka jūsu konta apgrozījums (kopējā summa, ko saņemam no kredītiestādes) būtiski pārsniedz jūsu Valsts ieņēmumu dienestā deklarētos ienākumus. Tādēļ arī jums ir nosūtīta šāda vēstule. 

  • Jautājums: Mani tuvinieki var man ieskaitīt naudu, cik vēlas, neierobežotā daudzumā, un man nevienam nekas nav jāpaskaidro!  

VID atbilde:

Tā gluži nav. Šī ir viena no visbiežāk sastopamajām situācijām – bērni palīdz vecākiem, vecāki bērniem, un vienas mājsaimniecības ietvaros notiek pārskaitījumi ikdienas vajadzību segšanai. Jā, arī vienkārši dāvinājumi un iepriecinājumi Latvijas iedzīvotājiem ir ikdienišķa un ierasta lieta. 

Tomēr vēlamies precizēt – no tuvu radinieku pārskaitījumiem nodoklis nav jāmaksā, taču šie ienākumi ir jādeklarē, ja nedzīvojat kopā un šis ienākums nav iztērēts kopējas mājsaimniecības vajadzībām. Tuvs radinieks ir persona, ar kuru saista radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē. Piemēram – dāvinājums, kas saņemts no mātes, tēva, brāļa, māsas, vecvecākiem vai laulātā un pārsniedz 10 000 eiro, ir jādeklarē, nākamajā gadā iesniedzot ienākumu deklarāciju un norādot dāvinājuma summu kā neapliekamo ienākumu.  

  • Jautājums: Vai tiešām VID nevarēja sūtīt vēstules mērķtiecīgāk, kāpēc tā atsūtīta tieši man?  

VID atbilde:

Vēstules nav sūtītas pēc nejaušības principa. Pirms tam esam rūpīgi izvērtējuši adresātu loku, kuriem saskaņā ar mūsu veikto datu analīzi ir būtiskas neatbilstības starp ienākumiem un banku sniegto informāciju par banku kontu apgrozījumu. Pirmās vēstules tiek izsūtītas tiem cilvēkiem, kuriem ir konstatētas vislielākās neatbilstības, proti, starpība starp bankas kontu apgrozījumu un deklarētajiem ienākumiem ir vismaz 90 000 eiro.   

  • Jautājums: Kāds ir šīs vēstules mērķis? Kāpēc mani biedē, un ko man tagad darīt? 

VID atbilde:

Mēs vēlreiz aicinām rūpīgi iepazīties ar vēstulei pievienoto ceļvedi, kurā varēsiet atpazīt savu situāciju un arī saprast, kā rīkoties tālāk.  

Ja tas tomēr neizdodas vai ir radušies papildu jautājumi (t. sk. par nodokļu normatīvo aktu piemērošanu), tad aicinām tos uzdot rakstveidā VID EDS sadaļā “Sarakste ar VID” – “Rakstīt jaunu vēstuli”, izvēloties kategoriju “Paziņojums VID”. 

  • Jautājums: Es jau gadiem dzīvoju un strādāju ārzemēs, un nodokļus maksāju valstī, kurā tiek gūti ienākumi. Kāpēc man tagad kaut kas jāskaidro?  

VID atbilde:

Kredītiestāde mums sniedz ziņas par kontu apgrozījumu, jo uzskata jūs par Latvijas rezidentu. Ja jūs sevi neuzskatāt par Latvijas rezidentu, tad par to nepieciešams informēt gan Latvijas kredītiestādi, kurā atvērti konti, gan VID

Tāpat jāņem vērā – ja neesat informējis mūs par to, ka esat citas valsts rezidents nodokļu jomā, tad jums var nākties izskaidrot savu Latvijā atvērtajos kontos saņemto naudas līdzekļu izcelsmi neatkarīgi no tā, kur šie ienākumi tiek gūti (t. sk. ES institūcijās). Ja ienākums ir gūts un nodoklis ir ieturēts ES dalībvalstī, tad ienākums Latvijā otrreiz nav jādeklarē un nodoklis nav jāmaksā, bet ir jāiesniedz skaidrojums, informējot VID, ka kontos saņemtie naudas līdzekļi ir no šiem ienākumiem. 

  • Jautājums: Savu skaidrojumu uzrakstīju, bet VID man neatbild, un sazvanīt dienestu es nevaru. Vai tagad automātiski tiks aprēķināta soda nauda?  

VID atbilde:

Pateicamies par paveikto! Mēs sazināsimies ar jums tikai tad, ja mums būs papildu jautājumi vai nepieciešami konkrētāki paskaidrojumi, un tas diemžēl var prasīt laiku. Nē, mēs automātiski neaprēķināsim nekādu soda naudu. Izskanējušās ziņas par to, ka automātiski tiks uzrēķināta 20% soda nauda, nav pareizas! Ja esat sniedzis skaidrojumu, iesniedzis gada ienākumu deklarāciju vai precizējis jau iesniegto, tad pateicamies par sadarbību! 

  • Jautājums: Esmu pašnodarbināta persona, un VID sniegtā informācija par maniem ienākumiem būtiski atšķiras no manis deklarētā gada ienākumu deklarācijā.  

VID atbilde:

Šāda situācija pašnodarbinātām personām var veidoties, jo ienākumu aprēķinā tiek iekļauta nevis gada ienākumu deklarācijā norādītā saimnieciskās darbības ieņēmumu summa, bet gan deklarētais darbības rezultāts (ienākums jeb peļņa). 

Savukārt kredītiestādes mums sniedz informāciju par apgrozījumu visos kontos, t. sk. kontos, kas tiek izmantoti saimnieciskajai darbībai, ja vien persona pati nav banku informējusi, kas šis konkrētais konts ir saimnieciskās darbības konts. Kredītiestādēm nebūtu mums jāsniedz informācija par apgrozījumu saimnieciskās darbības kontos. 

Vēršam uzmanību, ka tiek vērtēta jūsu kā fiziskas personas kontu kredīta apgrozījuma atbilstība deklarētajiem ienākumiem (ko veido arī jūsu saimnieciskās darbības rezultāts – ienākums jeb peļņa, ja tāda gūta), nevis tas, vai jūs gada ienākumu deklarācijā esat norādījis visus saimnieciskās darbības ieņēmumus. 

Uzziņai 

Likuma “Par nodokļiem un nodevām” 22.3 panta (“Informācijas par fiziskās personas konta apgrozījumu sniegšana Valsts ieņēmumu dienestam”) pirmajā daļā noteikts: 

“Lai veicinātu nodokļu maksātāju labprātīgu nodokļu nomaksu, kredītiestāde un maksājumu pakalpojumu sniedzējs līdz katra gada 1. februārim iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam informāciju par klientiem – fiziskajām personām, kas ir Latvijas Republikas rezidenti, – kuru pieprasījuma noguldījuma kontu un maksājumu kontu (tajā skaitā slēgto pieprasījuma noguldījuma kontu un maksājumu kontu) iepriekšējā gada kopējā debeta vai kredīta apgrozījuma summa vienas kredītiestādes vai maksājumu pakalpojumu sniedzēja ietvaros ir 15 000eiro vai vairāk.” 

Plašāk LV portāla publikācijā >> 

 

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI