DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Mediju modernizācijai un digitalizācijai piesaistīts papildu finansējums – 7,4 miljoni eiro

Ņemot vērā komercmediju augsto interesi par Atveseļošanas fonda (AF) atbalsta programmu mediju modernizācijai un digitalizācijai, Kultūras ministrija (KM) sadarbībā ar Finanšu, Izglītības un zinātnes (IZM), un Ekonomikas ministrijām (EM) radusi iespēju piesaistīt papildu 7,4 miljonus eiro plašāka atbalsta nodrošināšanai.

“Esmu pateicīga koalīcijas partneriem par sadarbību, risinot jautājumu par atbalstu medijiem. Spēcīgā interese un augstais pieprasījums šajā jomā skaidri apliecina, ka mediju sektors ir gatavs uzsākt nozīmīgu transformāciju, kas nepieciešama, lai sasniegtu mūsu kopīgos mērķus reģionālā, nacionālā un Eiropas līmenī. Tas ir stratēģisks solis, kas nostiprina mūsu apņemšanos veidot modernu, daudzpusīgu un digitāli spēcīgu mediju vidi, kura varēs pilnvērtīgi kalpot sabiedrības interesēm un demokrātiskajām vērtībām,” norāda kultūras ministre Agnese Lāce.

Mediju modernizācijai un digitalizācijai1 papildu 4 miljoni eiro tiks novirzīti no EM pārziņā esošās AF programmas “Atbalsts procesu digitalizācijai komercdarbībā,” un vēl 3,4 miljoni eiro no AF programmas “Pašvadības IKT speciālistu mācību pieejas attīstība.”

Palielinot programmas finansējumu, vienlaikus tiek palielināts arī sasniedzamais mērķrādītājs - līdzšinējo 3 izveidoto mediju nozares digitālo platformu vai digitālo risinājumu vietā attiecīgi plānots izveidot 9 mediju nozares digitālās platformas vai digitālos risinājumus.

Jau ziņots, ka Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) izsludinātajā konkursā mediju modernizācijai un digitalizācijai tika saņemti 30 projektu iesniegumi, kuros pieteiktie Atveseļošanas fonda ieguldījumi - 12 219 810 eiro - vairāk nekā trīskārt pārsniedz programmā pieejamo atbalstu 3 700 000 eiro apmērā. CFLA ir pabeigusi projektu pirmreizējo vērtēšanu konkursa kārtībā, pieejamā finansējuma ietvaros apstiprināšanai virzot septiņus projektus ar nosacījumiem, kas projektu pieteicējiem vēl jāizpilda. Pasākuma īstenošanas nosacījumiem atbilst 27 projektu iesniegumi no kopumā 30 pieteiktajiem projektiem.

Programmas “Mediju nozares uzņēmumu procesu modernizēšana” kopējais finansējums līdz ar papildu finansējuma rašanu sastādīs 11,1 miljonu eiro; atbalsta pasākumus plānots īstenot līdz 2026. gada 30. jūnijam.

Mediju nozares uzņēmumu procesu modernizēšanas un digitalizēšanas programmas ietvaros paredzēts atbalsts uzņēmumu tehnoloģisko risinājumu attīstībai mediju modernizācijai un digitalizācijai, uzņēmumu ražošanas procesu paātrināšanai, kā arī tādu IT rīku izveidei, kas uzlabo mediju satura pieejamību un datu analīzi par to auditorijas paradumiem.

Uz programmā pieejamo finansējumu varēja pretendēt komerciālo masu informācijas līdzekļu īpašnieki vai biedri, juridiskas personas vai personālsabiedrības, kas veic sabiedriskās domas izpēti un sniedz pakalpojumus medijiem, t.sk. Latvijas tirgū veic mediju auditorijas pētījumus, vai fiziska persona, kas ir reģistrēta NEPLP kā elektroniskais plašsaziņas līdzeklis vai Uzņēmumu reģistra masu informācijas līdzekļu reģistrā – var pieteikties CFLA jau izsludinātajā atklātā projektu konkursā.

Programmu Ministru kabineta noteikumi atbalstīti valdības š.g. 20. februāra sēdē; atbalsta nosacījumi izskatīti Mediju politikas konsultatīvās padomes 2023. gada 15.septembra, 18. oktobra un 15. decembra sēdēs.

1 “Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 2.2. reformu un investīciju virziena “Uzņēmumu digitālā transformācija un inovācijas” 2.2.1.5.i. investīcijas “Mediju nozares uzņēmumu digitālās transformācijas veicināšana” programmas “Mediju nozares uzņēmumu procesu modernizēšana”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI